Denne sommer dystede et hold studerende sig til en flot placering i Mate-konkurrencen i USA. Og netop nu samles et nyt hold undervandsrobot-magere til næste års konkurrence i Seattle.

De byggede en undervandsrobot selv helt fra bunden, og denne sommer var et hold studerende fra Produktionsteknolog, IT-teknolog og Computer Science i Los Angeles til den internationale Mate-konkurrence. Her vandt de Team Spirit Award’en og fik en flot 13. plads ud af 39 til det afgørende dyk.

Det er rigtig flot – især taget i betragtning, at det er første gang KEA deltager.

”At være en del af KEA Goes Deep-projektet har ikke kun været sjovt, men også ekstremt lærerigt. Personligt vidste jeg ikke det mindste om robotteknik før. Vi har lært meget om de værktøjer, vi har brugt undervejs for eksempel 3D-print, laserskæring og CNC-fræsning. Vi lærte også meget om at arbejde i et hold og arbejde hurtigt.  Det er fascinerende og spændende at bygge noget fra bunden, selv finde ud af alt og prøve sig frem, begå fejl og prøve igen. Det har været en stor arbejdsbyrde, men vi har alligevel elsket det, og folk har været meget passionerede,” siger Auðbergur Gíslason, som er CEO på holdet.

KEA Goes Deep-holdet er nemlig organiseret som en virksomhed med CEO und alles.

Og det er lykkedes at skabe et hold meget motiverede og selvkørende studerende, som kører rimelig hårdt på. Der har netop været ansøgningsrunde til næste års Mate-hold, der skal konkurrere i Seattle, og ansøgerne skulle først udfylde en formular, dernæst til interview og de heldige, der kom videre derfra er foreløbig på en prøveperiode. Der er også timeregistrering, fordi konkurrencen fodrer et vist antal timer.

Målet er få en bedre placering end dette år i Los Angeles, hvor 17 lande deltog.

”Men alle, der ønsker at deltage, er altid velkomne til at kontakte os, og så ser vi, om vi kan finde nogle opgaver,” siger Auðbergur Gíslason, CEO på holdet.

I Los Angeles knoklede de studerende fra otte om morgenen til langt over midnat, men det var ikke kun hårdt arbejde.

”Det var også virkelig, virkelig fedt og interessant at møde de andre hold og andre kulturer - fra et rent pigehold fra Indonesien til et hold fra Hong Kong, som havde noget nærmest rumskibsagtigt teknologi,” siger underviser på KEA og mentor på holdet, Christopher Nielsen.

Hans mission har fra starten været at gøre sig selv arbejdsløs – det er de studerende, der kører showet, mens KEA stiller lokale og budget til rådighed.

KEA Goes Deep handler om at gøre teknik attraktivt og at have et tilbud til talenterne

”Ham, der har lavet hele styresystemet til ROV’en, kendte ingenting til den teknologi - han har lært sig teknikken til en helt ny platform og lært sig selv at kode til den,” siger Christopher Nielsen og påpeger, at det også giver krydsbefrugtning til KEA:

”Det er lidt ligesom raketkapløbet – man kommer selvfølgelig til månen, men undervejs udvikler og opdager man også andre ting for eksempel teflon. Der er en masse afledte effekter. Vi har for eksempel taget erfaringerne fra KEA Goes Deep og brugt dem til ROV Maker Competition, som er designet til de unge på ungdomsuddannelserne og til at være let forståelig - lidt ligesom et IKEA-møbel, du selv kan samle. Og så er det med til at give KEA en international profil.”