Christian Cordius og Jacques Noerbo tog på udveksling i Hawaii og kom hjem med ideen til en vegansk softice baseret på bananer, som udover at være sund og smage godt også begrænser madspild.

”Har I smagt Banan? I skal smage Banan!” blev folk ved med at sige til Christian Cordius og Jacques Noerbo, da de var på udveksling i Hawaii som led i deres uddannelse på KEA som har fokus på iværksætteri og innovation.

Og det gjorde de så. Smagte bananisen, lavet helt uden mælkeprodukter, som alle talte om. Og de var solgt.

Da de kom tilbage til Danmark gik de i gang med at udvikle opskriften og prøve alle de mange forskellige banansorter, der findes.

”På Hawaiii putter de sukker i, men det er i virkeligheden unødvendigt, fordi bananer har et højt naturligt fiber- og sukkerindhold. Især den type vi bruger (små lady finger bananer fra Uganda). Derudover er der dadler, vanilje, vand, en vegansk emulgator (Binder væske og fedt) og økologisk citronsaft i isen. Intet andet,” siger Christian Cordius.

Alle råvarer er økologiske og bananerne er fairtrade.

”For os har det været vigtigt at kunne tilbyde et sundt og nærende produkt, som samtidig smager godt.” 33920174 1707751625979782 1568696827308408832 o

Isen fryses i en soft ice-maskine og bliver serveret i et bæger pyntet med blåbær, jordbær, ristet kokos og lidt granola. Banana CPH laver forskellige smagsvarianter – lige pt. er det jordbær eller avocado – sidstnævnte gør isen ekstra cremet.

”Men det har også været vigtigt for os, at det er et bæredygtigt produkt,” siger Christian Cordius.

Bananer tegner sig for omkring 75 procent af den tropiske frugthandel og der spises mere end hundrede milliarder årligt globalt. Men bananen er samtidig også den mest spildte frugt i verden.

Hver dag smides der 40.000 bananer ud i Danmark, og i England er det svimlende 1.4 millioner dagligt. Det skyldes, at forbrugerne har enormt høje krav til bananernes visuelle tilstand - på trods af, at bananen er sundest i deres overmodne fase.

“Vi kan bruge dem, selvom de grimme og brune - hvilket både formindsker madspild og holder vores kostpris nede,”fortæller drengene.

“Det giver et overskud til andre spændende og delikate råvarer, der kan give vores is en ernæringsmæssig funktion, som forbrugere kan drage nytte af.”

Det er også helt bevidst, at de to KEA-dimittender har valgt ikke at bruge fløde eller mælk i isen.

”Fødevareindustrien er i konstant udvikling. I takt med at befolkningstallet stiger globalt, ændrer det naturligvis også vores indtag af fødevarer. Vi skal simpelthen producere mere og hurtigere. Og det slider på klimaet og på vores generelle sundhed. Vi skal derfor til at bruge nogle alternative råvarer, hvis vi skal overleve. Her mener vi, at f.eks. tang og insekter bliver spændende at følge i fremtiden. De fleste danskere er måske ikke klar til den slags fødevarer endnu, men vi vil gerne vise, at man sagtens kan lave et lækkert produkt produceret på rene og naturlige råvarer. Derfor er vores is uden mælkeprodukter – eller erstatningsprodukter for den sags skyld.” 33502373 10156368510089931 4542974349941932032 n

Men er det bæredygtigt at bruge bananer som skal fragtes fra den anden side af jorden?

”Det er det, så længe vi bruger kasserede bananer, som alligevel ville blive smidt ud,” siger Jacques Noerbo.

Mælkeproduktion er ikke bare belastende for miljøet, det er også ofte belastende for den menneskelige krop.

Det erfarede Christian Cordius selv, da han kom til Hawaii, hvor han holdt op med at drikke mælk, fordi det simpelthen var for dyrt.

Næsten med det samme blev hans astma bedre, og det skrantende helbred, han altid har døjet med blev pludselig godt. Men da han kom hjem til Danmark igen kom snot, snue og jævnlig sygdom også tilbage.

”Jeg troede, jeg havde fået en eller anden bakterie med hjem fra Hawaii, men efter at have lyttet på Jacques tale om veganisme i et halvt år, prøvede jeg at droppe mejeriprodukter, og så forsvandt symptomerne. Om det er placebo eller fakta er en længere diskussion, men fakta er, at det hjalp mig. ”

Fra et dyreetisk perspektiv er mælk heller ikke godt. Kalvene fjernes fra deres mor efter 24 timer – også de økologiske. Nogle kalve får lov at gå sammen, andre stilles i bokse, hvor kalven ikke kan bevæge sig og ikke kan se de andre. Her står de og skriger på deres mor, og køerne skriger på deres kalve. For at vi kan få mælken.

Jacques Noerbo og Christian Cordius valgte at gå i iværksætterpraktik i stedet for almindelig praktik, da de kom hjem fra Hawaii. Det gav dem mulighed for at udvikle og arbejde på deres projekt. Christian valgte også at skrive sin bacheloropgave om Banana og innovationen i produktet.

Nu har de en bod i Torvehallerne i København. Og lynende travlt. Folk er forståligt nok vilde med at spise is, som smager godt og tilmed er sundt, økologisk og vegansk.33509573 10156368510534931 5552244071969325056 n

Flere investorer vil gerne investere i virksomheden. Lige nu er det dog ikke nødvendigt, men Jacques og Christian drømmer om at åbne flere butikker i København og gerne i flere byer. Og det kræver kapital.

“Planen er helt klart at komme til udlandet. Hvis vi kigger på blandt andet det østasiatiske marked, er der en høj lactose-intolerance. 75 procent af befolkningen lider af lactose-intolerance. Derfor er det spændende at se på de muligheder, der kunne ligge i at åbne et koncept som dette op i Asien. Især Shanghai, Vietnam og Tokyo kigger vi på.” 33902508 1707751802646431 7800055188181483520 o