Ane Cortzen og en række tidligere studerende delte generøst ud af deres erfaringer til lanceringen af KEA Alumne, MADE@KEA, hvor KEA dimittender kan mødes, netværke og blive klogere.
Du kender sikkert Ane Cortzen fra en række tv-programmer på DR, men hun har også arbejdet bag skærmen i mange år, og nu er hun kulturchef for Kähler. Før det var hun selvstændig og har også været art director for Bodum i Schweiz. Ane Cortzen har med andre ord haft en snirklet karrierevej. Og det hele begyndte endda med en blindgyde i form af en bristet skuespillerdrøm.
Man kan med andre ord godt være succesfuld, selvom man skifter bane. Mange gange.
Flere af deltagerne til MADE@KEA spurgte ind til, om mange skift eller pauser på CV’et kan være ødelæggende, men det afviste Ane Cortzen - så længe du ikke taler dig selv ned og kan fortælle, at du har lavet noget relevant imens, er det ofte kun en fordel. Og relevant kan for eksempel være efteruddannelse, frivilligt arbejde og lignende.
Ane Cortzen lagde ikke skjul på at flere karriereskift kan være hårde, men hvis man ikke føler sig tilpas på en arbejdsplads, så er det helt ok at trække stikket og finde ud af, hvad det er, du egentligt vil.
Ane Cortzen interviewede syv KEA alumner, som hver især delte ud af deres erfaring med arbejdslivet, og hvordan de har brugt deres uddannelse fra KEA. Og de var hudløst ærlige, til morskab og eftertanke hos alle der sad og lyttede.
”Oversælger man sig selv til en jobsamtale, er det ikke verdens undergang. Man tager hjem og græder i nogle timer, tager sig sammen med et glas rødvin og Youtuber sig frem til løsningen.”
Og man skal ikke holde sig tilbage, hvis man godt kunne tænke sig en mentor - de fleste bliver beærede over, at man spørger, uanset hvilket niveau vedkommende er på. En mentor på arbejdspladsen er en fordel, hvis man gerne vil stige i graderne, men man skal også være villig til at arbejde længe.
Er du knap så målrettet og måske endda i tvivl om, hvad du egentlig gerne vil, kan det give god mening at søge deltidstidsjobs forskellige steder eller måske tilbyde sin arbejdskraft gratis i en kort periode.
Og ja, netværk er essentielt – find nogen at snakke med, som kender din faglighed, men også nogen, som kan udfordre den.