For Sanna har praktikken i Sweco været som at begynde på et nyt akademi, hvor teorien fra skolebænke bliver omsat til virkelige byggeprojekter. Derfor er de nomineret til Årets KEA-praktik.
Sannas læringsmål hænger på væggen hos Sweco

Det er første dag på kontoret. Du er ny praktikant. Du er spændt.
For hvad skal du præcist lave? Hvem går man til, hvis man gerne vil prøve noget nyt af? Og hvordan sikrer du, at du får mest muligt ud af din tid på arbejdspladsen?
For Sanna Blackham blev de mange spørgsmål besvaret på dag ét, da hun begyndte i praktik hos arkitekt- og ingeniørvirksomheden Sweco.
“Fra dag ét sagde de, at mine læringsmål er det vigtigste. Der gennemgik vi mine læringsmål og satte dem op på en væg, så alle i teamet kunne se dem. Det kunne fx være ‘Sanna vil gerne med på et byggeudvalgsmøde’, og så inviterer folk mig med, hvis de skal til sådan et. Jeg har også adgang til teamets kalender og kan derigennem vise interesse for møder, jeg gerne vil deltage i. Det har bare givet mig så meget ro, at jeg ved, at der bliver taget hånd om min læring,” fortæller Sanna Blackham.
Fra teori til praksis
Sanna Blackham har en baggrund som arkitekt, men uddanner sig nu også til bygningskonstruktør, da hun gerne vil have mere berøring med de mere byggetekniske aspekter i processen fra første tegning til færdig bygning.
Og netop dét – at kunne følge processen fra tegning til færdig bygning - får hun prøvet af i alle mulige aspekter hos Sweco. Her er hun en del af Team Almen Bolig og Renovering i arkitektdivisionen, hvor man arbejder med komplekse projekter inden for bæredygtig renovering og optimering af eksisterende byggeri.
Opgaverne spænder fra detaljeprojektering til strategiske beslutninger om, hvordan man kan fremtidssikre almene boliger med fokus på mere bæredygtige løsninger.
“Jeg får balancen mellem at sidde på kontoret og arbejde med det teoretiske og byggetekniske – og så komme ud på byggepladsen og se det hele omsat til virkelighed. Det giver en helt anden mening at kunne koble lovgivning, tegninger og tekniske løsninger med det, der faktisk sker ude på byggepladsen. Det er dér, det hele falder på plads for mig – når jeg kan komme ud og mærke projektet i hånden,” siger Sanna Blackham.
For hende har den største læring været at forstå, hvordan teoretisk viden skal tilpasses de praktiske forhold på en byggesag.

Under arbejdet med et af boligprojekterne opdagede hun, at byggesagsarkivets tegninger ikke stemte overens med de faktiske forhold. Det betød, at de måtte justere deres detailtegninger i samarbejde med entreprenøren og ingeniørerne for at sikre, at løsningerne var både teknisk og økonomisk forsvarlige.
“Det var en øjenåbner for mig - det er én ting at kende teorien, men en helt anden at anvende den i praksis, hvor uforudsete udfordringer altid opstår,” fortæller hun.
Mere i værktøjskassen
Hos Sweco føler Sanna Blackham, at hendes faglighed fra KEA bliver omsat direkte til praksis – og udviklet i samarbejde med dygtige fagfolk. Praktikforløbet har ikke bare givet hende ny viden, men også bekræftet, at hendes kompetencer har værdi i den virkelige verden.
”Jeg har fået alle de grundlæggende værktøjer med fra KEA. Det har jeg bl.a. oplevet i mit arbejde med brandsikring, detaljetegninger, tilgængelighedskrav og projektgranskning, hvor jeg kan se, hvordan min viden fra KEA er direkte anvendelig i branchen. I Sweco bygger jeg videre på min værktøjskasse,” siger Sanna og uddyber:
“Det betyder bl.a., at jeg er blevet mere selvstændig, mere præcis i mine tegninger og analyser og bedre til at kommunikere mine løsninger. Og så har jeg fået en dybere forståelse for, hvordan projektering og udførelse hænger sammen, og hvordan bygningskonstruktørens rolle er central i at sikre, at løsningerne både er praktisk gennemførlige og økonomisk forsvarlige.
Ét stort akademi
I praktikforløbet har Sanna fået oplevelse af ikke bare at være ’praktikanten’, men at få ansvar og blive en aktiv del af projekterne.
Praktikopholdet har derfor været en mulighed for at vokse både som bygningskonstruktør og som menneske, fortæller Sanna.
”Tiden går alt for stærkt, fordi jeg har det sjovt på arbejde. Jeg lærer meget både gennem mine egne opgaver og ved at være i dialog med en masse fagfolk, der kan alt muligt forskelligt. Jeg er med i møder og får lov at bidrage, og det bygger en selvtillid og en tro på, at jeg er opgaven voksen. Det føles virkelig som en naturlig forlængelse af min uddannelse, fordi det nærmest er som ét stort akademi.”
Derfor er hun heller ikke i tvivl, når hun skal sætte ord på praktikopholdets værdi:
”Sweco investerer i sine praktikanter, giver ansvar og lader os få indflydelse på reelle projekter. Samtidig er det en arbejdsplads, hvor sammenhold, vidensdeling og arbejdsglæde er i fokus – derfor mener jeg, at Sweco fortjener at blive kåret som Årets KEA-praktik.”
Sanna rykker noget hos os
Hos Sweco har nomineringen som Årets KEA-praktik vakt genlyd. Nyheden er blevet delt på interne kanaler og skærme rundt omkring på kontoret i Ørestaden.

Emilie Mathiesen, der er praktikansvarlig i Sweco - og i øvrigt også selv uddannet bygningskonstruktør - har været imponeret af Sannas gåpåmod og lyst til at gribe nye opgaver.
“Vi er vildt beærede over, at Sanna har indstillet os. Hun har nok også selv været overrasket over, hvor meget der sker. Det er gået ret amok med nyheden, som er ude alle steder. Men mest af alt er det jo bare fedt, at Sanna har haft så god en oplevelse hos os,” siger Emilie Mathiesen og fortsætter:
“Det fantastiske ved at have Sanna i praktik hos os, har været hendes åbenhed og gåpåmod til at gribe nye opgaver. Hun tøver ikke med at spørge om sparring, hvis hun har brug for det. Samtidig eksekverer hun rigtig hurtigt, og der må vi bare konstatere, at det også rykker noget hos os. Det har sat hele teamet i gang med at finde nye opgaver hurtigt nok ift. hendes tempo. Hun påtager sig meget ansvar, og det er superfedt, hun har lyst til at prøve det af hos os, og viser så stor interesse for vores firma og vores projekter.”
Om Sannas nominering sagde juryen bl.a.:
“Det er jo helt tydeligt, at Sannas læringsmål er blevet taget meget seriøst. Og det er vigtigt, for praktikken er jo først og fremmest et uddannelsesforløb. Samtidig har hun fået mulighed for at omsætte det, hun har lært på KEA, til nogle helt konkrete løsninger, der fungerer i en professionel kontekst. Hendes store lyst til at prøve ting af er blevet grebet af Sweco, så hun har kunne vokse i rollen som bygningskonstruktør. Sanna har samtidig fået syn for, hvordan viden om bæredygtighed bliver omsat i virkelige projekter, hvilket er helt uvurderligt i byggeriet.”
Om Årets KEA-praktik
Ud af alle indstillinger til Årets KEA-praktik er der udvalgt fem nominerede.
En jury, som i år består af Louise Mørup, Nikolaj Storm og Eva Valcke, vælger vinderen blandt de fem nominerede.
Indstillingerne bliver bedømt ud fra følgende tre kriterier:
- Din personlige og faglige udvikling i praktikken
- Dit samarbejde med kollegaer og det sociale miljø i praktikvirksomheden
- Dine evner til og muligheder for at omsætte teori til praksis i virksomheden
Vinderen af Årets KEA-praktik kåres i begyndelsen af maj og går videre til landsfinalen, hvor studerende fra Danmarks otte erhvervsakademier kæmper om at vinde DM i Praktik for erhvervsakademier.
Her dystes der om titlen som Danmarksmester i Praktik – og hovedpræmien på 10.000 kr.
Landsfinalen afholdes d. 22. maj på Scandic i Kødbyen.
Om forfatteren
