Efter et halvt års intensivt arbejde har 55 studerende afleveret deres innovative løsninger, der spænder fra koralrev til kørestole til 12 virksomheder. Projektet er et godt eksempel på teori, der møder praksis, og design der løser konkrete udfordringer.
Fra ide til færdigt produkt: Produktionsteknologer udvikler løsninger til rigtige virksomheder

Når ideer skal blive til virkelighed, kræver det mere end kreativitet. Og de kompetencer har studerende på 2.semester af Produktionsteknologuddannelsen levet ud det seneste halve år, hvor de har arbejdet på at udvikle og producere innovative produkter.
Et bord der kan være i en taske
Rasmus Ohm Lind og hans gruppe har i samarbejde med MEYRA Group udviklet et innovativt klapbord til elektriske kørestole. Inspireret af flyborde har de skabt en løsning, der kan foldes på midten og passer i en almindelig computertaske. Bordet kan monteres i et rør under armlænet, så man kan svinge bordet ud til siden, når det ikke er i brug, uden at det gør kørestolen bredere.
"Det har været et halvt år, hvor jeg ikke har lavet andet end at tænke på klapborde til elektriske kørestole,” siger Rasmus Ohm Lind. ”Men vi er lykkedes med at skabe et bord, som kan monteres på elektriske kørestole, og som løser et stort behov hos kørestolsbrugere."
Fleksibilitet er nøglen
Den største indsigt fra forløbet har været at lære at være fleksibel og åben for ændringer undervejs, fortæller Rasmus Ohm Lind:
”Man opdager, at man må sadle om, fordi noget ikke kan lade sig gøre, eller fordi virksomheden har et ønske om, at noget skal være anderledes. Bare fordi man har en idé, er det ikke ensbetydende med, at det er sådan, det skal ende. Undervejs finder man ud af, at det gælder om at være fleksibel.”
Feedbacken fra kørestolsbrugere har været positiv.
"Vi har fået rigtig god feedback fra de kørestolsbrugere, vi har talt med, og nu har vi afleveret til virksomheden - så må vi se, hvad der sker," siger han.

Fra teoretiske til praktiske koraller
Mie Wallenstein Ravn og hendes gruppe har arbejdet med Stone REEFS om at udvikle beslag til kunstige rev, der skal sikre større biodiversitet i havmiljøet.
"Det er gået godt, vi har udviklet et beslag, de kan bruge. Det er blevet lidt for dyrt, men vi har givet forslag til, hvordan man kan sænke prisen ved at bruge tyndere metaldele."
Projektet har været en øvelse i de tekniske udfordringer, man kan møde i arbejdet med produktudvikling – for Mies gruppe var en af udfordringerne korrosion i mødet med saltvand.
Meningsfuld opgave motiverer
For Mie har det været særligt motiverende at arbejde med en virksomhed, der har et miljømæssigt formål.
"Jeg synes, det er dejligt at samarbejde med en virksomhed, som vil gøre noget for miljøet, ikke mindst det maritime. Det er vigtigt for mig at komme til at arbejde i en virksomhed, som gør en forskel," siger Mie Wallenstein Ravn og fortæller, at flere af hende studiekammerater har fået job i de virksomheder, de har samarbejdet med i forløbet.
”Det har jeg hele tiden vidst ikke var en mulighed med Stone REEFS, fordi det er en startup med få ressourcer. Til gengæld har samarbejdet været utroligt givende. Jeg har lært en masse, og det er meget motiverende, at der står nogen i den anden ende, som virkelig kan bruge din løsning.”

Læring der rækker ud over pensum
Begge studerende fremhæver, hvor meget de har lært gennem det praktiske samarbejde med virksomhederne.
Rasmus har fået indsigt i alt fra materialer til bevillinger for handicappede og produktionsprocesser, mens han også har lært vigtigheden af at være åben for forandringer.
"Det er vigtigt at være fleksibel og ikke blive slået ud, hvis man bliver bedt om at ændre noget.”
Kompleksiteten bag produktudvikling
En af de største overraskelser har været at opdage, hvor mange trin, der er fra idé til færdigt produkt. Og det er her uddannelsen giver super god mening.
”Pludselig giver alt det vi har lært, og hvorfor vi skal lære det, ekstra god mening,” siger Mie Wallenstein Ravn.
Nu er produkterne afleveret, og de studerende står tilbage med værdifuld erfaring og konkrete løsninger, der potentielt kan gøre en forskel i den virkelige verden – fra forbedret livskvalitet for kørestolsbrugere til beskyttelse af havmiljøet gennem kunstige rev.
Du kan læse mere om projektforløbet her:
https://kea.dk/nyheder/fra-kunstige-rev-til-cykelopbevaring-produktionsteknologer-skaber-konkrete-losninger-til-virkelige-virksomheder
Og om Rasmus' vej fra Mærsk til Produktionsteknolog:
https://kea.dk/nyheder/fra-maersk-til-produktionsteknolog-med-onske-om-at-gore-en-forskel
Om forfatteren
