En lang universitetsuddannelse giver ikke nødvendigvis den bedste startløn. Nyuddannede fra de toårige erhvervsakademiuddannelser overhaler i flere tilfælde startlønnen for nyuddannede samfundsvidenskabelige kandidater. Det viser en opgørelse fra Forsknings- og uddannelsesministeriet.
Går du ind på 'Uddannelseszoom', et nyt søgeværktøj som ligger under Uddannelsesguiden, kan du se, at en nyuddannet el- eller vvs-installatør fra KEA tjener gennemsnitligt 31.000 kroner, mens kandidater fra eksempelvis samfundsfag fra Aalborg Universitet må nøjes med 24.000 kroner.
Til MetroXpress siger Forsknings og uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen:
”Det her redskab kan forhåbentlig være med til at bryde den myte ned, at en lang uddannelse er det eneste rigtige. Det er det ikke for alle. Samtidig kan unge - og måske også forældrene, som kan have stor indflydelse på unges valg af uddannelse - på et mere oplyst grundlag vælge uddannelse.”
Næstformand i Danske Erhvervsakademiers Rektorkollegium Christian Mathiasen glæder sig over, at erhvervsakademierne i flere tilfælde kan slå de lange universitetsuddannelser på lønnen:
”Der har været en tendens til at mene, at jo længere uddannelse, desto bedre og finere er det. Men de her tal viser jo, at vores studerende er eftertragtede blandt arbejdsgiverne,” siger han.
Og det bekræfter LO:
”Vi skal uddanne smartere i Danmark, end vi har gjort hidtil, og det betyder ikke mindst, at flere unge i fremtiden skal vælge en erhvervsakademiuddannelse frem for blindt at vælge en universitetsuddannelse. At de unge nu får stillet et værktøj som uddannelseszoom til rådighed, hvor de kan sammenligne de forskellige uddannelser i forhold til blandt andet ledighed og forventet løn, efter de har gennemført uddannelsen, er et rigtig godt skridt i den rigtige retning, da det giver syn for sagen, og jo netop punkterer myten om, at en lang videregående uddannelse på universitet er bedre end en kortere to-årig videregående uddannelse på et erhvervsakademi,” siger Ejner K. Holst, LO-sekretær.
Tallene overrasker ikke underdirektør i Tekniq, Tina Voldby:
"Det er meget positivt, at der nu foreligger dokumentation på, at det - også økonomisk - kan betale sig at tage en faglært uddannelse og efterfølgende tage fx. en erhvervsakademiuddannelse. Det er ingen overraskelse for Installationsbrancen, at dygtige elektrikere og vvs'ere, der vælger efterfølgende at tage en installatøruddannelse, ligger i den høje ende af lønskalaen for nyuddannede. De har jo netop en høj faglighed med sig fra deres lærlinge uddannelser og har arbejdet med deres fag i flere år - så når de vælger at læse videre eller bygge ovenpå deres faglighed, ja så giver det også pote på lønnen."
Du kan klikke ind Uddannelseszoom via ug.dk og sammenligne uddannelsernes startløn, ledighed og en række andre parametre.
Gennemsnitlig startløn før skat for nyuddannede, eksklusive pension:
Toårige erhvervsakademiuddannelser:
• Installatør: 31.000 kroner
Femårige universitetsuddannelser:
• Samfundsfag ved Aalborg Universitet, sociologi ved Aalborg Universitet og socialvidenskab ved RUC: 24.000 kroner.
KILDE: FORSKNINGS- OG UDDANNELSESMINISTERIET