24 studerende fra BYG på KEA har eksperimenteret med fremtidens grønne beton. De studerende fik hands-on erfaring og indsigt i de muligheder og begrænsninger, der er forbundet med at udvikle nye grønne betoner, som ikke er så skadelige og mere co2 neutrale end de almindelige.

 

Der arbejdes løbende med at reducere energiforbrug og CO2-emissioner ved produktionen af cement, og dansk betonteknologi er langt fremme med grønne løsninger. Prognoserne forudsiger at det globale behov for cement og beton i 2050 er dobbelt så stort som i 2010. Derfor er det tvingende nødvendigt at uddanne fremtidens bygningskonstruktører, ingeniører og håndværkere til at arbejde mod at bruge mere miljøvenlig cement og beton.

Teknologisk Instituts betoncenter er vært for tre betonworkshops i uge 7 og 8. 

Tirsdag den 10. og onsdag den 11. februar eksperimenterede de studerende fra KEA med den grønne beton. De skulle selv blande deres betonrecepter. Og det er svært, hvis den også skal overholde de krav, der er til beton, forklarer Andreas Drescher, 3. Semester bygningskonstruktør:

”Vi prøvede at blande en recept, hvor vi holdt os på et lavt tal i forhold til Co2-udslip. Men det kunne ikke holde, fordi der var for lidt cement i. Det er svært at lave en miljøvenlig beton, hvis den skal overholde de krav, der er. Så det gav en god forståelse for blandingsforhold, og hvad beton er. Og så var det sjovt at komme ud på Teknologisk Institut og se, hvordan de arbejder.”

De studerende som alle var 3. semester (og ca. 60 procent håndværkere og 40 procent studenter) fra specialet Udførelse på Bygningskonstruktør (kommende projektledere, byggeledere m.v.) skulle blande beton til en facade, og fik også mulighed for at arbejde med digital fabrikation af støbeforme til beton. Ud fra de studerendes 3D-modeller robotfremstillede Teknologisk Institut støbeformene. 

”Det er et pragteksempel på koblingen mellem det praksisnære arbejde og forsknings- og udviklingsviden, som vi arbejder med på KEA og et super godt eksempel på, hvordan vi samarbejder med andre uddannelsesinstitutioner, virksomheder og forsknings- og vidensinstitutioner,” siger Henriette Hall-Andersen, programchef på BYG på KEA.

”Et af de tværgående temaer på KEA er bæredygtighed og derfor er det oplagt for os at deltage her. Vi er glade for samarbejdet og ser det meget gerne udfoldet indenfor andre materiale- og teknologiområder.”

De bedste mock-ups udstilles på Bæredygtig Betonkonferencen den 10. marts 2015 i Tivolis Kongressal.

Innovationskonsortiet ”Grøn Omstilling af Cement og Betonproduktion” er et fire årigt forsknings- og udviklingsprojekt støttet af InnovationsFonden og har et totalbudget på 29.000.000 DKK.

Innovationskonsortiet, der i daglig tale kaldes ”Grøn Beton II” projektet, skal tage nye alternative cementer i anvendelse, og sikre at danske betonkonstruktioner også i fremtiden kan udføres med tilstrækkelig stor holdbarhed og levetid med minimalt behov for vedligehold.