Vil du booste din fremtid inden for byggebranchen?

Som Byggetekniker lærer du at planlægge og varetage tekniske og administrative opgaver inden for bygge- og anlægsarbejde samt at arbejde med industrielt fremstillede byggekomponenter.
Du uddanner dig til at indgå i det team, der er omkring et byggeprojekt, og vil typisk have dine primære opgaver på byggepladsen eller med at regne og tegne for arkitekter og ingeniører som forberedelse til et større eller mindre byggeprojekt.
Studiets indhold
På Byggetekniker-uddannelser lærer du blandt andet om produktion, projektering, kommunikation og samarbejde.
Uddannelsen til byggetekniker er en 2-årig erhvervsakademiuddannelse (svarende til 120 ECTS).
På uddannelsen kommer du til at arbejde med disse hovedområder:
- Boligbyggeri: Du lærer de grundlæggende tekniske discipliner inden for byggeri.
- Byggeri op til 2½ etage: Du lærer bl.a. om byggeprocessen, almindelige konstruktioner, tekniske installationer, statiske principper, dokumentation, kommunikation, planlægning og styring.
- Erhverv og præfabrikation: Du lærer bl.a. om industrielle produktions- og udførelsesmetoder i byggeprocessen.
Indenfor hvert hovedområde skal du igennem følgende emner:
-
Produktion
Her lærer du om produktionsmetoder og kvalitetssikring indenfor bygge og anlæg.
Du lærer at planlægge, lede og administrere den praktiske gennemførelse af et bygge- og anlægsprojekt, herunder lærer du at bruge relevante digitale værktøjer.
-
Projektering
Her lærer du at gennemføre projekteringsopgaver primært inden for husbygningsområdet. Du styrer projekteringen efter byggeriets fasemodel og arbejder både med det store overblik og den enkelte detalje, det kan for eksempel være konstruktioner, materialekendskab, beregninger af styrke og stabilitet samt digital projektering af bygge- og anlægsprojekter.
Derudover lærer du også om udførelse og kvalitetssikring af projektmateriale, dokumenthåndtering og dokumentudveksling fra planlægningsfasen til endelig drift og vedligehold af byggerier og anlæg.
Du lærer ligeledes at planlægge, udføre og registrere opmåling på byggeplads.
Du introduceres til at udføre opmåling og registrering af bygningsdele, bygninger og anlæg.
-
Virksomhed
Her lærer du byggebranchens organisatoriske forhold at kende. Du lærer at varetage økonomiske, ledelsesmæssige og udviklingsmæssige opgaver og får kendskab til, hvordan en virksomhed i bygge- og anlægsbranchen etableres og fungerer.
Retsforhold og jura er også en del af dette fagområde. Du lærer at anvende retsregler og lovgrundlag.
-
Kommunikation og samarbejde
Her bliver du introduceret til kommunikation og samarbejde, som anvendes i byggebranchen. Der fokuseres på kommunikation i relation til kunder, samarbejdspartnere og brugere.
Derudover lærer du også om grafisk kommunikation, organisering af samarbejde, informationsteknologi samt byggefagligt engelsk.
Der er desuden indlagt tre ugers valgfri fag på uddannelsens 3. semester.
Praktik
På 4. semester skal du i praktik. I din praktiktid indgår du i en virksomhed, der arbejder med relevante byggeprojekter.
KEA har en praktikkoordinator knyttet til alle studerende, der hjælper dig med praktiske spørgsmål omkring din praktikplads. Der er et stort udbud af virksomheder, der ønsker at have en studerende fra byggeteknikeruddannelsen i praktik.
Afgangsprojekt
Når du har færdiggjort praktikforløbet slutter du 4. semester af med at udarbejde et afgangsprojekt, hvor du projekterer dele af et byggeri og på den måde viser et bredt udsnit af de kompetencer, som du har fået i løbet af uddannelsen.
Mere information
Hvis du vil vide mere i detaljer om uddannelsen og fagene, kan du læse om det i studieordningen.
Video fra Åbent Hus
Se oplægget om uddannelserne Byggetekniker og Bygningskonstruktør. Oplægget er en optagelse af vores livestream på Teams fra Åbent Hus d. 23. februar 2022.
Studieform
Undervisningen på uddannelsen er tværfaglig og med fokus på samarbejde med virksomheder.
Under studiet vil du opleve, at der er tæt sammenhæng mellem virksomheder inden for byggeriet og uddannelsen. Undervisningen er hovedsageligt er baseret på tværfaglige projekter, som ofte er rigtige projekter hentet fra virksomheder.
Dine undervisere har tæt kontakt til virksomhederne og er derfor bekendt med den nyeste udvikling og seneste tendenser inden for branchen. På denne måde bliver ny viden bragt ind i undervisningen. Du kommer også selv i nærkontakt med en eller flere virksomheder under din uddannelse, både i forbindelse med din praktik og i dit arbejde med de enkelte projekter.
Et projekt kan være et bygge- eller anlægsprojekt, som du bruger et semester på at løse. Projektarbejdet foregår i grupper og er det centrale omdrejningspunkt for undervisningen. Det er også projektet, du går til individuel eksamen i.
Projekterne er tværfaglige. Det vil sige, at alle fag er involveret i at udarbejde projektet. Sammen med dine medstuderende kommer du til at planlægge og styre projektarbejdet selv. I bliver undervejs støttet af den almindelige teoriundervisning, der så vidt muligt relaterer sig direkte til projektet.
Informationssøgning via fx biblioteket og internettet er også en vigtig del af projektarbejdet.
På byggetekniker går du de første tre semestre sammen med bygningskonstruktørstuderende, inden du går i praktik og udarbejder afgangsprojekt.
Hvad kræver det at gå på KEA?
En uddannelse er mere end bare at møde op til og deltage i undervisningen. Studieaktivitetsmodellen viser dig, hvad der som minimum forventes af dig som studerende på KEA.
Uddannelserne på KEA er fuldtidsuddannelser, hvilket betyder, at du skal regne med i snit at bruge ca. 43 timer om ugen på din uddannelse. Den tid er delt op i forskellige aktiviteter, som fx undervisning og forberedelse.
Læs mere om studieaktivitetsmodellen
På denne side kan du også få tips til at planlægge din tid, mens du studerer på KEA.
Samarbejde med erhvervslivet
Du vil opleve, at der er tæt sammenhæng mellem virksomheder inden for byggeriet og uddannelsen. De projekter, du arbejder med, er ofte projekter hentet fra virkeligheden og diverse virksomheder. Dine undervisere har tæt kontakt til virksomhederne og er derfor bekendt med den nyeste udvikling og seneste tendenser inden for branchen. På denne måde bliver ny viden bragt ind i undervisningen.
Du kommer også selv i nærkontakt med en eller flere virksomheder under din uddannelse, både i forbindelse med din praktik og i dit arbejde med de enkelte projekter.
KEA ER EN LEGEPLADS, ET FÆLLESSKAB OG MASSER AF ANSVAR
Du har uendeligt mange muligheder som studerende på KEA.
Værksteder med alt fra CNC-fræsere over de vildeste 3D printere til overflod af digitalt isenkram. Vi har nordens største materialebibliotek. Vi har hyggekroge, bibliotek, møderum, tagterrasser, cafeer og barer.
På KEA er der en ny udfordring rundt om hvert eneste hjørne.
Vi håber, du vil bruge løs af alle mulighederne for kreativitet, fordybelse, udvikling og samvær
Nyheder om Byggetekniker
Karriere og fremtid
En byggetekniker arbejder typisk hos rådgivende arkitekter og ingeniører, hos entreprenører og byggevareproducenter og i håndværksfirmaer.
En byggetekniker arbejder typisk hos rådgivende arkitekter og ingeniører, hos entreprenører og byggevareproducenter og i håndværksfirmaer.
Hos rådgivende arkitekter og ingeniører medvirker byggeteknikeren fx ved:
- detailprojektering og optegning af konstruktioner og installationer
- priskalkulation
- planlægning af byggeplads- og værkstedsproduktion
- tilsyn med arbejdet på byggepladsen
Hos entreprenører, håndværksmestre og byggevareproducenter medvirker byggeteknikeren ved:
- udregning af tilbud
- planlægning og styring af arbejdet på byggeplads og produktionen på værksted/ fabrik
- tilrettelæggelse og gennemførelse af anlægsarbejder
Kortet viser, hvor på Sjælland, du kan læse videre.
Læs videre
Som byggetekniker har du mulighed for at videreuddanne dig til bygningskonstruktør som er en erhvervsrettet professionsbacheloruddannelse på 3½ år. Du har mulighed for at søge om merit for 1.-3. semester, når du er byggetekniker.
Du kan også tage en top up-uddannelse, der varer halvandet år, så du får en professionsbachelor (PBA). Du kan tage top up-uddannelser flere steder på Sjælland - på KEA eller hos andre erhvervsakademier.
PBA Innovation og Entrepreneurship
- Læs mere på ug.dk
- Læs på CPH Business
- Læs på Zealand
Du kan kontakte studie- og karrierevejlederen, hvis du ønsker vejledning omkring opbygningen af det danske uddannelsessystem og omkring generelle muligheder for videre- og efteruddannelse.
Adgangskrav
Vil du søge ind på Byggetekniker, skal du opfylde vores adgangskrav. Du kan læse nærmere om, hvilke krav der er i punkterne nedenfor.
ADGANGSKRAV FOR OPTAGELSE PÅ KEA
-
Adgang via gymnasial eksamen
Du skal have bestået Matematik C for at kunne søge ind på uddannelsen, hvis du kommer fra en gymnasial uddannelse.
Specifikke adgangskrav: Matematik C
-
Adgang via relevant erhvervsuddannelse
Hvis du har en af følgende erhvervsuddannelser, kan du komme ind på uddannelsen:
- Anlægsstruktør
- Brolægger
- Bygningsmaler
- Bygningsstruktør
- Detailhandelsuddannelsen med specialer
- Ejendomsservicetekniker
- Elektrikeruddannelsen (med specialer)
- Handelsuddannelse med specialer
- Maskinsnedker (trin 2)
- Murer (trin 2)
- Snedker (med specialer)
- Snedker (bygningssnedker)
- Tagdækker
- Teknisk designer (bygge og anlæg)
- Teknisk isolatør
- Træfagenes byggeuddannelse
- VVS-uddannelsen
- VVS-energiuddannelsen (med specialer)
-
Adgang via 3-årig erhvervsuddannelse
Hvis du har fuldført en erhvervsuddannelse med en normeret varighed på 3 år eller mere (som ikke er nævnt på listen ovenfor), skal du have bestået Engelsk C og Matematik C for at kunne søge ind på uddannelsen.
Specifikke adgangskrav: Engelsk C og Matematik C
-
Anden adgang
Hvis du har taget adgangseksamen til ingeniøruddannelsen, kan du søge ind på uddannelsen
-
Optagelse med særlig tilladelse
Hvis du ikke opfylder de formelle adgangskrav, kan du søge om optagelse med særlig tilladelse på baggrund af en individuel kompetencevurdering (IKV).
I en IKV vurderer KEA, om dine samlede kompetencer kan sidestilles med opfyldelse af de formelle adgangskrav til uddannelsen. Du skal dokumentere kompetencer, der kan sidestilles med opfyldelse af de formelle adgangskrav, og du skal dokumentere, at du opfylder de specifikke adgangskrav.
Hvis du ønsker at søge om optagelse med særlig tilladelse, skal du overholde følgende ansøgningsfrister:
- Sommeroptag: 15. marts kl. 12.00
- Vinteroptag: 15. oktober kl. 12.00
Nedenfor kan du læse mere om ansøgningsprocessen samt finde ansøgningsskemaet til IKV:
Studiestart på uddannelsen
Der er studiestart på uddannelsen d. 31. januar 2022 og d. 22. august 2022.
Optagelse
Hvis du vil søge ind på Byggetekniker, kan du læse mere om hvordan du ansøger og hvad processen er nedenfor.
KRITERIER FOR OPTAGELSE PÅ KEA
-
Sådan ansøger du
Sommeroptag
Uddannelsen er tilsluttet den Koordinerede Tilmelding (KOT). Du kan søge optagelse i enten kvote 1 eller kvote 2.
I kvote 1 bliver du optaget på baggrund af din adgangsgivende gymnasiale eksamen.
I kvote 2 bliver du optaget på dine samlede kvalifikationer, herunder også en eventuel adgangsgivende erhvervsuddannelse. Alle kvote 2-aktiviteter skal dokumenteres med relevante bilag. Du kan læse mere om de uddannelsesspecifikke kriterier for kvote 2 under "Kvote 2-kriterier".Du skal ansøge via www.optagelse.dk - vær opmærksom på at for at søge ind på uddannelsen skal du på optagelse.dk vælge uddannelsen Bygningskonstruktør og derefter vælge Byggetekniker som studieretning.
Alle bilag til din ansøgning skal indsendes samtidig med ansøgningen og senest på dagen for ansøgningsfristen.
Optagelsesområdets nr.: 41010 (studieretning: byggetekniker)
Vinteroptag
Søger du om optagelse på uddannelsen om vinteren, skal du søge direkte til KEA.
Du kan søge ind fra 15. september. Der er ansøgningsfrist (både for kvote 1 og 2) d. 1. december kl. 12.
Du får svar på din ansøgning senest d. 22. december.
Du skal søge online på kea.dk. Husk at indsende alle relevante bilag med din ansøgning.
-
Adgangskvotient
2,7 (2021)
-
Kvote 2-kriterier
Hvis du ønsker at søge om optagelse i kvote 2, bliver du optaget på dine samlede kvalifikationer, herunder også en eventuel adgangsgivende erhvervsuddannelse.
Via Kvote 2 lægges vægt på følgende yderligere kvalifikationer:
- Erhvervserfaring op til et år, dog mindst tre måneder, og med minimum 30 timer pr. uge - herunder også værnepligt og praktik. Praktikken må ikke være en del af den adgangsgivende uddannelse. Dokumentationen kan være ansættelseskontrakter, lønsedler eller ATP-udskrifter.
- Andre aktiviteter i minimum 3 måneder som fx højskoleophold eller udlandsophold (ikke ferie). Frivilligt arbejde svarende til mindst 3 måneders fuldtidsbeskæftigelse kan også indgå i vurderingen. Dokumentationen kan være beviser, kontrakter, flybilletter, rejseplan, udtalelser m.v.
- Karakter-gennemsnit fra den adgangsgivende gymnasiale uddannelse.
- Du skal ikke skrive en motiveret ansøgning. Det er dine dokumenterede aktiviteter, der tæller i kvote 2.
Alle kvote 2-aktiviteter skal dokumenteres med relevante bilag.
-
Ansøgningsfrist
Sommeroptag
Du kan søge ind fra 1. februar.
Fristen for kvote 1 er den 5. juli kl. 12.
Fristen for kvote 2 er den 15. marts kl. 12.
NB: Søger du optagelse med særlig tilladelse/IKV er ansøgningsfristen 15. marts kl. 12.
Alle ansøgere skal ansøge online på www.optagelse.dk. Alle bilag til din ansøgning skal indsendes samtidig med ansøgningen og senest på dagen for ansøgningsfristen.
Vinteroptag
Du kan søge ind fra 15. september.
1. december kl. 12 (både kvote 1+2).
NB: Søger du optagelse med særlig tilladelse/IKV er ansøgningsfristen 15. oktober kl. 12.
Du får endeligt svar på din ansøgning d. 22. december.
Alle ansøgere skal ansøge online på kea.dk. Ansøgningsskemaet kan udfyldes her på siden fra september.
-
Overførsel
Du kan efter, at du har gennemført 1. studieår søge om overførsel fra en anden uddannelsesinstitution ved at udfylde og indsende dette skema.
Du kan læse mere om overflytning på siden om Ansøgning og optagelse
-
Begrænsninger
Ansøgere, der har gennemført en kandidatuddannelse, kan kun optages på en erhvervsakademi- eller professionsbacheloruddannelse, hvis der er ledige pladser. Dette gælder, uanset om der er tale om en dansk eller en udenlandsk kandidatuddannelse.
Hvis du vil vide mere om, hvordan du søger ind, merit, overflytning til KEA mm., så kan du blive klogere på ANSØGNING OG OPTAGELSE
Vil du vide mere?
Hvis du vil vide mere om, hvordan du søger ind, merit, overflytning til KEA m.m., så kan du blive klogere på Ansøgning og optagelse
Overvejer du at søge ind?
Vi holder altid åbent hus den sidste onsdag i februar og den første onsdag i november.
Kontakt
Har du spørgsmål til uddannelsens indhold, kan du kontakte vores studievejledere. Er dine spørgsmål af mere praktisk karakter omkring fx ansøgning og optagelse, så sidder KEA Optag klar til at hjælpe dig.
Spørgsmål om optagelse og ansøgning
Kontakt Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller ring på 46 46 07 00.
Du kan ringe mandag-fredag kl. 10-12.
Spørgsmål om studievalg, studieforløb og karrierevalg
Kontakt uddannelsens studie- og karrierevejleder:

Telefontid: Mandag kl. 9-12, onsdag kl. 12-15 og fredag kl. 9-12
Få svar i vores FAQ
Hvis du har generelle spørgsmål om at læse på KEA, kan du måske finde svar i vores FAQ. Der findes svar på de mest stillede spørgsmål om ansøgningsfrist, optagelse, studieforløb m.m.
Praktisk information
Her har vi samlet en masse praktiske informationer om Byggetekniker-uddannelsen
Praktisk information om uddannelsen
-
Sprog
Uddannelsen udbydes på dansk.
-
Studiested
Undervisningen på uddannelsen foregår på:
Campus PCG
Prinsesse Charlottes Gade 38
2200 København N -
Studiestart
Der er studiestart på uddannelsen i januar og august.
Du kan altid se de præcise datoer under Studiestart på uddannelsen.
-
Økonomi
Uddannelsen er SU-berettiget
-
Udgifter
Du må regne med udgifter til bøger og andet undervisningsmateriale. Derudover skal du medbringe egen PC (Windows), tekniske specifikationer vil blive udsendt i forbindelse med studiestart.
Der vil desuden være udgifter på ca. 800 kr. til sikkerhedsudstyr til brug ved byggepladsbesøg.
-
Studieordning
Download gældende studieordning (PDF)
Download tillæg til studieordning (PDF)
Download national studieordning (PDF)
Se tidligere studieordninger
Du kan finde tidligere studieordninger i vores arkiv over studieordninger
-
Ordensregler
KEA har et sæt overordnede regler for adfærd, som gælder for alle.
-
Diploma Supplement
KEA udsteder automatisk Diploma Supplement som tillæg til eksamensbeviset for alle afsluttede uddannelser fra KEA.
Diploma Supplement er et engelsksproget tillæg til eksamensbeviser for videregående uddannelser.
Diploma Supplementet skal fremme den internationale mobilitet og uddannelsernes gennemsigtighed ved at give færdiguddannede fyldestgørende dokumentation for den uddannelse, de har gennemgået, herunder oplysninger om indhold, omfang, niveau og erhvervsmæssige sigte.
Desuden indeholder Diploma Supplement en beskrivelse af KEA og det danske uddannelsessystem.