34 studerende fra tre nordiske lande var sidste uge samlet i Trondheim for at skabe fremtidens bæredygtige løsninger til blandt andet almene boliger og renoveringen af et hotel.
Hvordan kan virksomheder og husejere spare på varmeregnskabet, og hvordan kan man få ældre til at lufte bedre ud? Hvordan kan uddannelsesinstitutioner skabe bedre undervisningslokaler og fællesarealer samtidig med, at de udnytter faciliteterne til flere ting, og hvordan kan man renovere et fredet hotel - i en bæredygtig kontekst vel at mærke?
Det var præcis det små 40 studerende skulle finde ud af under workshoppen i Trondheim, der samlede skandinaviske vidensinstitutioner og virksomheder med henblik på skabe fremtidens bæredygtige løsninger.
De studerende arbejdede med konkrete cases og de udfordringer branchen står over for - for eksempel, at der er ikke nok viden og undervisningsmateriale om, hvordan man drifter en bygning bæredygtigt, når den først står der.
Resultaterne fra workshoppen skal blandt andet blive til undervisningsmateriale, der kan anvendes på tværs af de skandinaviske lande.
”Jeg fik mulighed for at arbejde med nogle reelle problemstillinger og hjælpe med at udvikle undervisningsmateriale, der forhåbentlig kommer fremtidige studerende til gode, og som fremmer min forståelse for bæredygtig Facility Management (bygningsdrift),” siger Jóhan Ruby Eiðisgarð.
”Det har været spændende at møde studerende fra andre skoler og lande og networke med dem. Og så er det jo også rigtigt godt at kunne skrive på sit CV, at man har været med på sådan et projekt.”
De studerende og underviserne kommer fra henholdsvis bygningskonstruktøruddannelserne på VIA University college og Københavns Erhvervsakademi samt civilingeniøruddannelserne på henholdsvis Chalmers Tekniske Højskole og Norges teknisk- og naturvidenskabelige universitet i Trondheim.
”Vi håber, at vi allerede i undervisningen formår at give de studerende kompetencer i den bæredygtig drift, der rummer store uudnyttede potentialer i værdiskabelsen for branchen,” siger Mattias Straub, projektleder og underviser på KEA.
Og virksomhedsejerne blev inspireret af de løsninger de studerende kom med. For hotel Britannia indebar det blandt andet intelligente værelser med smart teknologi, der tilpasser sig gæstens vaner og energi hentet fra solpaneler.
”De kom med nogle idéer, som vi absolut vil tage til os. I vores branche er det let at blive indspist, så det er virkelig rart at få input fra de studerende,” siger Sverre Texdahl, projektudvikler i GK, en virksomhed, der leverer tekniske løsninger til at bygge og at føre tilsyn med ventilationssystemet til det fredede hotel Britannia.
Hvis du ønsker at vide mere om sommerskolen eller udviklingsprojektet i al almindelighed, så kontakt eventuelt Matias Straub på