Unge iværksættere fra KEAs Start Up Hub er inviteret ind i Det Cirkulære Laboratorium på Roskilde Festival. Her kan de trykteste deres innovative ideer og få direkte feedback fra målgruppen.
Iværksættere tester grønne ideer på Roskilde

Cirka midt mellem Orange Scene og campingområdet finder man en særlig oase, hvor fremtidens grønne løsninger bliver vist frem. Roskilde Festival er nemlig mere end musik og fest – det er også et perfekt testmiljø for unge iværksættere. I Det Cirkulære Laboratorium kan udvalgte KEA-studerende indsamle værdifuld data blandt de 130.000 festivalgæster. Omvendt kan gæsterne komme helt tæt på nye innovative og bæredygtige produkter.
Velbesøgt fissevæg
Trods den stegende hede er Det cirkulære laboratorium godt besøgt - ikke mindst Fisse-museet hos Yooni. Her kan man nærstudere en hel væg af fisse-støb fra rigtige kvinder. Det er slående, så utroligt forskellige de er. Og det er også, hvad de fleste gæster bemærker.
”To vaginalfødsler hvoraf den ene var med tvillinger – det kan man ikke se!” udbryder en kvinde, da hun læser på den ledsagende tekst. Hvad end det så betyder.
”Whaaat, hvor er det fedt,” udbryder en anden kvinde, da hun får øje på væggen.
Carolina Kaderkova-Hansen spørger, hvad kvinderne vil give for et kit, så de selv kan lave en afstøbning derhjemme.
”Jeg ved ikke - jeg ville heller ikke hænge et billede op af mig selv.”
Hvad hvis det var som del af en event med dine veninder, spørger Carolina.
”Jo, det kunne være fedt!”

Det handler om at ændre perspektivet
Carolina fortæller, at installationen lever rigtig godt på festivalen, men mange spørger, hvad de skal bruge et støb af deres fisse til.
”Men det er ikke nødvendigvis det færdige fysiske produkt, der er det vigtige. Skabelsesprocessen, observationsprocessen, det at du skaber en oplevelse og den personlige refleksion det leder til, er det vigtige,” siger hun og fortsætter:
”Der er et læringsperspektiv i at dele, hvordan fisser ser ud – den eneste anden mulighed for at se andre fisser er porno, og det er hverken repræsentativt eller konstruktivt. Jeg vil gerne opnå, at køn og krop er, hvad det er - det skal ikke være noget bestemt,” siger Carolina.
En ung pige, synes væggen er fin. På spørgsmålet om, hvorfor den er fin, svarer hun, at ”der er jo ikke noget galt med det.”
Og det peger ind i anden pointe for Carolina: der er pik over det hele, men ingen fisser.
”Her på festivalen og mange andre steder, er der pik over det hele. De bliver tegnet på toiletdøre og hevet frem i tide og utide, men hvor tit har nogen tegnet en fisse? Hvorfor er den så svær at hive frem – er det fordi, den skal gemmes væk. Jeg vil gerne opnå det modsatte.”
Et laboratorium for bæredygtige løsninger
Med sine 130.000 beboere er Roskilde Festival Danmarks fjerdestørste by i en uge, hvilket gør festivalen til en ideel testbane for bæredygtige løsninger, der har potentiale til at ændre adfærd i samfundet.
Samtidig får festivalgæsterne mulighed for at møde dem, der tør gentænke systemerne og være med til at forme en mere ansvarlig fremtid.

Naboskab i den digitale tidsalder
Luhise Holm bruger festivalen til at teste sin NeighborLink-app, der samler naboer, opgange og boligblokke og giver brugerne mulighed for at dele, låne eller bytte fx overskudsmad, værktøj eller tøj samt tilbyde eller efterlyse ydelser som børnepasning og rengøring.
I modsætning til en Facebook-gruppe giver appen brugerne mulighed for at filtrere opslag baseret på deres aktuelle behov.
”Derudover leverer vi en sikker, lokal platform, der adskiller sig fra andre apps ved ikke at være drevet af specifikke interesser, produktkategorier eller tjenester,” siger Luhise Holm, som studerer Entreprenørskab & Design på KEA
For Luhise har testperioden på festivalen givet værdifuld indsigt:
"Gæsterne synes det bæredygtige deleelement er vigtigt, men det er fællesskabet de drømmer om. At det kan blive nemmere at sige hej til naboen i stedet for at gemme sig bag døren, når man kan høre dem på trappen."

Skrald, kultur og fællesskab
Thomas Palmkvist fra Cphbusines og Daniel fra KEA har med deres projekt Gunst skabt en helt særlig tilgang til affaldssortering. Gennem leg og quiz forsøger de at ændre folks forhold til skrald.
"Vi har lavet en quiz om skrald og ’secret challenges’ med de bedste scorereplikker, hvor man lader som om, man er skrald."
Gunst betyder velvilje og til gavn for andre, og projektet fungerer som en kulturel happening, der samler folk, giver en god oplevelse og lærer noget på samme tid.
"Målet er at få folk til at forbruge mindre og at sortere det, de allerede har købt.”
"Allerede første dag lærte vi, at vi havde gjort det alt for kompliceret, så vi lavede det om. Det er guld værd at teste her, så vi er klar til efterskolerne," lyder det fra gruppen. Temadage på efterskoler er nemlig næste skridt, når det kommer til at brede deres koncept længere ud.
Gunst laver forskellige kulturelle arrangementer, som handler om at samle unge. Og så hjælper de andre unge til at gøre det samme blandt andet med Projekttunnelen, hvor de fjerner ’foreningsbyrden’ fra kunstnerne. Altså alt bureaukratiet, som de fleste kunstnere er dårlige til, eller føler tager al tiden fra det vigtige nemlig kunsten.
Du kan besøge Det Cirkulære Laboratorium hele festivalen.

Om forfatteren
