Som virksomhed kan du få en studerende i praktik. Praktikken er ulønnet på alle uddannelser, bortset fra PBA i optometri.
Få en praktikant
Alle studerende på KEA skal i praktik på fuld tid mindst én gang i løbet af deres uddannelse.
Det giver dig mulighed for at få en studerende inden for netop dit fagområde ud i din virksomhed.
På de fleste uddannelser er praktikforløbet på 10 uger, men nogle få uddannelser har 20 ugers praktik.
Du finder en praktikant ved at indrykke en praktikannonce på jobportal.kea.dk. Interesserede studerende kontakter derefter din virksomhed direkte.
Du kan også møde potentielle praktikanter, når vi holder karrieredage på kea.
Uddannelser på KEA
På KEA har vi 25 uddannelser indenfor byggeri, teknik, design og IT.
På vores uddannelsessider kan du få et overblik over uddannelserne, samt et indblik i hvad de studerende lærer på den enkelte uddannelse.
Søger du studerende indenfor et særligt emne, kan du også prøve vores keahjul og finde uddannelser, der fx beskæftiger sig med kommunikation, IT, bæredygtighed og meget andet.
Praktikperioder
Har I brug for en praktikant, bør I indrykke et opslag på jobportalen allerede semesteret inden praktikstart.
Har I brug for hjælp til at løse opgaver med kort varsel, anbefales det at indrykke et opslag om studiejob på jobportalen.
4. november 2024 – 17. januar 2025
- Designteknolog
1. december 2024 – 30. november 2025
- Optometri (2. praktikperiode)
6. januar 2025 - 14. marts 2025
- Entreprenørskab og Design
27. januar 2025 – 4. april 2025
- Automationsteknolog
- Byggekoordinator
- Byggetekniker
- Datamatiker
- Digital Konceptudvikling
- EL-installatør
- Energiteknolog
- IT-sikkerhed
- IT-teknolog
- Kort- og Landmålingstekniker
- Multimediedesigner
- Produktionsteknolog
- Softwareudvikling
- VVS-installatør
- Webudvikling
27. januar 2025 – 20. juni 2025
- Bygningskonstruktør
- IT-arkitektur
- Økonomi og IT
Det gode praktikforløb
Har du og din virksomhed ikke haft en praktikant fra KEA før, så kan du her finde vores gode råd til, hvordan du sikrer et godt praktikforløb.
-
Praktikken er et læringsforløb
Praktikken er en obligatorisk del af uddannelsen og et læringsforløb for den studerende.
Det er vigtigt, at den studerende under praktikken:
- indgår i løsningen af studierelevante arbejdsopgaver
- anvender den viden og de færdigheder, der er opnået på uddannelsen
- introduceres til arbejdsopgaverne og løbende modtager faglig sparring fra mindst én relevant fagperson i virksomheden
- indgår som en del af virksomheden
- opnår en overordnet forståelse af virksomhedens organisation og økonomi og de ansattes arbejdsfunktioner
- trænes i at samarbejde med andre fagpersoner om løsningen af arbejdsopgaver
-
Vigtig med en klar aftale
Inden praktikstart aftaler den studerende og virksomheden arbejdsindholdet, der skal godkendes af en underviser, inden KEAs praktikkontrakt kan udsendes.
Indholdet bør aftales så detaljeret som muligt, så der er en fælles forståelse af aftalen. Det er den bedste måde at sikre sig mod problemer under praktikken.
Husk, at det er en studerende og ikke en ansat, der kommer ind i virksomheden. Den studerende skal i praktik for at afprøve det, vedkommende har lært på uddannelsen og også lære nyt.
Nogle praktikanter går på 3. semester, mens andre går på 4., 5., 6. eller 7. semester. Derfor er de fagligt på forskellige stadier..
Det gør også en forskel, om den studerende skal i praktik for første gang eller allerede har været ude at prøve sig af i en virksomhed tidligere i uddannelsesforløbet.
-
Læg en plan inden starten
Det anbefales, at man som virksomhed lægger en plan for praktikforløbet inden starten. I planlægningen bør der indtænkes følgende:
Praktikstarten
Praktikanten bør blive introduceret til:
- Virksomheden
- Systemer, arbejdsmetoder og arbejdsopgaver
- Relevante medarbejdere
Opfølgningsmøder
Det anbefales at planlægge løbende opfølgningsmøder, hvor der ikke kun er fokus på det faglige, men også på praktikantens trivsel og rolle i virksomheden.
Afrunding af praktikforløbet
Det forventes, at virksomheden og praktikanten til slut i fællesskab evaluerer praktikantens indsats.
-
KEAs rolle under praktikken
KEA understætter praktikforløbet med følgende aktiviteter:
Midvejsevaluering på KEA
Formålet med midtvejsevalueringen er, at den studerende får lejlighed til at reflektere over praktikforløbet og høre om andres praktikerfaringer.
På nogle uddannelser holdes midtvejsevalueringen fysisk på KEA, mens andre uddannelser følger op på praktikforløbene online.
Den studerende skal have fri til at deltage i midtvejsevalueringen.
Besøg på udvalgte praktiksteder
Udvalgte virksomheder modtager under praktikken besøg af en underviser fra den studerendes uddannelse.
Hjælp ved problemer i praktikken
Den studerendes praktikvejleder og praktikkoordinator på KEA står til rådighed, hvis der opstår problemer, som den studerende og virksomheden ikke selv kan løse.
Kontaktoplysninger på begge står i praktikkontrakten, så den studerende og/eller virksomheden kan tage kontakt til den ene eller begge.
Praktikeksamen
Den studerende afslutter praktikken med en eksamen, typisk i form af en skriftlig rapport, der bedømmes med karakter.
På nogle enkelte uddannelser har kontaktpersonen i virksomheden en rolle i forhold til praktikrapporten.
Krav til praktiksted
Vil du have en studerende fra KEA i praktik, skal din virksomhed leve op til visse krav.
-
Registreret virksomhed
Det er et krav, at danske praktikvirksomheder har et CVR-nummer, og udenlandske praktikvirksomheder skal på tilsvarende vis være registreret som virksomhed i hjemlandet.
Ved praktik i Danmark, skal virksomheden have tegnet den lovpligtige arbejdsskadeforsikring, som studerende i obligatorisk praktik er omfattet af på lige fod med lønnede ansatte.
-
Fysisk arbejdsplads
Der er tale om en arbejdspladspraktik, hvor praktikanten skal have en fysisk arbejdsplads i virksomheden gennem hele praktikperioden. Rammerne skal være acceptable såvel fysisk som psykisk.
Har virksomheden en politik om, at ansatte har mulighed for at arbejde hjemmefra, vil den studerende også kunne gøre det - dog maksimalt 2 dage om ugen.
-
Relevant fagligt miljø
Der vil skulle være mindst én person ansat (en fuldtidsbeskæftiget) på arbejdspladsen, som er uddannet inden for det aktuelle uddannelsesområde, eller som har en tilsvarende kompetence opnået gennem uddannelse og/eller flerårig praksis.
Antallet af praktikanter kan ikke være højere end antallet af fuldtidsbeskæftigede med relevant uddannelses-/erhvervsbaggrund.
-
Studierelevante arbejdsopgaver
Praktikvirksomheden skal kunne tilbyde den studerende et tilstrækkeligt antal arbejdsopgaver, der er relevante i forhold til uddannelsen.
Arbejdsindholdet aftales mellem virksomheden og den studerende, og det skal beskrives så konkret og detaljeret i praktikkontrakten, at den studerendes praktikvejleder på KEA kan vurdere, hvorvidt det lever op til læringsmålene i studieordningen.
-
Faglig sparring
Praktikken er et læringsforløb for den studerende. Praktikvirksomheden skal derfor være forberedt på at sætte den studerende grundigt ind i arbejdsopgaverne og løbende give faglig sparring og efterkritik.
Praktikforløbet afsluttes med en grundigere, overordnet evaluering af den studerendes indsats.
Fakta om praktik
-
Virksomhedens kontaktperson
Der skal udpeges en fast kontaktperson i virksomheden, som praktikanten kan henvende sig til gennem hele praktikforløbet. Kontaktpersonen vil inden praktikstart få tilsendt en kontrakt til godkendelse og efter praktikken blive bedt om at besvare et digitalt evalueringsskema.
-
Praktikkontrakten
KEAs praktikkontrakt er digital.
Når praktikken er aftalt, udfylder den studerende en webformular og vil i den forbindelse indhente informationer fra virksomheden. Derefter skal praktikken godkendes af en underviser, inden kontrakten sendes per e-mail til kontaktpersonen i virksomheden og den studerende.
Begge parter skal godkende indholdet ved at besvare e-mailen, og når kontrakten er godkendt af både den studerende og virksomheden, vil der blive udsendt en bekræftelsesmail.
Med praktikkontrakten sender vi retningslinjer for praktik på KEA - se nedenfor:
Retningslinjer for praktik på kea (pdf)
Specielt for Optometri:
-
Arbejdsskadeforsikring
Studerende i obligatorisk praktik skal ifølge dansk lovgivning dækkes af virksomhedens lovpligtige arbejdsskadeforsikring.
Enkeltmandsvirksomheder, der ønsker at have en studerende i praktik, skal være opmærksomme på at have tegnet den lovpligtige forsikring inden praktikken, da virksomheden ellers selv kommer til at betale for erstatningen i tilfælde af, at den studerende kommer til skade.
-
Arbejdstid
Arbejdstiden er 37 timer om ugen inklusiv frokost. Det kan dog aftales, at de 37 timer er eksklusiv frokost, hvis den studerende ønsker at have samme mødetider som de ansatte.
Timerne skal som udgangspunkt placeres i dagtimerne på hverdage. Virksomheden og den studerende kan dog aftale, at nogle af timerne placeres om aftenen eller i weekenden.
-
Ferie og helligdage
Den studerende har ikke ret til ferie under praktikforløbet (der gælder dog særlige regler for optometri – se under særligt for PBA i optometri).
Det kan aftales direkte mellem den studerende og virksomheden, at praktikanten holder fri fra praktikken en periode, men så til gengæld placerer de manglende timer på andre tidspunkter i løbet af praktikperioden, så den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid bliver 37 timer.
Den studerende har ret til fri på helligdage.
-
Fravær
Den studerende skal informere virksomheden direkte om fravær på grund af sygdom eller andre gyldige grunde.
Aktiv deltagelse er en forudsætning for at bestå praktikken. Den studerende skal derfor være mødt i praktik mindst 80% af tiden.
Nærmer fraværet sig 20%, skal KEAs praktikkoordinator kontaktes på praktik@kea.dk.
-
Løn og erkendtlighed
Praktikken for KEAs uddannelser skal være ulønnet (undtagen for optometri – se under særligt for PBA i optometri).
Kravet om, at praktikken skal være ulønnet, er fastsat af Uddannelses- og Forskningsministeriet, og KEA har pligt til at påse, at studerende ikke bliver lønnet under praktikken.
Erkendtlighed
Virksomheden har mulighed for at påskønne den studerendes indsats under et ulønnet praktikforløb med en såkaldt erkendtlighed svarende til maksimalt 3.483 kroner per måneds gennemført praktik.
Beløbet på 3.483 kroner gælder fra og med forårssemestret 2024. Erkendtlighedsbeløbet reguleres én gang årligt pr. 1. januar.
Da erkendtligheden er en påskønnelse af den studerendes indsats og ikke en løn, kan den ikke aftales på forhånd og derfor heller ikke indskrives i praktikkontrakten.
Læs mere om retningslinjerne for og beskatning af erkendtligheden på skat.dk.
-
Refusion af dokumenterede ekstraudgifter
Praktikvirksomheder har mulighed for at dække dokumenterede ekstraudgifter, som den studerende har i forbindelse med et ulønnet praktikophold, uden at dette betragtes som løn. Det kan for eksempel være rejseforsikringer, flybilletter, husleje i udlandet og transportudgifter mellem den studerendes hjem og virksomheden.
Ved refusion af udgifter til den studerendes kørsel i egen bil mellem hjemmet og praktikvirksomheden, skal virksomheden følge Statens Rejseregler for almindelig godkendt kørsel (taksten er 2,23 kr. per km i 2024 – beløbet reguleres årligt).
-
Fortrolighed
En studerende, der får kendskab til erhvervshemmeligheder under sit praktikophold, må ikke uden tilladelse viderebringe eller benytte sådanne hemmeligheder i henhold til reglerne i §4 i Lov om forretningshemmeligheder.
Hvis virksomheden har en standard-fortrolighedserklæring, kan denne også benyttes for praktikken. KEA skal ikke gennemse eller godkende et sådant dokument, men den studerende har mulighed for at få praktikkoordinatorens hjælp til gennemlæsning, hvis det er nødvendigt.
KEAs ansatte og censorer er omfattet af forvaltningslovens regler om tavshedspligt. Det betyder, at praktikrapporter, som er udarbejdet af de studerende, kun må bruges i forbindelse med vejledning og evaluering af de studerende, samt deraf afledte administrative procedurer.
På den baggrund er det ikke nødvendigt for KEAs ansatte eller censorer at underskrive yderligere attester eller erklæringer om fortrolighed i forbindelse med bedømmelse af en studerendes praktikrapport.
-
Ophavsret
Den studerende opnår ingen ophavsret i forbindelse med udførelsen af opgaverne i praktikperioden medmindre dette aftales mellem den studerende og praktikvirksomheden.
-
Softwarelicenser
Virksomheden skal stille den nødvendige software til rådighed for den studerende.
Software på uddannelseslicens, som den studerende benytter under uddannelsen, må ikke benyttes i kommerciel sammenhæng.
-
Problemer under praktikken
Skulle der opstå tvivl eller problemer undervejs i praktikken, opfordres både virksomhed og praktikant til hurtigst muligt at tage kontakt til KEA. Alle erfaringer viser, at meget kan reddes ved dialog, hvis blot der tages hånd om problemerne tidligt.
-
Opsigelse af kontrakten
Praktikkontrakten kan opsiges uden varsel af både den studerende og virksomheden.
Opstår der problemer under praktikken, forventer KEA dog, at der først indledes en dialog med den anden part med henblik på at løse problemerne, inden kontrakten eventuelt opsiges.
Både studerende og virksomhed opfordres til hurtigst muligt at tage kontakt til KEA, hvis der opstår tvivl eller problemer undervejs i praktikken.
-
Besøg på praktikstedet
Underviserbesøg i udvalgte praktikvirksomheder er en del af kvalitetssikringen af praktikken. Samtidig er det en vigtig del af KEAs løbende faglige dialog med samarbejdsvirksomheder.
-
Afsluttende evaluering
To dage inden praktikken slutter, vil kontaktpersonen i virksomheden modtage en mail med link til et evalueringsskema. Der udsendes en enkelt påmindelse efter en uge, hvis evalueringen ikke er blevet besvaret.
Besvarelsen er værdifuld for KEAs arbejde med løbende at forbedre praktikken og udvikle uddannelserne.
FAQ
Her kan du finde svar på de oftest stillede spørgsmål omkring det at have en studerende fra KEA i praktik.
-
Vi vil gerne have en praktikant – vil I sige det videre til de studerende?
For at nå de studerende kan I oprette et opslag på vores jobportal www.jobportal.kea.dk. Så får de studerende det direkte i deres mailboks, hvis de har oprettet en jobagent.
-
Hvad skal der til for at blive praktikvirksomhed?
Praktikvirksomheder skal leve op til kravene til praktiksteder.
Den formelle godkendelse af praktikvirksomheden foretager underviseren, som er praktikvejleder for den studerende. Det sker, når den studerende indsender KEAs praktikkontrakt.
I skal også være opmærksomme på, at den studerende skal være dækket af virksomhedens lovpligtige arbejdsskadeforsikring i praktikperioden.
-
Må der udbetales løn i praktikperioden?
Nej, praktikken for KEAs uddannelser skal være ulønnet.Der er dog særlige regler for optometri – se under særligt for PBA i optometri.
-
Hvor længe varer praktikken?
De fleste praktikperioder er på 10 uger, dog har enkelte uddannelser en praktikperiode på 20 uger (se hvilke under praktikperioder).
Praktikken er fuldtid 37 timer/uge.
-
Har KEA en standard fortrolighedserklæring?
Nej, det er ikke nødvendigt, da den studerende er dækket af reglerne i § 4 i Lov om forretningshemmeligheder, der fastlægger, at en studerende, som får kendskab til erhvervshemmeligheder under sit praktikophold, ikke uden tilladelse må viderebringe eller benytte sådanne hemmeligheder.
KEAs ansatte og censorer er omfattet af forvaltningslovens regler om tavshedspligt, og det er derfor ikke nødvendigt, at de underskriver attester eller erklæringer om tavshedspligt.
Særligt for pba i optometri
Praktikken på optometri-uddannelsen adskiller sig på to punkter fra praktikken på KEAs øvrige uddannelser:
- Der er samlet 1½ års praktik på uddannelsen fordelt på 1. praktikperiode af ½ års varighed og 2. praktikperiode af 1 års varighed.
- Praktikken er lønnet. Løn- og arbejdsforhold er beskrevet i overenskomsten for optikere, optometrister og professionsbachelorstuderende i optometri indgået mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og Serviceforbundet - Urmagerne og optikerne.
Nedenfor kan du hente uddannelsesplaner, case-skabeloner, læringsmål og andre dokumenter, som er relevante, hvis du vil have en optometristuderende i praktik.
Relevante dokumenter
-
Dokumenter til 1. praktikperiode
-
Dokumenter til 2. praktikperiode
-
Dokumenter til branchepraktik
Kontakt
Har du spørgsmål om praktik på KEA, kan du kontakte praktikteamet.