Mindre el- og VVS-opgaver kan fremover klares af en boliginstallatør, der med et nyt uddannelsesforløb kan få autorisation til at skifte fx stikkontakter.
Mindre el- og VVS-opgaver kan fremover klares af en boliginstallatør, der med et nyt uddannelsesforløb kan få autorisation til at skifte fx stikkontakter.
Fra dette efterår kan man uddanne sig til Boliginstallatør El og Boliginstallatør vand og afløb på KEA - Københavns Erhvervsakademi (Tilmeld dig her).
De nye uddannelser giver adgang til at løse VVS eller EL-opgaver og skal tilføre bygge- og anlægssektoren en ny gruppe af autoriserede virksomheder. Det skal gerne forenkle byggeprocessen og i sidste ende gøre det billigere for forbrugerne, fx at få installeret nyt køkken eller lavet et badeværelse.
”I dag skal der mange typer af håndværkere ind over selv små projekter som eksempelvis at installere et køkken eller renovere et badeværelse. Dette vil ændre sig, når flere virksomheder har en delautorisation inden for el samt vand og afløb,” siger Jette Mølholm, programchef på KEA Teknik.
KEA har sammen med en række andre erhvervsakademier udviklet og etableret en række uddannelsesmoduler, som giver adgang til at blive fagligt ansvarlig i en virksomhed med delautorisation. Muligheden for delautorisationer blev indført med den nye autorisationslov, som trådte i kraft sidste sommer. En delautorisation er en autorisation inden for en afgrænset del af el- eller vvs-installationsområdet.
”Det glæder mig, at de første uddannelsesforløb er klar. Det er min klare overbevisning, at den øgede konkurrence på autorisationsområdet ikke kun vil føre til lavere priser og flere muligheder til glæde for forbrugerne – men også give øget vækst. Og så er det en ekstra bonus, at delautorisationerne giver forskellige håndværkere en mulighed for at efteruddanne sig,” siger Troels Lund Poulsen (V), Erhvervs- og Vækstminister.
Uddannelserne har studiestart allerede i uge 48, og man kan derfor færdiggøre den første del af uddannelsen i januar 2016.
De nye uddannelser består af moduler på en akademiuddannelse, som retter sig mod elektrikere, smede, mennesker med en erhvervsuddannelse inden for VVS, automatik- og svagstrøm samt automatik- og procesuddannelsen.
”Med den nye fagrække til delautorisationer opfylder KEA et ønske om, at faglærte skal kunne tage en videregående uddannelse, samtidig med at de arbejder. Dette er i god overensstemmelse med regeringens og folketingets vækststrategi, der fastholder Danmark som et produktionsland, og med målsætningerne om at forbedre mulighederne for efter- og videreuddannelse inden for de tekniske og produktionsrettede akademiuddannelser,” siger Jette Mølholm.
Det er planen, at der på et senere tidspunkt og i erhvervsskoleregi etableres suppleringskurser, således at håndværkere inden for bygge- og anlægssektoren samt mekanikere vil kunne opnå adgang til uddannelsesforløbene, der er rettet mod delautorisation.
Typisk vil man kunne tage rækken af fagmoduler inden for en delautorisation i løbet af en toårig periode.