Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har indgået en aftale, der sikrer erhvervsakademiernes fremtid. Til stor glæde for erhvervslivet – og selvfølgelig KEA, der gik forrest i kampen for selvstændighed.
”Det er utroligt glædeligt, at det er lykkes at komme i mål. Det er som at vinde kongeetapen i Tour de France – vi har kæmpet for hver eneste bjergtinde, og nu er det lykkedes. Men vi kunne ikke have klaret det uden hjælpere, så vi vil gerne takke arbejdsmarkedets parter for den opbakning, der har været til os,” siger bestyrelsesformand i KEA, Henrik Salée.
Det gælder blandt andet Lars B. Goldschmidt fra Dansk Industri, der mener, aftalen anerkender, at erhvervsakademierne har udviklet sig til en vigtig spiller: ”Det ubehagelige havde været, hvis man ikke havde indgået den her aftale, så de ikke kunne fortsætte med at uddanne de mennesker, der er brug for. Uddannelsen til erhvervslivet ligger i erhvervsakademierne, fordi det er dem, der har kompetencerne til at oversætte fra teori til praksis og levere kompetent arbejdskraft.”
Også hos LO er begejstringen stor:
”Vi er fantastisk glade. Det betyder, at de unge fra erhvervsuddannelserne kan læse videre på en uddannelse med fokus på erhvervslivet, og som er med til at løfte Danmark som produktionsland. Det er produktion og viden, der skal betale for vores velfærdssamfund i fremtiden. Aftalen betyder, at vi fortsat har et videregående uddannelsesniveau med rødder i arbejdsmarkedet, så de studerende kommer ud og forstår de vilkår, der er i erhvervslivet,” siger Ejner K. Holst og fortsætter:
”Og vi kan pege på KEA som det positive eksempel, der har forstået at gribe bolden og styrte afsted mod baglinjen.”
Aftalen, som regeringen har indgået med Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti, er et ”klap på skulderen” fra politikerne, siger uddannelsesminister Morten Østergaard.
Aftalen betyder, at KEA kan fortsætte med at uddanne på bachelorniveau. At vi får nye, mindre bestyrelser, som udelukkende skal varetage den enkelte institutions interesser. Og vi får et klart mandat til at stå i spidsen for at videregive viden til de små og mellemstore virksomheder.
I Danske Erhverv er man også glad for, at politikerne ikke bare sikrer erhvervsakademiernes fremtid, men også giver et velfortjent skulderklap:
”Vi har hele tiden gerne set, at erhvervsakademierne kunne forblive selvstændige institutioner. Og den evaluering, der blev gennemført af uddannelserne har jo vist, at erhvervsakademierne formår at levere det, man har efterspurgt. Der er ingen tvivl om, at erhvervsakademierne får en betydningsfuld rolle i fremtiden, fordi de kan levere den arbejdskraft, virksomhederne har brug for,” siger Niels Milling, underdirektør i Danske Erhverv.
På KEA er glæden naturligvis stor over den politiske opbakning. Men fokus er ligeså meget på, hvordan dette skal bruges til at fortætte den positive udvikling:
”Vi vil bruge denne aftale til yderligere at manifestere vores nærhed med erhvervslivet, til brancheorganisationer og arbejdsmarkedet parter, fordi den nærhed er nødvendig for, at vi kan blive ved med at justere og tune vores uddannelser til de skiftende behov, der må formodes at komme i fremtidens erhvervsliv,” siger rektor på KEA, Ingo Østerskov og fortsætter:
”Vi er en virksomhed med fokus på uddannelse, og vi vil bruge denne aftale til at øge kvaliteten yderlige via praksisnærhed, koblingen til forskning og til fortsat at positionere os som dem, der er tættest på erhvervslivet. Og så noterer jeg med tilfredshed, at søgningen til vores uddannelser er meget stor, hvilket tyder på, at de unge har fokus på at tage en uddannelse, der er tunet ind på fremtidens arbejdsmarked,” slutter Ingo Østerskov.
KEA - Københavns Erhvervsakademi udvikler og udbyder praksisrettede videregående uddannelser på erhvervsakademiniveau og professionsbachelorniveau.
Det sker i nært samarbejde med regionens erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner i ind- og udland. KEA fungerer desuden som videnscenter for offentlige og private virksomheder. KEA har omkring 4.500 studerende og 425 ansatte.