Der produceres mere end 400 milliarder kvadratmeter tekstil årligt, og meget af det ender desværre som affald. Men Pattern Designere kan spille en afgørende rolle i for hold til at sænke tallet.
Langt størstedelen af tekstilaffald kommer fra os forbrugere, når vi smider (udmærket) tøj ud. Men meget materiale går også til spilde i under selve produktionen af tøjet. Det er faktisk 15–20 procent, hvilket svarer til 60 milliarder kvadratmeter tekstil – eller halvanden gang arealet af Danmark , som ryger på gulvet, når mønstrene klippes.
Og det er her Pattern Designere virkelig kan gøre en forskel – de kan designe mønstre, der ikke bare skaber smukke klæder, men også sørger for, at der er minimalt eller slet intet spild af stof.
Ligesom de kreerer designs, der kan forandres med relativt simple greb, hvilket får os til at beholde tøjet længere i stedet for at købe nyt, når vi keder os.
Cleo Lehmann Christensen har for eksempel designet en kjole opbygget af firkanter. Og det giver rigtig god mening, fordi metervarer kommer, som navnet siger, i meter, og ved at bruge firkanter og den såkaldte puslespils-metode har hun opnået et materialespild på imponerende 0 procent. Derudover er kjolen multifunktionel fordi den kan styles på mange forskellige måder – for eksempel gør bånd i siden og foran det muligt at justere længden. Den er lavet til at have mange forskellige funktioner og udtryk, og det kan være med til at mindske vores trang til at købe nyt.
Med udgangspunkt i TED’s Ten – Design to Minimise Waste har 13 studerende på PBA’en i Pattern Design eksperimenteret med forskellige Zero-Waste principper.
Zero Waste Fashion Design er en holistisk tilgang til produktudvikling – hvor design og konstruktion foregår i samme proces.
Målet med projektet har været at skabe kommercielle beklædningsprodukter, der imødekommer målgruppens værdier og emotionelle behov samtidig med, at intet eller en minimal mængde materiale går til spilde i det færdige produkt.