Foreningen startede ud som en lille udbryder fra Teknisk Landsforbund. I dag, 50 år senere, er der 8.000 medlemmer og politisk indflydelse – også i udlandet.
Da jubilæet blev fejret foregik det i Skuespilhusets imposante foyer med musik fra en af Danmarks bedste jazzpianister. Og med god grund. For Konstruktørforeningen er gået fra at være lillebror til en succes – både som forening, men også som fag:
”Vi er jo faget,” som formand Gert Johansen siger.
Han er den første fuldtidsformand forbundet har haft. Og det virker.
”Det giver mulighed for politisk indflydelse – nu bliver vi inviteret med ind. Vi har fx et udmærket samarbejde med transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt – vi er ikke altid enige, men det gør det bare til et endnu større cadeau, at han kommer og holder tale til vores jubilæumsfest.”
Konstruktørforeningen er stærkt involveret i bæredygtighed, arbejdsmiljøkoordinering og ikke mindst i det europæiske samarbejde med 400.000 bygningsprofessionelle i Europa – hvor Gert Johansen faktisk sidder som præsident pt. og også arbejder med kommissionen omkring udvikling af byggeriet i Europa.
”Så vi er måske startet op i beskedne kår, men er i dag med til at præge udviklingen af byggeriet i Danmark og i udlandet,” siger Gert Johansen.
Udover de 8.000 medlemmer er der lige nu 5.000 studerende i gang i hele landet. En stor del af dem på KEA.
”KEA er en vigtig partner for Konstruktørforeningen – lige nu kører vi for eksempel to projekter om bæredygtig energirenovering. Men rigtig mange studerende søger mod de store byer og hovedstaden er naturligt nok centrum for meget af byggeriet i Danmark.”
I anledning af jubilæet udgiver Konstruktørforeningen en bog, der afdækker en periode i Danmarkshistorien, hvor byggeriet tog gigantiske spring fremad, godt hjulpet på vej af bygningskonstruktørerne.
”I dag er konstruktørfaget anerkendt i byggebranchen, og arbejdsløsheden er lav. Men sådan var det langt fra, da tre bygningskonstruktører for 50 år siden krævede deres ret og tog initiativ til at stifte den fagforening, der i dag hedder Konstruktørforeningen og har over 7.500 medlemmer.”Det siger forfatter og etnolog Anna Krogh Søndergaard i forbindelse med udgivelsen af bogen, ’Byg – Bygningskonstruktørerne og deres forening 1966-2016’, som hun har skrevet i anledning af, at Konstruktørforeningen (KF) fylder 50 år den 28. oktober 2016.Byggeriets udvikling fortalt gennem en faggruppe
Med personlige portrætter, interviews og et omfattende gravearbejde på Arbejdermuseets Bibliotek og Arkiv i Taastrup har forfatteren ”forsøgt at komme ind under huden på en relativt upåagtet faggruppe, man sjældent hører om”.Bogen fortæller også historien om byggeriets udvikling fra mekanisering af byggeriet og det store byggeboom i 1960-70’erne til i dag, hvor der er fokus på energirenovering, bæredygtighed og digitalisering.”Det er en hæsblæsende periode, hvor byggeriet udvikler sig voldsomt, både nationalt og internationalt, og hvor tilflytningen til byerne accelerer. På kun 19 år, fra 1960-79, bliver en tredjedel af Danmarks samlede boligmasse opført, og velfærdsstaten materialiserer sig ved, at hospitaler, skoler, børneinstitutioner og plejehjem opføres i rekordfart. Men en stor del af byggeriet – der overvejende bygges af beton – er præget af så meget hastværk, at det kort efter skal renoveres for store millionbeløb,” siger forfatteren og fortsætter:”I dag er byggeriet blevet mere kompliceret. Det skal leve op til skærpede miljøkrav om reduceret energiforbrug og CO2-neutralitet, og meget er digitalt styret. Her er bygningskonstruktøren en uundværlig brobygger mellem de mange faggrupper – håndværkere, ingeniører og arkitekter – som får arbejdet og hele byggeprocessen til at glide.”Afspejler samfundsudviklingen
For Anna Krogh Søndergaard er bygningskonstruktørernes historie interessant, fordi samfundsudviklingen har afspejlet fagets udvikling. ”Bygningskonstruktørerne har ikke været bundet af at skulle mure, smede eller tegne og har derfor påtaget sig mange forskellige opgaver afhængig af den byggepolitiske situation. På den måde har bygningskonstruktørerne formået at tilpasse sig og løbende erhverve sig de kompetencer, både branche og politikere har efterspurgt i de seneste 50 år.”Om bogen siger bygningskonstruktør og Konstruktørforeningens formand Gert Johansen:”Det er en spændende bog, fordi den både fortæller byggeriets historie, viser, hvor central en rolle konstruktørerne har haft de sidste 50 år og giver et indblik i samfundsudviklingen fra efterkrigstidens op-bygning af velfærdsstaten til i dag, hvor perspektivet er, at der i de næste 40 år skal bygges lige så meget, som der er bygget i hele verdenshistorien indtil nu. Sammenholdt med at der fremover vil være fokus på energirenovering – det nye ’sort’ i byggeriet – forventer jeg en styrket position for bygningskonstruktørerne som det naturlige bindeled mellem de forskellige faggrupper og som dem, der sikrer kvalitet og effektivitet via deres byggetekniske indsigt og ledelseskompetencer."
Bogen, der er udgivet af Konstruktørforeningen, udkommer den 6. oktober og koster 229 kr. Bestil bogen her