Uddannelses- og forskningsministeren har fordelt tre millioner kroner til i alt fem projekter, der skal være med til at fastholde internationale studerende i Danmark - til gavn for de brancher hvor der er mangel på arbejdskraft. Ét af de fem projekter, der har fået støtte, er forankret på KEA.
Når internationale studerende i Danmark afslutter deres uddannelse, er de ofte værdifuld og kvalificeret arbejdskraft, der kan løfte nogle af de opgaver, som de danske virksomheder står og mangler hænder til.
Derfor har uddannelses og forskningsminister Esben Lunde Larsen i oktober afsat tre millioner kroner til projekter, som kan være med til at fastholde de internationale dimittender i Danmark:
”Vi bruger rigtig mange penge på at uddanne internationale studerende. Derfor giver det også mening, at de bliver i Danmark og arbejder, når de er færdiguddannede. Det kan for eksempel være i landdistrikterne, hvor mange virksomheder efterspørger kvalificeret arbejdskraft. Derfor er det afgørende, at uddannelsesinstitutionerne samarbejder med lokale virksomheder, så de internationale studerende får kontakt til erhvervslivet, allerede mens de studerer. Det skal pilotprojekterne medvirke til, siger Esben Lunde Larsen.
Ét af de fem projekter, der har fået støtte, er forankret på Københavns Erhvervsakademi i samarbejde med Copenhagen Business Academy og Erhvervsakademi Sjælland.
Formålet med pilotprojektet er at give de studerende mulighed for systematisk kontakt med virksomheder med stor efterspørgsel på arbejdskraft og gøre overgangen fra studie til job nemmere og mere succesfuld.
”Med denne støtte kan vi i endnu højere grad målrette vores indsats til fastholdelse af internationale dimittender på det danske arbejdsmarked – især i Region Hovedstaden og Region Sjælland. Pilotprojektet fokuserer først og fremmest på de brancher, hvor det er svært at skaffe nok kvalificeret arbejdskraft fx IT, bygge og anlæg,” siger Eva Valcke, chef for KEA Student Affairs & Services.
Omdrejningspunktet for projektet er, at de internationale studerende får opbygget et professionelt netværk i Danmark, lærer det danske arbejdsmarked at kende og lærer at navigere i det.
”Ved en mere intensiv vejledning af internationale studerende, målrettede aktiviteter såsom mentorordninger og match making med virksomheder og bred involvering af relevante eksterne partnere fra starten af, forventer vi at kunne styrke de internationale dimittenders muligheder for at træde ind på det danske arbejdsmarked - der hvor der er brug for dem,” siger Eva Valcke.
Eksterne samarbejdspartnerne tæller Dansk Erhverv, Dansk Industri (Global Talent), Copenhagen Capacity, Vidensby Lyngby, Work in Denmark, PROSA, Tænketanken DEA, Væksthus Sjælland og Køge Kommune.