Velgørenhed er godt. Men når det kombineres med en ægte interesse for at møde hinanden, bliver det ekstra godt. Studerende fra Sustainable Fashion har re-designet tøj til– og i samarbejde med uledsagede unge flygtninge.
Selvom de bærer på en ubærlig historie, så er de – også - teenagere, som ligesom andre teenagere gerne vil se smarte ud. Og være en del af et fællesskab. Grundlæggende handler det om værdighed.
Og netop værdighed var udgangspunktet, da studerende på Sustainable Fashion forvandlede genbrugstøj doneret af blandt andre Venligboerne til sejt street wear, som de unge flygtninge kvit og frit kunne få lov at hive ned af bøjlerne i Pop Up-shoppen i Teglgårdsstræde.
”For vores studerende var det spændende at designe til så specifik en målgruppe. Inden designfasen gik i gang holdt vi en uformel middag, hvor de studerende blev klogere på de unge og deres ønsker. Og som så mange andre unge, synes de street wear og rap-musik er fedt. De ville gerne have noget, der lignede andre teenageres tøj,” siger underviser Kristine Harper.
I samtalerne mellem de studerende og de unge, blev det også klart, at de ikke var så begejstrerede for genbrug, så de studerende havde sat hangtags og neck labels i al tøjet.
Men hvorfor ikke sende dem i en almindelig butik?
”Fordi vi ikke havde penge til at slippe dem løs i en smart street wear butik. I stedet har de studerende genanvendt doneret tøj og designet nogle fede produkter. For ikke at tale om kulturmødet de unge imellem, som man ikke nødvendigvis får i en butik,” siger Kristine Harper.
Og projektet har været win-win. Ved åbningen af Pop Up-shoppen var der et vældigt leben, og de unge var vilde med tøjet. De studerende fik til gengæld et indblik i noget, de ellers ikke ville have fået indblik i. Og ikke mindst fik de lov at arbejde med noget enormt vedkommende og virkeligt – helt tæt på målgruppen.
De unge er kommet til Danmark indenfor det seneste år, og de fleste er koblet til modtagerklassen på Bülowsvej på Frederiksberg.
Deres klasselærer Halla Joland har været meget inde over i forhold til at forklare dem, hvad projektet gik ud på, fordi de unge – naturligt nok – ikke helt forstod, at de kvit og frit kunne få tøj, som var specielt lavet til dem.
Folketingsmedlem for Alternativet Rasmus Nordqvist deltog i eventen:
"Det var fantastisk at se resultatet af de designstuderendes arbejde, fordi de havde så mange vigtige elementer - både miljømæssig og social bæredygtighed hvor de gennem arbejdet med genbrugstøj skabte noget, der udfyldte de unge flygtninges behov for også at være smarte. Og det er de kvaliteter som fremtidens designere i dén grad har brug for.”