Interesserer du dig for sundhedsvidenskab, og vil du fokusere på synet?

Med en uddannelse som Autoriseret Optometrist (optiker) bliver du en del af det sundhedsfaglige område, hvor der er fokus på synsapparatets funktion, formidling af problemløsninger og salg til patienter, som oftest er i optikerforretninger.
Uddannelsen er både teoretisk og praktisk funderet. Teori tilegnet under studiet, vil du løbende afprøve på KEAs synsprøveklinikker, og når du er i praktik. Det er en travl branche med en lav ledighed. En engageret studerende er derfor højt værdsat og eftertragtet som praktikant - og som færdiguddannet optometrist.
En god kombination af teori og praksis giver dig viden, færdigheder og kompetencer, når det gælder udmåling af synet, korrektion af synsfejl, øjensygdomme, kontaktlinser, salg af briller indenfor de seneste modetrends – alt sammen for at du kan give den bedst mulige patientvejledning.
Stadig ledige studiepladser
Vi har stadig ledige pladser på få af vores uddannelser, så hvis du ønsker at starte på en uddannelse i januar 2024, er det sidste chance nu.
"her indsættes citat fra ambassadør"
Navn, ?. semester, Optometri
Studiets indhold og opbygning
På Optometri vil du blandt andet lære, hvordan lys påvirkes af brilleglasmaterialer, kontaktlinser og øjet. Du lærer at udmåle og korrigere synsfejl, og du vil lære detaljer om menneskekroppen og øjet, så du kan skelne mellem sundhed og sygdom i krop og synsapparat. Du vil blive undervist i væsentlige emner, der klæder dig på til at arbejde med synet som optometrist. Den primære litteratur er på engelsk.
Uddannelsen til optometrist er normeret til 210 ECTS-point og er fordelt over syv semestre. Tre af semestrene er praktikophold, og du vil sammenlagt være i praktik i halvandet år.
Der er tilstedeværelsespligt på uddannelsen. Du skal regne med at have 22 lektioner i gennemsnit om ugen, som oftest er placeret på fire undervisningsdage. Oftest vil du som studerende have en selvstudiedag om ugen. Undervisningen starter kl. 8.30 og afsluttes senest kl. 15.45.
Fag på uddannelsen
På uddannelsen i Optometri lærer du følgende:
-
Grundlæggende videnskab
Matematik, statistik, epidemiologi, kemi, biologi og videnskabelig metode indgår som fag i grundlæggende videnskab. Viden inden for området skaber ikke bare grundlaget for din uddannelse, men vil også kunne spille en vigtig rolle i dit fremtidige virke som optometrist.
-
Human videnskab
Human videnskab beskæftiger sig med menneskekroppen og omfatter områderne kemi, biologi, anatomi, fysiologi, farmakologi, patologi og psykologi. Her får du forudsætningerne for en bedre forståelse af øjet og det visuelle system - på godt og ondt.
-
Optik
Geometrisk optik og fysisk optik er hovedområderne inden for optik.
Faget gør dig i stand til at kunne analysere og beregne optiske problemstillinger af betydning for optometri og korrektion af synsfejl.
-
Visuel videnskab
Målet med fagområdet visuel videnskab er, at du får kompetencer inden for okulær anatomi og fysiologi, fysiologisk/visuel optik og visuel psykofysik og perception.
Du opnår en grundig forståelse af øjet og det visuelle systems strukturer, komponenter og funktion.
-
Okulær patologi og farmakologi
I løbet af uddannelsen vil du også opnå kompetencer inden for okulær patologi, okulær neurologi og okulær farmakologi.
Du vil få erfaringer med symptomer og kliniske tegn på sygdomme i det visuelle system. Herunder hvordan medicin kan påvirke den visuelle funktion.
-
Optometri
Målet med fagområdet optometri er, at du får kompetencer inden for refraktion, binokulært syn, kontaktlinser, ergooptometri, svagsynsoptik og skelen.
Du lærer at foretage, dokumentere og analysere optometriske målinger og observationer, så du kan stille en korrekt diagnose, samt give korrekt vejledning, instruktion og behandling. Du vil få grundlag for at vide, hvornår du skal henvise til andre relevante fagpersoner, såsom øjenlæge eller ortoptist, hvis det er nødvendigt.
-
Brilleglas, teknologi og værkstedsoptik
Som optometrist er det vigtigt at have kvalitetsbevidsthed og et stort produktkendskab. Det vil du bruge, når du skal vejlede og rådgive kunder før, under og efter salgssituationer.
Den kompetence får du med undervisningen i faget: brilleglas, teknologi og værkstedsoptik (BTV). I faget lærer du om brilleglasteknologi, kvalitetssikring, indslibningsteknologi, brillestelteknologi og brilletilpasning.
-
Lovgivning og handel
De fleste optometrister får arbejde i en brillebutik. Det er derfor vigtigt, at du kender til lovgivningen på området.
Du får viden om god brancheskik, problemstillinger inden for lovgivning og regler, og du får kendskab til etisk og social adfærd.
Mere information
Hvis du vil vide mere om uddannelsen og fagene, kan du blive klogere i studieordningen.
Praktik
Praktikken er en meget vigtig del i uddannelsen til optometrist. Du skal være i praktik i halvandet år af din studietid, og du får løn under praktikken.
På dit praktiksted involveres du i den kommercielle del af faget. Her introduceres du til kundeservice, samt mode og trends indenfor faget. Du kommer til at bruge det, du har lært på skolen, når du skal sælge og foretage synsundersøgelser, og når du skal tilpasse kontaktlinser i forretningen.
Du skal selv skaffe en praktikplads. KEA har praktikkoordinatorer, der hjælper dig med praktiske spørgsmål omkring dine praktikophold. Der er for tiden et fint udbud af praktikvirksomheder.
KEA Studiematch
Læs videre om uddannelsen
Hvis du vil læse mere om uddannelsen og uddannelsens indhold, efter du har taget Studiematchet, så klik dig videre her:
Til toppen af siden | Indhold og opbygning | Studieform | Karriere | Adgangskrav | Optagelse | Kontakt | Praktisk information
Video fra Åbent Hus
Se oplægget om uddannelsen Optometri. Oplægget er en optagelse fra Åbent Hus d. 22. februar 2023.
Labs og værksteder
På KEA finder du labs med masser af maskiner og udstyr, du kan bruge i løbet af din uddannelse. Her er 3d-printere, CNC-fræsere, podcast-studie, VR-briller og meget mere.
Labs for alle studerende på KEA
-
Circular Lab
Circular Lab arbejder med materialer og nye forretningsideer med et cirkulært mindset.
Circular Lab er et nyt lab på KEA og er under udvikling.
Som en del af Circular Lab finder du Material ConneXion. I Material ConneXion finder du fysiske prøver, udvikling og information om de nyeste materialer.
-
Lab 16
Lab 16 er et prototypeværksted indenfor AM/3D print og SMD Elektronik.
Lab 16 specialiserer sig i AM/3D print og SMD Elektronik, men har også en bred vifte af prototype/produktionsmaskiner som laser cutter, CNC-fræsere, sprøjte støber og printer cutter.
Lab 16 er for studerende, alumner og samarbejdspartnere.
UDSTYR OG MASKINER
I Lab 16 kan du fx finde:
- Air Brush
- 3D printere
- 3D scanner
- Sticker printer
-
Maker Lab
Maker Lab er et prototypeværksted for KEAs studerende, undervisere og medlemmer af samarbejdende institutioner.
Studerende på KEA kan bruge Maker Lab i samspil med projekter og aktiviteter i løbet af deres uddannelse.
UDSTYR OG MASKINER
I Maker Lab kan du fx finde maskiner til:
- Laserskæring
- 3D print
- CNC fræsning
- Digital tekstilprint
- Serigrafi
- Folieprint/-skæring
-
Tech & Story Lab
Tech & Story Lab er et lab med fokus på ny teknologi for KEAs studerende, undervisere og øvrige ansatte.
I Tech & Story Lab kan du eksperimentere med ny teknologi og på egen hånd lære at arbejde med forskelligt udstyr. Vi har alt lige fra kameraer, mikrofoner og lysudstyr til VR-gear, AI-teknologier, RaspberryPi’s og meget mere.
Derudover har Tech & Story Lab et podcast studie og mange andre spændende faciliteter på vej.
UDSTYR OG MASKINER
I Tech & Story Lab kan du fx finde udstyr indenfor:
- Foto/Lyd/Video
- Kunstig intelligens
- Virtual Reality
- IoT (Internet of Things)
- Computere og mobile enheder
Studieform
Undervisningen er en blanding af klasseundervisning, gruppe- og projektarbejde samt klinikundervisning.
Undervisningen er primært teoretisk, men da klinikkerne befinder sig i nærheden af teorilokalerne, kan teorien hurtigt afprøves i praksis. Gruppearbejde vil blive brugt, hvor det er hensigtsmæssigt for din læring. Fx når der skal arbejdes med fagenes forskellige projekter. Flere af projekterne forbereder i form- og indholdskrav dig som studerende til bacheloropgaven, der afslutter din uddannelse.
En stor del af uddannelsens ECTS-point opnås i praktikopholdene. På praktikstedet lærer du fagets kommercielle del at kende, du får viden, der relaterer til lovgivning, salg, kundeservice, mode og trends. Derudover vil du få rutineres i udførsel af synsudmålinger af både ukomplicerede og komplicerede tilfælde. Som praktikant får du løn, og du betragtes i mange henseender som en kompetent medarbejder, der indgår i den daglige drift af praktikstedet.
I løbet af uddannelsen afholdes studieture med relevans for den fremtidige profession. Internationale optometri-konferencer er ofte foretrukne rejsemål. I udvalgte konferencer kan du møde specialister fra hele verden, som bl.a. forelæser om ny, relevant forskning.
Samarbejde med erhvervslivet
Under uddannelsen til optometrist kommer du hurtigt tæt på den branche, du skal arbejde i.
Udover din praktiktid har du også mulighed for at samarbejde med erhvervslivet i forbindelse med dit afsluttende bachelorprojekt.
Hvad kræver det at gå på KEA?
En uddannelse er mere end bare at møde op til og deltage i undervisningen. Studieaktivitetsmodellen viser dig, hvad der som minimum forventes af dig som studerende på KEA.
Uddannelserne på KEA er fuldtidsuddannelser, hvilket betyder, at du skal regne med i snit at bruge ca. 43 timer om ugen på din uddannelse. Den tid er delt op i forskellige aktiviteter, som fx undervisning og forberedelse.
Læs mere om studieaktivitetsmodellen
På denne side kan du også få tips til at planlægge din tid, mens du studerer på KEA.
KEA ER EN LEGEPLADS, ET FÆLLESSKAB OG MASSER AF ANSVAR
Du har uendeligt mange muligheder som studerende på KEA.
Værksteder med alt fra CNC-fræsere over de vildeste 3D printere til overflod af digitalt isenkram. Vi har nordens største materialebibliotek. Vi har hyggekroge, bibliotek, møderum, tagterrasser, cafeer og barer.
På KEA er der en ny udfordring rundt om hvert eneste hjørne.
Vi håber, du vil bruge løs af alle mulighederne for kreativitet, fordybelse, udvikling og samvær
Nyheder fra uddannelsen
Karriere og fremtid
Som autoriseret optometrist kan du arbejde i en optikerforretning eller blive selvstændig. Et begrænset antal arbejder indenfor sundhedssektoren, på rehabiliteringscentre eller i produktionsvirksomheder.
Med en professionsbachelor-uddannelse i optometri får du titlen: autoriseret optometrist. Som autoriseret optometrist kan du få arbejde i optikerforretninger, eller du kan vælge at blive selvstændig optometrist.
Du kan også, i mindre omfang, få arbejde hos øjenlæger, sygehuse eller på andre klinikker, hvor der er fokus på synet, ligesom der også er spændende arbejde i virksomheder, som er tilknyttet optikerbranchen.
Du kan også arbejde som konsulent, hvor du kan være med til at forbedre arbejdsmiljø ved at rådgive om synsmiljø og arbejdsbriller.
Som optometrist vil dine vigtigste opgaver være at:
- foretage synsundersøgelser, samt foretage tjek af øjets helbredsmæssige tilstand
- udmåle og korrigere synsfejl
- rådgive og vejlede omkring briller og kontaktlinser
- tilpasse briller
- tilpasse af kontaktlinser
- henvise til anden sundhedsrelevant personale, når det er nødvendigt
Der er generelt lav ledighed i branchen. Arbejdsløsheden i Danmark er p.t. (medio 2023) omkring 1 %.
Løn og ledighed
Du kan finde information omkring løn og ledighedstal for nyuddannede fra Optometri på UDDANNELSESZOOM.DK.
Uddannelseszoom har også mange andre interessante informationer omkring uddannelsen og jobmulighederne, og du kan sammenligne uddannelsen med andre uddannelser.
Læs videre
Efter afsluttet professionsbacheloruddannelse i optometri kan du videreuddanne dig, så du opnår yderligere kompetencer. De kan bane vejen for arbejde indenfor hospitalssektoren, specialist virksomhed og andet, hvor yderligere viden indenfor optometri og videnskab er hensigtsmæssigt.
Med en professionsbachelor i optometri har du mulighed for at læse videre på:
Kandidat i optometri og synsvidenskab (Aarhus Universitet)
Du kan også læse videre i udlandet:
Magisterprogrammet i Klinisk Optometri (Karolinska Instituttet Stockholm)
Master i optometri og synsvitenskap (HSN - Høgkolen i Sørøst-Norge)
Master i synspedagogikk og synsrehabilitering (HSN - Høgkolen i Sørøst-Norge)
MSc in Clinical Optometry (Cardiff University)
MSc in Clinical Optometry (City University London)
MSc in Clinical Optometry (Salus University)
Du kan kontakte studie- og karrierevejlederen, hvis du ønsker vejledning omkring opbygningen af det danske uddannelsessystem og omkring generelle muligheder for videre- og efteruddannelse.
Adgangskrav
Vil du søge ind på Optometri, skal du opfylde vores adgangskrav. Du kan læse nærmere om, hvilke krav der er i punkterne nedenfor.
ADGANGSKRAV FOR OPTAGELSE PÅ KEA
-
Adgang via gymnasial eksamen
Hvis du kommer fra en gymnasial uddannelse, skal du have følgende fag:
- Engelsk B
- Matematik C
- Biologi C eller Bioteknologi A
Specifikke adgangskrav: Engelsk B og matematik C og enten biologi C eller bioteknologi A
-
Adgang via relevant erhvervsuddannelse
Hvis du har taget erhvervsuddannelsen til Optometrist inden den blev nedlagt, kan du komme ind på uddannelsen.
-
Anden adgang
Du kan også søge ind på uddannelsen, hvis du har fem gymnasiale enkeltfag. Du skal opfylde nedenstående krav:
- Dansk A og engelsk B og matematik C
- Biologi C eller bioteknologi A
- Psykologi C eller samfundsfag C
-
Optagelse med særlig tilladelse
Hvis du ikke opfylder de formelle adgangskrav, kan du søge om optagelse med særlig tilladelse på baggrund af en individuel konkret vurdering (IKV).
I en IKV vurderer KEA, om dine samlede kompetencer kan sidestilles med opfyldelse af de formelle adgangskrav til uddannelsen. Du skal dokumentere kompetencer, der kan sidestilles med opfyldelse af de formelle adgangskrav, og du skal dokumentere, at du opfylder de specifikke adgangskrav.
Hvis du ønsker at søge om optagelse med særlig tilladelse, skal du overholde følgende ansøgningsfrister:
- Sommeroptag: 15. marts kl. 12.00
Nedenfor kan du læse mere om ansøgningsprocessen samt finde ansøgningsskemaet til IKV:
Studiestart på uddannelsen
Der er studiestart på uddannelsen d. 26. august 2024.
Optagelse
Hvis du vil søge ind på Optometri, kan du læse mere om, hvordan du ansøger og hvad processen er nedenfor.
KRITERIER FOR OPTAGELSE PÅ KEA
-
Ansøgningsfrist
Du kan søge ind fra 1. februar.
Fristen for kvote 1 er den 5. juli kl. 12.
Fristen for kvote 2 er den 15. marts kl. 12.
NB: Søger du optagelse med særlig tilladelse/IKV er ansøgningsfristen 15. marts kl. 12.
Alle ansøgere skal ansøge online på www.optagelse.dk. Alle bilag til din ansøgning skal indsendes samtidig med ansøgningen og senest på dagen for ansøgningsfristen.
-
Sådan ansøger du
Uddannelsen er tilsluttet den Koordinerede Tilmelding (KOT). Du kan søge optagelse i enten kvote 1 eller kvote 2. Du søger ind digitalt via www.optagelse.dk.
I kvote 1 bliver du optaget på baggrund af din adgangsgivende gymnasiale eksamen.
I kvote 2 bliver du optaget på dine samlede kvalifikationer, herunder også en eventuel adgangsgivende erhvervsuddannelse. Alle kvote 2 aktiviteter skal dokumenteres med relevante bilag. Du kan læse mere om de uddannelsesspecifikke kriterier for kvote 2 under "Kvote 2-kriterier".
Alle bilag til din ansøgning skal indsendes samtidig med ansøgningen og senest på dagen for ansøgningsfristen.
Optagelsesområdets nr.: 52710
-
Adgangskvotient
Alle optaget (2023)
-
Hvad er kvote 1
Kvote 1 er for dig, der har en gymnasial eksamen og opfylder eventuelle specifikke adgangskrav til den søgte uddannelse. Kravene skal være opfyldt enten som en del af den gymnasiale uddannelse eller ved efterfølgende supplering.
I kvote 1 bliver du optaget efter dit karaktergennemsnit fra den gymnasiale eksamen.
For at kunne søge gennem kvote 1 skal du have en af følgende eksamener:
- STX
- HF (fuldt bevis)
- HHX
- HTX
- EUX
- EUX 1. del (merkantil)
- GIF
- Gymnasial eksamen fra Færøerne eller Grønland
- Eksamen fra Duborg-Skolen og A. P. Møller Skolen
Du skal altså have en fuld gymnasial eksamen med et samlet karaktergennemsnit.
-
Hvad er kvote 2
I kvote 2 optages du med et andet adgangsgrundlag end en gymnasial eksamen.
Du kan søge ind i kvote 2 hvis du:
- Har en erhvervsuddannelse
- Har en udenlandsk adgangsgivende eksamen
- Har Steiner eksamensbevis
- Har adgangskursus til ingeniøruddannelserne
- Søger dispensation fra kandidatreglen
- Søger optagelse med særlig tilladelse
- Søger genindskrivning/genoptagelse
Du kan også søge i kvote 2 selvom du har en gymnasial eksamen og gerne vil vurderes på mere end dit eksamensgennemsnit.
I kvote 2 fordeles pladserne på baggrund af enten optagelsesprøve (kun på designuddannelser) eller efter samlet antal kvote 2 point.
-
Kvote 2-kriterier
Hvis du ønsker at søge optag i kvote 2, bliver du optaget på dine samlede kvalifikationer, herunder også en eventuel adgangsgivende erhvervsuddannelse.
Via Kvote 2 lægges vægt på følgende yderligere kvalifikationer:
- Erhvervserfaring op til et år, dog mindst tre måneder, og med minimum 30 timer pr. uge - herunder også værnepligt og praktik. Praktikken må ikke være en del af den adgangsgivende uddannelse. Dokumentationen kan være ansættelseskontrakter, lønsedler eller ATP-udskrifter.
- Andre aktiviteter i minimum 3 måneder som f.eks. højskoleophold eller udlandsophold (ikke ferie). Frivilligt arbejde svarende til mindst 3 måneders fuldtidsbeskæftigelse kan også indgå i vurderingen. Dokumentationen kan være beviser, kontrakter, flybilletter, rejseplan, udtalelser m.v.
- Karakter-gennemsnit fra den adgangsgivende gymnasiale uddannelse
- Du skal ikke skrive en motiveret ansøgning. Det er dine dokumenterede aktiviteter, der tæller i kvote-2.
Alle kvote 2 aktiviteter skal dokumenteres med relevante bilag.
-
Kandidatreglen
Hvis du har gennemført en kandidatuddannelse, kan du kun optages på en erhvervsakademi- eller professionsbacheloruddannelse, hvis der er ledige pladser. Dette gælder, uanset om der er tale om en dansk eller en udenlandsk kandidatuddannelse.
Du kan søge om dispensation for kandidatreglen, hvis der foreligger usædvanlige forhold.
Fristen for at søge om dispensation for kandidatreglen er 15. marts kl. 12.00 (sommeroptag)
-
Nedjustering af gennemsnit
Har du afsluttet din gymnasiale eksamen efter 1. maj 2022 og derefter suppleret din eksamen med gymnasiale fag, vil de karakterer du opnår via gymnasial supplering indgå i det samlede karaktergennemsnit fra dit gymnasiale eksamensbevis. Det kaldes nedjustering eller genberegning. Nedjusteringen sker, hvis karakteren fra suppleringsfaget trækker gennemsnittet ned. Det gælder kun på de uddannelser, hvor du skal supplere for at opfylde adgangskravene.
Læs mere om reglerne her: www.ug.dk
-
GENOPTAGELSE/GENINDSKRIVNING
Såfremt du tidligere har været indskrevet på en uddannelse – enten på KEA eller et andet erhvervsakademi – og ønsker at fortsætte på den samme uddannelse, gælder der særlige procedurer, afhængigt af din situation.
Læs mere her
Vil du vide mere?
Hvis du vil vide mere om, hvordan du søger ind, merit, overflytning til KEA m.m., så kan du blive klogere på Ansøgning og optagelse
Overvejer du at søge ind?
Vi holder altid åbent hus den sidste onsdag i februar og den første onsdag i november.
Kontakt
Har du spørgsmål til uddannelsens indhold, kan du kontakte vores studievejledere. Er dine spørgsmål af mere praktisk karakter omkring fx ansøgning og optagelse, så sidder KEA Optag klar til at hjælpe dig.
Spørgsmål om optagelse og ansøgning
Kontakt Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller ring på 46 46 07 00.
Du kan ringe mandag-fredag kl. 10-12.
Spørgsmål om studievalg, studieforløb og karrierevalg
Kontakt studievejledningens callcenter på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller ring på 46 46 00 62 i telefontiden: mandag, tirsdag, torsdag og fredag mellem kl. 10 og 12. Vær opmærksom på, at studievejlederne varetager telefonen på skift i callcenteret, og det er derfor ikke sikkert, at du kan få fat i en specifik studievejleder samme dag.

Få svar i vores FAQ
Hvis du har generelle spørgsmål om at læse på KEA, kan du måske finde svar i vores FAQ. Der findes svar på de mest stillede spørgsmål om ansøgningsfrist, optagelse, studieforløb m.m.
Praktisk information
Her har vi samlet en masse praktiske informationer om Optometri.
PRAKTISK INFO OM UDDANNELSEN
-
Sprog
Uddannelsen udbydes på dansk. Undervisningsmaterialet er dog primært på engelsk
-
Studiested
Undervisningen foregår på:
Campus Guldbergsgade (GBG)
Guldbergsgade 29N
2200 København N -
Studiestart
Der er studiestart på uddannelsen i august.
Du kan altid finde den præcise dato under Studiestart på uddannelsen.
-
Økonomi
Uddannelsen er SU-berettiget.
Under praktikken får du praktikløn i henhold til gældende overenskomst. Praktiklønnen er ca. 13.000 kr. pr. måned.
-
Udgifter
Du skal købe undervisningsbøger under uddannelsen.
-
Krav til PC
Du skal medbringe din egen PC. For at undgå problemer med KEAs netværk, skal din PC understøtte 5GHz (802.11a).
-
Studieordning
Se tidligere studieordninger
Du kan finde tidligere studieordninger i vores arkiv over studieordninger
-
Ordensregler
KEA har et sæt overordnede regler for adfærd, som gælder for alle.
-
Diploma Supplement
KEA udsteder automatisk Diploma Supplement som tillæg til eksamensbeviset for alle afsluttede uddannelser fra KEA.
Diploma Supplement er et engelsksproget tillæg til eksamensbeviser for videregående uddannelser.
Diploma Supplementet skal fremme den internationale mobilitet og uddannelsernes gennemsigtighed ved at give færdiguddannede fyldestgørende dokumentation for den uddannelse, de har gennemgået, herunder oplysninger om indhold, omfang, niveau og erhvervsmæssige sigte.
Desuden indeholder Diploma Supplement en beskrivelse af KEA og det danske uddannelsessystem.