God undervisning skal hyldes. Og gode undervisere skal hædres. Med prisen som Årets Underviser sætter vi fokus på alle de dygtige undervisere på KEA, som hver dag gør et helt ekstraordinært stykke arbejde for de studerendes faglige og personlige udvikling.
Årets underviser
Underviserprisen sætter fokus på undervisere, som har gjort et helt ekstraordinært stykke arbejde og som især træder frem i de studerendes bevidsthed.
Undervisere skal inspirere, løfte og styrke de studerendes faglighed samtidig med at de skal jonglere med nye krav til didaktiske metoder og hybride læringsformater. Derudover skal undervisere omsætte deres viden fra forsknings- og innovationsprojekter og bringe samarbejder med virksomheder ind i undervisningen.
Undervisningsprisen sætter spot på netop dét. Med prisen bliver der givet eksempler på, hvordan underviseropgaven kan gribes an, og der bliver sat ansigt på nogle af de undervisere, som er et levende billede på, at undervisning kan og må udvikle sig.
Årets Underviser på KEA kåres en gang om året baseret på indstillinger fra studerende på alle KEAs uddannelser.
Nominerede 2024
Jonas Fannikke Holbech og KEA vinder den nationale undervisningspris 2023
Jonas vandt i 2022 Årets Underviser på KEA og er nu kåret som vinder af den nationale undervisningspris 2023.
Information om Årets Underviser
-
Hvem kan indstilles til prisen?
Alle undervisere på KEAs fuldtidsuddannelser og efteruddannelser kan indstilles til prisen.
-
Hvem kan indstille undervisere til prisen?
Alle studerende på KEA modtager en personlig digital formular, hvori de kan nominere en underviser eller et team af undervisere samt skrive en begrundelse for deres indstilling. De studerende har to-tre uger til at afgive deres indstilling.
I 2023 indstillede 17 procent af de studerende en underviser eller et team til prisen, og mange begrundede også, hvorfor lige netop den eller de undervisere fortjente prisen. Det svarer til, at 1.025 studerende har indstillet en kandidat til prisen.
-
Hvilke kriterier gælder for undervisningsprisen og hvordan er processen?
De studerende indstiller undervisere der:
- formidler vanskeligt stof på en inspirerende måde.
- engagerer de studerende i undervisning og projekter.
- inspirerer til kritisk refleksion i fx valg og brug af teknologi.
- lærer de studerende at forbinde teori og praksis og inddrage erhvervslivet / inddrage øvrige relevante ressourcer fra praksis i undervisningen.
- anvender teknologi på pædagogisk vis i undervisningen.
- giver konstruktiv feedback.
- har øje for og hjælper den enkelte studerendes udvikling på vej med sigte på at blive parat til arbejdsmarkedet og være en del af et godt arbejdsliv.
På baggrund af de studerendes indstillinger vælges 8-10 kandidater på tværs af KEAs uddannelser, som går videre til den eksterne jury. Som supplement til de studerendes indstillinger udarbejder nærmeste leder en indstilling af de nominerede med afsæt i, hvordan underviseren eller teamet formår:
- at indgå aktivt i tværgående KEA-aktiviteter, forsknings- eller innovationsprojekter og formår at inddrage de studerende på måder, så de får indblik i nyeste viden inden for fagområdet (kriteriet gælder kun fuldtidsundervisere).
- at vise en løbende udvikling af og refleksioner over egen faglighed og tilrettelægge sin undervisning herefter (kriteriet gælder kun deltidsundervisere).
- at spille en væsentlig rolle for fornyelse og kvalitetsudvikling af undervisningen, fx gennem introduktion af nye undervisningsmetoder og ny teknologi eller inddragelse af ny forskningsbaseret viden, til gavn for de studerende.
- at dele erfaringer med og inddrager kollegaer og feedback fra de studerende i udvikling af egen undervisning.
Den eksterne jury udpeger den endelige kandidat til Årets Underviser blandt de nominerede.
-
Hvem sidder i juryen?
Juryen er sammensat af tre eksterne personer samt to studerende på KEA. Juryen består i 2024 af:
- Lia Leffland, direktør ved Akademiet for de Tekniske Videnskaber
- Christian Tangkjær, partner i Mobilize og tidligere vicedekan ved CBS
- Rasmus Bjørn Aagaard, founder af Waylight og KEA-dimittend
- Annika Rosenvinge Jespersen, næstforperson for DSR og studerende på PBA IT-sikkerhed
- Erica Timian, næstforperson for lokaludvalget på Teknik og studerende på PBA Optometri
- Sheila Kjerulff, Head of Communication i CLEAN – Danmarks Miljøklynge. Sheila er derudover dimittend fra KEA (2016) fra Entreprenørskab & Design samt PBA Design & Business med speciale i Communication Design & Media
Vinderen går videre til national undervisningspris
KEA indstiller årets vinder til den nationale jury for danske erhvervsakademier, som udpeger en vinder af den nationale undervisningspris for erhvervsakademierne.
Prisen er indstiftet af Forsknings- og Uddannelsesministeren.