Sko, som hele familien kan bruge, tøj farvet med madaffald og strikket yogatøj uden spild. Det er blot nogle af de studerendes bæredygtige ideer til fremtidens NIKE-produkter.
Hvordan kan man lave mode ud af bananskræller? Det er noget af det, de studerende på Sustainable Fashion har undersøgt undervejs i projektet ’Moving into the future – NIKE + KEA’
Med NIKE som case har de studerende udforsket mulighederne i cirkulær produktion, genbrug og alternative materialer med det mål at skabe designløsninger til en bedre fremtid.
De har anvendt principper som materialedrevet design, nul spild og genbrug
i designprocessen med kun ét benspænd: at de skulle være modige og udfordre det bestående.
Nogle valgte at bruge dehydreret græs materiale andre foreslog sy-kits, så forbrugerne selv kan reparere deres tøj og bionedbrydelige tasker med planter i. Men dommerpanelet var især begejstrede for Felipe, Thelma, Maj og Pias løsninger:
Med PUZZL +me har FELIPE MENDES COELHO skabt en langtidsholdbar sko, der skal minimere vores overproduktion af sko. Hans sko er skabt af 100 procent genbrugsmaterialer og kan genbruges igen og igen, ligesom skoen kan tilpasses i både form, design og størrelse.
THELMA BJØRK STEIMANN har med 2nd Skin brugt de samme tekniske metoder som NIKEs Fly knit shoe. Hendes tøj er skabt med 3D cirkulær strik, hvor løkkernes mønster kan tilpasses brugerens behov på baggrund af kroppens bevægelser. 3D metoden eliminerer spild og forbrugeren opfordres til at aflevere produkterne efter brug, så de kan nedbrydes og genbruges.
Med NIKE 0.0 A TRANSPARENT FUTURE tager MAJ JUEL udgangspunkt i makrotrenden Total transparency. Hendes konceptet er en kampagnekollektion for NikeLab, som skal kommunikere nogle af Nikes bæredygtige tiltag og NIKEs fokus på gennemsigtighed.
Just Dye It var overskriften for flere af de studerendes løsninger. Også PIA CHAN ANDERSEN som har skabt en kollektion baseret på plantetekstiler farvet med affald fra fødevareindustrien. Hun bruger for eksempel avokadosten og løgskralder til at farve – en vigtig pointe er ikke at bruge noget, der kunne være spist i en tid hvor vores fødevareressourcer bliver stadig mere knappe.
Det er anden gang Sustainable Fashion-studerende samarbejder med NIKE. Sidste dengang sagde Angela Snow, Vice President of Design, culture and community hos NIKE, at ”niveauet af dyb research og en besættelse af, hvordan vi kan passe på vores ressourcer, var det, der overraskede mest ved de studerendes arbejde,” siger Angela Snow.
Hun var ligesom resten af holdet fra NIKE meget imponeret over de studerendes materialeforståelse og innovationsevne, ligesom det betød meget for dem, at de studerende var så skarpe på koncept og storytelling, og at mange faktisk også havde medtænkt, hvordan produktet kunne markedsføres.
”Koncepterne skal selvfølgelig arbejdes igennem, men ideerne – og KEA – i øvrigt er helt på linje med os. KEA og NIKE deler de samme værdier og tilgang til bæredygtighed,” sagde Angela Snow.
Dommerpanelet bestod af:
Tobias Harboe, Project Manager, DAFI
Nina Schøler, Project Assistant, DAFI
Mette Bak-Andersen, Head of Material Design Lab