På globalt plan har IKEA planer om at launche en platform, hvor (for)brugerne kan dele og finde tips til at hacke og reparere IKEA-produkter, så de får nye funktioner og et forlænget liv. 350 KEA-studerende har fået en container fuld af gamle IKEA-møbler og 8 uger til at komme med ideer til både platform og en mere bæredygtig hverdag.

Du har sikkert været der: IKEA-reolen eller bordet fejlede egentlig ikke noget, men alligevel røg det på loftet eller til storskrald. I en tid, hvor vi bogstaveligt talt er ved at drukne kloden i skrald, og hvor priserne på råmaterialer er støt stigende, er det hul i hovedet.

Men hvorfor er IKEA dog interesserede i, at vi reparerer eller opgraderer vores gamle møbler i stedet for at køre ud og købe nyt, tænker du måske.

For det første har IKEA en målsætning om at være en bæredygtig virksomhed, for det andet  - og ikke mindst - er det en virkelig god forretning for dem.

Når ressourcerne bliver stadigt færre, og priserne på råmaterialer derfor ryger i vejret, giver det god mening at satse på genbrugsplast og genbrugstræ.

Og så er der mange penge i genbrug. På genbrugssites som Den Blå Avis omsættes der for 80 milliarder kroner årligt. En hurtig søgning på DBA.dk viser, at omkring 10 procent af den samlede antal møbler, som er sat til salg, er IKEA møbler.

I modsætning til vores knap så fremsynede politikere, så ved virksomheder som IKEA, at bæredygtighed ikke er hæmsko for god business, men derimod en potentiel guldmine.

IKEA har blandt andet en målsætning om, at alle deres produkter inklusiv emballage skal være lavet af enten genanvendelige, genanvendte eller genbrugte materialer inden udgangen af 2015.

”Genbrug og bæredygtighed er meget vigtig for os i IKEA. Derfor synes vi, det spændende, at de studerende fra KEA har lyst til at arbejde på at skabe en sharing-platform, der kan medvirke til et mere bæredygtigt liv i hjemmet,” siger Sutainability Manager Jonas Engberg.

I dag kl.9 bliver containeren så åbnet, og de 350 studerende fra DESIGN & BUSINESS samt Produktudvikling & Teknisk integration kan gå amok i kasserede IKEA-produkter.

”Vi rigtig glade for, at KEA vil bruge os som case i dette undervisningsforløb. Der er gode sammenfald imellem de temaer, KEA beskæftiger sig med – design, materialer, kommunikation, samfundsforhold – og de områder, vi selv arbejder med, så vi er spændt på at følge forløbene og se resultaterne,” siger Jonas Engberg.

Samarbejdet er også en unik mulighed for IKEA til at tappe ind i de unges hjerner:

”Vi vil gerne høre jeres ideer, vide hvordan I tænker og følge jeres tankeprocesser – I er jo fremtiden,” som Jonas Engberg sagde til de studerende ved kick off.

”Og tag jer endelig ikke af, hvad IKEA gør nu – spræng rammerne.”  

Den 10.november er der udstilling af de re-wampede møbler og de studerendes ideer til en IKEA-platform, der især visuelt inspirerer og giver konkrete ideer til en mere bæredygtig hverdag.

#keaikea