Grundlæggeren af Mercedes Benz Fashion Week, Sri Lanka, havde inviteret KEA til at tale om bæredygtig mode, og hvordan man uddanner Generation Z til at forandre verden.

Det føles som det rene kaos, når man kører fra lufthavnen og ind til centrum af Colombo. Men sjovt nok, så går det sjældent galt, for i det der ligner kaos, er der systemer og regler og koncentration fra førernes side. Der er fart og fremdrift i trafikken, og dette kendetegner også KEAs Sri Lankanske samarbejdspartner Academy of Design (AOD) og deres studerende.

Tina Hjort og Clarissa Berg var inviteret til Sri Lanka af akademiets direktør Linda Speldewinde, som de mødte på Educators Summit under Youth Fashion Summit på KEA i år.

Under det ugelange ophold i Colombo deltog Tina Hjort og Clarissa Berg blandt andet i en paneldebat om Generation Z og ”Sustainable Fashion Summit”, som er en af Sydasiens førende events om bæredygtighed i modebranchen, sammen med blandt andre professor Heike Selmer fra Wiessensee School of Art og professor Jennifer Varekamp fra Massachusetts College of Arts and Design.

”En af konklusionerne var, at man som underviser, skal fokusere på et stærkt virksomhedssamarbejde for at fange generation Z’s fulde opmærksomhed, og at uddannelsesinstitutioner skal skabe plads til, at de studerende kan eksperimentere og skabe (maker space). Alt i alt noget, som vi mener, KEA er rigtig gode til, og vi gav flere eksempler på KEAs solide virksomhedssamarbejder og fortalte om Material Design Lab, Wearable Lab, Maker Lab og Tech. Lounge.”

For de to KEA-repræsentanter bød Sustainable Fashion Summit også på oplæg om moralske principper, i en tid hvor kunstig intelligens i højere og højere grad bliver en del af hverdagen, og et oplæg fra den hollandske designer og innovatør Tjeerd Veenhoven om, hvordan alger kan bruges til indfarvning af tekstiler samt Graduate Modeshow med AOD-studerende:

IMG 1677 2”Modeshowet var fyldt af smukke tekstiler i alle verdens farver, og med det fineste detaljearbejde. Vi var alt i alt meget imponerede over niveauet af det design og håndarbejde, som kandidaterne præsenterede.”

Sri Lanka ønsker i høj grad at tiltrække nye kunder fra hele verden og fremviste flere eksempler på, at landet investerer i bæredygtige og innovative løsninger for produktion og design.

South Asian Apparel Leadership Forum satte fokus på beklædningsindustrien og innovative tiltag i regionen. Den danske designer Henrik Vibskov var en del af debatpanelet og gav hans bud på designsamarbejder, ligesom han fortalte, at han var i gang med en ny kollektion med fokus på traditionelle Sri Lankanske håndarbejdsteknikker produceret i Sri Lanka.

Og endelig repræsenterede Tina Hjort og Clarissa Berg, på vegne af Global Fashion Agenda og KEA, Youth Fashion Summit.

”Vi gav en detaljeret introduktion til YFS’ historie og udvikling gennem tiden. Deltagerne var hovedsageligt undervisere fra hele verden, som præsenterede cases på, hvordan de underviser i bæredygtighed indenfor design og business. Efter de forskellige oplæg rundede den tidligere leder af Central Saint Martins Jane Rapley af med at fremhæve Youth Fashion Summit, og sagde at det er ”groundbreaking”. Der voksede vi lige fem centimeter.”

Den afsluttende workshop gik på, hvad undervisere har brug for, for at lykkes med at uddanne designere er forstår og respekterer bæredygtige principper.

”Vi landede på en global online platform for undervisere i design og business, hvor man deler viden, cases, curriculum, erfaringer og spørgsmål som kan styrke vores uddannelse af den næste generation og styrke vores mål om at gøre modebranchen mere bæredygtig. Alle var enige om, at det mangler. Det er en stor mulighed for KEAs Educators Summit, som vi nu i tre år har afholdt samtidig med Youth Fashion Summit og i forbindelse med Copenhagen Fashion Summit. Her samler vi netop undervisere fra hele verden for at diskutere uddannelse i bæredygtig mode, og her kan vi måske gå ind og udvikle på ideen om sådan en platform.”

Tina Hjort og Clarissa Berg besøgte også Urban Island, som er en butik AOD kører, og hvor produkterne er kendetegnet af håndarbejdsteknikker fra Sri Lanka. 

”Sri Lanka buldrer frem med smukke designs, bæredygtige produktionsmuligheder og håndarbejdsteknikker, der er værd at bruge i nutidens designs og bør bevares. Derfor ser vi på muligeden for, at KEA studerende kan blive tilbudt et 3-ugers ophold på SUSTAINABLE FASHION & SUPPLY CHAIN MANAGEMENT PROGRAMME som AOD afholder i sommeren 2019.”

Vil du holde dig opdatere på alt det, der foregå i Sri Lanka, så kan du søge på #innovationisland

IMG 0905

IMG 0130

IMG 9099