Slut med dyre øl og tomme flasker, der ligger og klirrer i en tarvelig plasticpose – humleholderen er her. Og en genanvendelig papstol, som samtidig agerer reklamesøjle. Bæredygtige ideer der løser praktiske problemer fra studerende på E-design.

Iværksætteri er på mange måder som at tomle: du må være eventyrlysten, nysgerrig og turde tage chancer. Du er også nødt til at være åben over for fremmede idéer og tage ansvar for din egen rejse som til tider kan være frustrerende - og måske ender du et helt andet sted, end du havde planlagt. Og ikke mindst er du afhængig af at få et lift med andre.

Og derfor er det også oplagt, at valgfaget, hvor humleholderen og papstolen er blevet til, hedder Hitchhikers guide.

20190926 111946Rudi Le Sørensen og Jonas Sigurd Andersen kan begge to godt lide gode øl, og det er en generel trend. Siden 2012 er der lanceret 10.000 nye specialøl i Danmark.

De gode øl har efterhånden fået samme status som vin, men æstetikken bliver altså amputeret, når man kommer anstigende med en klirrende plastikpose.

”Vi så et marked for en holder til specialøl. Det er nederen at købe øl til 40-50 kr. stykket og så smide dem ned i en plasticpose eller rygsæk, hvor de ligger og klirrer rundt,” lyder det fra de to herrer, som ligesom deres medstuderende på valgfaget går på 3.semester på E-design.

Humleholderen er øllens svar på vingaveæsken. Men det er også en praktisk løsning, når man står og handler til middagen, eller hvis øllene skal med i parken eller på stranden, fordi den helt fysisk holder sammen på øllene. For i modsætning til en standard sixpack, så sælges specialøl oftest enkeltvis.

Derfor har de to unge herrer også laserskåret et skilt i KEAs Makerlab til holderne, hvor der står Bland selv øl.

De fleste ved, at det ikke er fedt med tomme flasker og ølsjatter i tasken. Så når øllene er drukket, kan man sætte de tomme flasker tilbage i holderen og transportere dem tilbage til pantmaskinen, hvor det er tanken, at holderen også skal udløse pant, for pap kan nemlig genbruges op til seks gange.

”Man gør noget godt for sig selv, men også for klimaet, fordi det er nemmere at rydde op efter sig selv og bedre med pap end plastik,” siger Rudi Le Sørensen og Jonas Sigurd Andersen

DSC 0056Rikke Haarbo og Johan Krøyer har også valgt at tage udgangspunkt i pap, som er let, foldbart og genanvendeligt.

De har udviklet en stol, som foldes af ét stykke pap samt et lille ekstra stykke, der fungerer som lås på konstruktionen.

Stolen kan bruges på messer og festivaler, og udover at være en fuldt funktionel stol så kan den også bruges som blikfang og reklamesøjle, fordi det er nemt at dekorere den med tryk.

Rikke Haarbo og Johan Krøyer researchede på papkonstruktioner og har lavet en masse mini-prototyper og siddet og foldet og prøvet sig frem.

”En ingeniør ville nok regne ud, hvor meget og hvordan det skal gøres for at kunne bære, men der har vi forsøgt os frem til løsningen,” siger Johan Krøyer og fortæller, at papstykket ikke bare kan foldes til en stol, men at den i flad tilstand passer i målene til en europapalle, så den er nem at fragte. Tanken er nemlig at sælge stolen i stort antal til virksomheder.

Når stolen ikke længere skal bruges, smider man pappet til genbrug, hvor materialet kan leve videre.

Går du også med en iværksætter idé i maven? Så husk at KEA har flere tilbud til iværksættere ikke mindst KEA Ignite.