Her kan du finde svar på de mest stillede spørgsmål om ansøgningsfrist, optagelse, studieforløb, specialpædagogisk støtte (sps) mm.
Ofte stillede spørgsmål
Optagelse
-
Hvordan søger jeg om optagelse?
Sommeroptag
Hvis du søger ind på en erhvervsakademi- eller professionsbacheloruddannelse er ansøgningsfristerne således:
Kvote 2: 15. marts, hvis du har en erhvervsfaglig uddannelse (EUD), en gymnasial uddannelse der kan suppleres med andre relevante aktiviteter, eller hvis du søger ind på særlige vilkår (IKV).
Kvote 1: 5. juli, hvis du har en gymnasial uddannelse (STX, HF, HHX, HTX mm).
Erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser søger du ind på via optagelse.dk
Du kan læse mere om ansøgningsfrister og hvordan du søger ind på den enkelte uddannelse.
Se alle erhvervsakademiuddannelse
Se alle professionsbacheloruddannelse
Søger du om optagelse på en top-up-uddannelse (1½ år) er der ansøgningsfrist 1. juli. Top-up-uddannelser skal du søge via nemstudie.dk.
Vinteroptag
Søger du ind på en uddannelse med start om vinteren, er der ansøgningsfrist 1. december, hvis du har en adgangsgivende uddannelse.
Til vinteroptaget søger du om optagelse via nemstudie.dk.
På siden Sådan søger du ind kan du finde en oversigt over alle vores uddannelser med vinteroptag. Der kan du også blive klogere på ansøgningsprocessen.
Hvis du søger om optag på særlige vilkår (IKV), kan du se flere informationer på den enkelte uddannelse.
-
Hvornår får jeg svar på min ansøgning?
Sommeroptag
Har du søgt om optagelse gennem KOT (Den Koordinerede Tilmelding), så får du svar på din ansøgning 26. juli.
Har du søgt om optagelse via nemstudie.dk, får du svar primo juli.
Vinteroptag
Har du søgt om optagelse på en uddannelse til vinteroptag, får du svar senest 20. december.
Du kan også se mere om ansøgningsfrist og svar på ansøgning på den enkelte uddannelse.
-
Hvad betyder "ønsker standby" i KOT-skemaet?
Du kan kun søge standby-plads, hvis du søger gennem KOT.
Hvis du får tildelt en standby-plads, er du på en venteliste til den uddannelse, du har søgt om standby til. Enten tilbydes du en plads ved førstkommende studiestart, eller også er du sikret en studieplads ved næste studiestart på uddannelsen, såfremt du søger på ny.
En standby-plads er således en studieplads (enten til denne studiestart eller til den næste). Du bliver derfor ikke tilbudt optagelse på eventuelle andre uddannelser på din prioriteringsliste.
-
Bliver min ansøgning automatisk flyttet til næste optag, hvis jeg får afslag?
Nej, det gør den ikke.
Hvis du har fået et afslag på din ansøgning, skal du selv søge igen året efter.
-
Kan jeg søge optagelse efter ansøgningsfristen?
Læs under hver enkelt uddannelse, hvor det vil stå under ”ansøgningsfrister”, hvis der er er noget helt specifikt, der gælder for den uddannelse, som du er interesseret i.
Det er dit eget ansvar at søge i god nok tid, så du søger indenfor tidsfristen. Vi behandler kun de ansøgninger, der bliver sendt indenfor tidsfristen.
Vi anbefaler, at du søger så tidligt som muligt efter ansøgningen er åbnet.
Når alle ansøgere har fået svar den 28. juli, åbnes der op for ledige pladser på de uddannelser, hvor der er plads til flere studerende. Disse pladser kan du søge frem til studiestart eller indtil der ikke er flere ledige pladser. Når der er ledige pladser, annonceres det på kea.dk og på vores Facebook-side.
Dispensation ved særlige omstændigheder
{loadmoduleid 3080}
Kontakt KEA Optag
Har du spørgsmål omkring ansøgning og optagelse, som du ikke kan finde svar på her, så kan du kontakte KEA Optag gruppen:
Du kan kontakte KEA Optag på hverdage mellem kl. 10 og 12.
SU
-
Hvordan søger jeg SU?
Du søger SU på www.su.dk. Du skal bruge MitID for at kunne logge på og søge.
-
Kan jeg få voksen-SU (SVU)?
Nej, alle vores fuldtidsuddannelser er SU-berettigede.
På nogle af vores efteruddannelser er det muligt få SVU. Du kan læse mere om vores efteruddannelser og muligheder for SVU og andre tilskudsformer her
-
Hvor meget kan jeg få i SU?
Du kan se satserne for SU på www.su.dk
På samme hjemmeside kan du også læse mere om SU-lån og særlige tillæg.
-
Hvor meget må jeg tjene ved siden af SU?
På su.dk kan du læse, hvor meget du må tjene ved siden af SU'en. Der er også en beregner, der kan hjælpe dig.
-
Får jeg SU i sommerferien?
Hvis du er midt i en uddannelse, får du automatisk SU i sommerferien.
Hvis du starter på en erhversakademi- eller professionsbacheloruddannelse, kan du søge om SU fra september.
Hvis du starter på en top-up-uddannelse, kan du søge SU fra juli måned på den nye uddannelse, når du modtager dit optagelsesbrev til overbygningsuddannelsen.
Kontakt SU-vejlederne
Har du spørgsmål omkring SU, som du ikke kan finde svar på her, så kan du kontakte vores SU-vejledere på su@kea.dk.
SPS (Specialpædagogisk Støtte)
-
Hvad er Specialpædagogisk Støtte (SPS)
SPS er en støtteordning, der skal sikre, at studerende med en psykisk eller fysisk funktionsnedsættelse kan uddanne sig på lige fod med andre. En funktionsnedsættelse er en sygdom, et handicap eller en udviklingsforstyrrelse, som gør, at man har dårligere vilkår for at studere end andre.
Hjælpen afhænger af funktionsnedsættelsen - om den studerende fx er ordblind, døv/hørehæmmet, svagsynet, bevægelseshæmmet eller har psykiske vanskeligheder. Den mest almindelige funktionsnedsættelse er ordblindhed, og hjælpen hertil vil typisk være it-hjælpemidler. I andre tilfælde kan hjælpemidlet fx være en særlig stol eller bestå af faglige støttetimer – det afhænger helt af hvilken type hjælp man som studerende har brug for.
-
Hvornår kan man søge SPS?
Du kan først søge om SPS, når du er blevet optaget på din uddannelse i KEA. Ved sommeroptaget får du besked om optagelse den 28. juli, og i forbindelse med vinteroptaget vil det være i dagene op til jul.
Det kan også være, at du søger om SPS efter din uddannelse er gået i gang, fx fordi behovet for SPS først opstår i løbet af studietiden. Det er en god ide at søge lige så snart du har behovet, for det tager typisk nogle uger før hjælpen både er bevilget og etableret og det er aldrig for sent at søge om SPS.
-
Hvordan søger jeg om SPS?
Første gang du søger om støtte, skal du forvente, at der går nogen tid, før støtten iværksættes, fordi mange instanser skal involveres. Især ved semesterstart kan der være øget ekspeditionstid. Derfor er det vigtigt at søge hurtigst muligt.
Læs om støtteformer og muligheder for at få sps på din uddannelse
På spsu.dk kan du finde en vejledning til, hvordan du søger om SPS.
Send en mail med et par ord om dine behov/ønsker tilsps@kea.dk, hvori du medsender dokumentation for din funktionsnedsættelse.
Hvis du har spørgsmål til SPS, kan du kontakte vores SPS-vejleder Bettina Hoppe på tlf. 24 24 18 21.
Det er KEA, der søger om SPS på dine vegne. Ansøgningen behandles i Styrelsen for Uddannelse & Kvalitet, og hvis din ansøgning bliver imødekommet og hjælpen bevilges er det KEA, der hjælper med at skaffe den hjælp, du har brug for. Det kan være ved at indkøbe det relevante hjælpemiddel eller få en aftale i stand om støttetimer.
-
Kan jeg få hjælp hvis jeg er ordblind eller har dårlig ryg/knæ?
Ja, det kan du hvis du har dokumentation for din funktionsnedsættelse. I tilfælde af ordblindhed kan det blive aktuelt at få lavet en udredning. Ved fysiske skavanker vil dokumentationen typisk være en lægeerklæring.
Så snart du er optaget, kan du søge SPS hos den SPS-ansvarlige. Der kan være ekspeditionstid på flere måneder, så søg hurtigst muligt.
Du søger SPS ved at sende dokumentation for funktionsnedsættelse til sps@kea.dk.
-
Hvad med psykiske vanskeligheder?
Psykiske vanskeligheder er også omfattet af funktionsnedsættelser, man kan få SPS støtte til at håndtere. Der kan være tale om psykisk sygdom eller udviklingsforstyrrelse, men det kan også være udfordringer af mere midlertidig karakter, fx depression. Det gælder dog for psykiske vanskeligheder - ligesom for alle andre funktionsnedsættelser, der søges om SPS for - at de skal være dokumenteret lægeligt.
Den hjælp man kan få bevilget, er typisk støttetimer. Enten i form af mentortimer, så man kan få hjælp til at organisere sit studieliv. Eller faglige støttetimer, der ydes af undervisere fra den uddannelse man følger, med henblik på hjælp til studiets indhold.
-
Hvem skal jeg kontakte med spørgsmål om SPS?
Hvis du har spørgsmål om SPS, kan du kontakte vores SPS-vejleder på 24 24 18 21.
Kontakt SPS-vejlederen
Har du spørgsmål omkring SPS, som du ikke kan finde svar på her, så kan du kontakte SPS-vejlederen:
Studieforløb
-
Er der undervisning hver dag?
Ja, du starter på et fuldtidsstudie, og der er undervisning hver dag fra kl. 8.15. Sluttidspunktet kan variere, og der kan være undervisningsfrie dage.
Du skal regne med at bruge ca. 40 timer om ugen på undervisning, forberedelse og projektarbejde.
Tjek studieaktivitetsmodellen og se, hvad der forventes af studerende på KEA
-
Er der mødepligt?
På nogle uddannelser på KEA er der mødepligt på 1. semester. Generelt har du pligt til at være studieaktiv som fuldtidsstuderende.
Læs mere om de forskellige former for studieaktivitet i studieaktivitetsmodellen
-
Hvad vil det sige at være studieaktiv?
At være studieaktiv betyder, at man deltager i uddannelsesforløbet efter reglerne i studieordningen. Du skal deltage i undervisningen og i projektarbejdet, forberede dig, aflevere opgaver til tiden og deltage i prøver.
Den skemalagte undervisning udgør en meget lille del af et fuldtidsstudie. Du skal bruge langt mere tid på forberedelse, som du selv skal planlægge, og på projektarbejde, som du planlægger sammen med din gruppe.
I studieaktivitetsmodellen kan du bl.a. finde tips til at planlægge din tid
-
Hvor meget gruppearbejde er der?
På de fleste uddannelser er der rigtig meget gruppearbejde – eller projektarbejde, som det som regel kaldes. Det afspejler de samarbejdsformer, man har i erhvervslivet.
Projekter, der skal løses i grupper, kan vare fra få uger til et helt semester.
-
Hvornår er der ferie?
KEA holder lukket på helligdage, i dagene mellem jul og nytår, samt i de tre dage op til påske.
Sommerferien ligger fra starten af juli og frem til studiestart, der ligger omkring d. 20. august.
-
Kan jeg arbejde ved siden af studiet?
Ja, man kan arbejde 10-15 timer om ugen ved siden af studiet, og det er en fordel at tage et studierelevant job.
-
Hvordan finder jeg et studiejob - og helst et relevant et?
Du kan finde studiejobs via følgende links:
Jobindex - studiejobs i hele landet
Jobindex - studiejobs i København
Jobsearch - studiejobs i hele landet
Jobsearch - studiejobs i København
Derudover kan det være en god idé at følge med på Facebook-siden for studerende på KEA, hvor der ofte bliver slået studierelevante jobs op. Det er også en god idé at bruge dit netværk og dine medstuderende.
Gå til Facebook-siden for studerende på KEA
Når du er startet på KEA, kan du også med fordel deltage i vores karrieredage, hvor du kan møde virksomheder fra forskellige brancher, som har ledige studiejobs, praktiksstillinger eller fuldtidsstillinger til KEA-dimittender. Du kan læse mere om karrieredagene på mit.kea.dk (KEAs intranet for studerende)
-
Kan jeg have egen virksomhed ved siden af studiet?
Ja, du kan godt have din egen virksomhed ved siden af studiet. Du skal dog være opmærksom på, at din arbejdstid skal holdes indenfor 10-15 timer om ugen, da alle KEAs uddannelser er fuldtidsstudier på ca. 40 timer om ugen.
Studerende på KEA har gode muligheder for at udvikle og starte deres egen virksomhed, og både studerende og alumner kan blive optaget i KEA Startup Hub, som tilbyder kontorlokaler, coaching, netværk og et stort udvalg af workshops.
-
Kan jeg arbejde om dagen og studere om aftenen?
Nej, det kan du ikke.
KEAs erhvervsakademi-, professionsbachelor- og top-up-uddannelser er fuldtidsuddannelser, der ligger i dagtimerne.
Hvis du gerne vil tage en uddannelse, mens du er i job, kan du tage en efteruddannelse.