Faglige og personlige opgaver gik op i en højere enhed for Paw, der har været i praktik hos Kemp & Lauritzen. Derfor er forløbet nomineret til Årets KEA-praktik.
"Jeg er gået fra studerende til projektleder i løbet af min praktik”

“Der er ikke noget fag, jeg ikke har kunne bruge i min praktik. Jeg har været hele vejen rundt og set, hvordan teori og praksis hænger sammen i den virkelige verden. Det har virkelig sat undervisningen i perspektiv.”
Sådan lyder det fra Paw Svendsen, der har været i praktik hos Kemp & Lauritzen som del af sin uddannelse til el-installatør på KEA.
Allerede fra første samtale mærkede han, at der var en enorm interesse i at gøre praktikforløbet til noget særligt. Det gjorde, at Paw følte sig tryg i, at der ville blive taget højde for hans interesser og ambitioner.
Han kunne nemlig godt tænke sig at være ude blandt mange faggrupper, hvor der er komplekse udfordringer, der går udover hans egen faglighed.
I Kemp & Lauritzen fik Paw derfor tøjlerne til en opgave, hvor han stod for belysning og automatiseringen af belysningen.
Opgaven indebar et tæt samarbejde med forskellige interessenter for at sikre, at løsningerne er funktionelle, fremtidssikrede og lever op til udbudskravene. Bl.a. skulle han arbejde tæt sammen med en projektchef og hans assistent, der begge har mange års erfaring i branchen.
Ifølge Paw gav samspillet mellem deres praktiske erfaring og hans eget gåpåmod og opdaterede viden fra KEA en stærk dynamik, der har været med til at udvikle ham.
“Noget af det særlige ved min praktik er, at jeg ikke bare observerer, men aktivt bidrager. Vi supplerer hinanden, og det føles ikke kun som om, jeg lærer af dem – de lærer også af mig. Det giver mig en følelse af at kunne bidrage aktivt til projektet og understreger, at min viden og mine inputs bliver værdsat,” fortæller Paw.
Mennesker og kommunikation
Projektet er stadig under udarbejdelse, og Paw kan derfor ikke fortælle om specifikke detaljer i arbejdet. Men det har sådan set heller ikke været detaljerne i projektet, der har udviklet ham mest. Det har været summen af det hele.
Han fremhæver særligt vigtigheden af at opleve alle aspekter af, hvad det i praksis indebærer at være ansat i en virksomhed.
“En vigtig læring har været, hvordan teori og praksis kan spille sammen, især når det kommer til virksomhedens drift, lovgivning relateret til byggeri og dimensionering. Det har givet mig en større forståelse af, hvordan projekter bliver drevet fremad i praksis, og hvordan man håndterer de forskellige dynamikker i organisationen,” siger Paw og uddyber:
“Ting kan kun lykkes, hvis alle forstår retningen og ansvarsfordelingen. Det kan virke banalt, men det er vildt at mærke, hvor vigtigt det er at stole på holdet. Det kræver mere end faglighed at drive et godt byggeprojekt. Man skal også forstå sig på mennesker og kommunikation, hvis alt skal klappe. Det har jeg virkelig fået øjnene op for.”
Et match alle steder
Signe Vixø Hjorth, der har været ansvarlig for Paws praktik i Kemp & Lauritzen, har været imponeret over Paws måde at gribe opgaver og ansvar.
“Jeg tror egentligt, Paw ville være et match alle steder. Han er knalddygtig og nem at være omkring. Han løfter opgaver på et tårnhårdt niveau. Han har vist initiativ over, hvad man kunne forvente, og det har været virkelig fedt at se ham vokse med opgaverne. Han prøver at gribe alt - og så lykkes han med det,” siger hun.
Signe Vixø Hjorth fortæller, at Kemp & Lauritzen også har lært en del af at have Paw i praktik. Bl.a., at man skal stå klar med en plan b og c, når der kommer en praktikant som Paw, der har lyst og evner til at prøve alt af.
“I Kemp & Lauritzen har vi lært, at vi skal være klar med en helt tydelig plan, når der kommer en som Paw – et ungt menneske, der har fuld fart på og bare vil det her. Der har vi virkelig været nødt til at fiske langt mere op, end vi havde forventet. Og det er jo bare en fornøjelse, at rammerne kan sprænges på den måde.”
Om nomineringen til Årets KEA-praktik siger juryen:
“Det har været et skræddersyet forløb for Paw. Han har fået brugt sin faglighed til at løfte projekter - men næsten endnu vigtigere er det, at han også er blevet en grundig del af praksis på en arbejdsplads. Det viser sig bl.a. ved, at han bliver en del af forskningsprojektet om arbejdsmiljø, som jo ikke nødvendigvis har noget at gøre med Paws faglighed, men i stedet taler til hans personlighed – og dét er supervigtigt at blive mødt af på en arbejdsplads.
Det har været et perfekt møde, fordi Paw også har været åben for at prøve noget helt nyt, som han ikke havde forventet – men som han lærer og vokser af. Og så er der udviklingen ved at arbejde på tværs af faggrupper, som jo også er en kernedisciplin, man først rigtigt kan prøve kræfter med, når man er på arbejdsmarkedet og står med projekterne.”
Et venskab, ikke en arbejdsplads
Ét af projekterne, der blev fisket frem, kom som en overraskelse for Paw - men endte med at bekræfte ham i, at han lander på rette hylde som el-installatør.
Signe koblede ham på et forskningsprojekt om psykisk arbejdsmiljø i byggebranchen, som Kemp & Lauritzen deltager i. Sammen med to andre kollegaer fra virksomheden har han arbejdet på at undersøge og udvikle initiativer, der kan forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Som del af dét arbejde var Paw med på en konference om psykologisk tryghed.
“Det er så vigtigt, at der kommer fokus på, hvordan vi taler til hinanden og arbejder sammen i byggebranchen, for tonen kan godt være lidt hård. Det er et emne, jeg personligt går meget op i. Projektet fangede derfor min interesse med det samme,” fortæller Paw og uddyber:
“At være en del af en arbejdsplads handler jo også om meget andet end kun det faglige. Det viser det her projekt jo også. Og så er det bare fedt, at de investerer i min læring. De sætter ikke rammerne for, hvad jeg skal. Det er os, der danner rammerne for, hvad vi skal. Det er et venskab, ikke en arbejdsplads.”
Praktikopholdet har ifølge Paw givet et solidt fundament af viden og erfaring, som han kan bygge videre på i sin fremtidige karriere.
“Jeg føler virkelig, jeg er gået fra studerende til projektleder i løbet af min praktik. Og så er jeg blevet bekræftet i, at jeg kan være med til at forme det, jeg synes er fedt. Jeg er blevet kastet ud i projekter, der har været en god størrelse, som jeg har fået god respons på og kunne færdiggøre. Det giver mig en følelse af at være god til noget.”
Om Årets KEA-praktik
Ud af alle indstillinger til Årets KEA-praktik er der udvalgt fem nominerede.
En jury, som i år består af Louise Mørup, HR-konsulent på KEA, Nikolaj Storm, lab manager for Circular Lab, og Eva Valcke, uddannelsesdirektør, vælger vinderen blandt de fem nominerede.
Indstillingerne bliver bedømt ud fra følgende tre kriterier:
- Din personlige og faglige udvikling i praktikken
- Dit samarbejde med kollegaer og det sociale miljø i praktikvirksomheden
- Dine evner til og muligheder for at omsætte teori til praksis i virksomheden
Vinderen af Årets KEA-praktik kåres i begyndelsen af maj og går videre til landsfinalen, hvor studerende fra Danmarks otte erhvervsakademier kæmper om at vinde DM i Praktik for erhvervsakademier.
Her dystes der om titlen som Danmarksmester i Praktik – og hovedpræmien på 10.000 kr.
Landsfinalen afholdes d. 22. maj på Scandic i Kødbyen.
Om forfatteren
