Køkkenskrald består i gennemsnit af 90 procent vand. Ergo bruger vi energi, tid og penge på at afbrænde 612.000 tons vand om året i Danmark.
En høne derimod spiser dagligt, hvad der svarer til den mængde biologisk affald et menneske efterlader. Høns har til gengæld været forbeholdt landlivet, men nu har to KEA-studerende opfundet et hønsehus, som ikke alene er komposterbart, og rottesikret, det er også ideelt til byen.
”Formålet med hønsehuset er, at genanvende køkkenskrald på en måde, der bringer børn og voksne tættere på produktionen af vores fødevarer, forøger selvforsyningsgraden og nedbringer affaldsmængden,” siger Morten Ingeman Thaysen og Christian Hjorth Wöhliche.
Derfor har de skabt et hønsehus, der optager mindst mulig plads i de små og tætte gårdmiljøer i byen, og som også kan placeres ved garager, skraldeskure og cykelskure, så tagene kan bruges som hønsegård. Huset er nemlig opbygget af moduler, og det gør muligt at lave en udgang til hønsegården både fra toppen og bunden, ligesom man selv kan bestemme højde og størrelse, alt efter hvor mange høns, man ønsker, og hvor meget plads man har til rådighed.
Hjemmelavede æg
Huset vil med tiden fremstå som en grøn søjle, der er beklædt med klatreplanter. Og der er i det hele taget tale om en grøn løsning:
”Husets bærende moduler er støbt i et fuldstændig nedbrydeligt kompositmateriale, vi har udviklet til formålet. Det betyder, at hvis du ikke længere har lyst til at have høns, kan du lade huset stå som en grøn søjle af klatreplanter, køre det på genbrugsstationen eller bare grave det ned i haven, hvor det vil kompostere over tid,” siger Morten Ingeman Thaysen.
Fordi hønsene spiser affald fra husholdningen spares en enorm mængde vandholdig organisk affald fra afbrænding på forbrændingsanlæggene. Og byfolk får mulighed for at opleve glæden ved selvforsyning:
”Børnene lærer, hvordan vores affald kan blive til føde for andre væsener og siden til føde til dem selv - at man kan få både æg og kød fra hønsene og desuden en fantastisk gødning til sin køkkenhave,” siger Christian Hjorth Wöhliche.
Hønsehuset er dog ikke kun tænkt som affaldsnedbringende og æg-indbringende, men også som et socialt og pædagogisk element i dagligdagen. Det skal bringe folk sammen i byens børnehaver, baggårdene og tagterrasser.
”Hønsehusene gør, at man først får en fælles interesse og senere et bredere fælleskab,” siger de to, der begge studerer produktionsteknologi og har startet den bæredygtige opfindervirksomhed If only, What if, Then what.
De bruger ældgamle håndværksmetoder kombineret med nutidens power tools. Selve modulet består af hamp grundet dets stærke fibre, og tagpappet er erstattet med birkebark (der er fundet birkebark i 5000 år gamle gravhøje, der stadig er intakt). Muslinger i undertaget fungerer både som dræn og vandreservoir. Og i stedet for akrylmaling bruger de linoliemaling udvundet af hørfrø.
Nemt og rottesikret
Et ofte hørt forbehold overfor høns er, at de tiltrækker rotter. Men bor du i byen, er du aldrig mere end 15 meter fra en rotte alligevel, og de to studerendes hønsehus er rottesikret:
”Vi har været rigtig meget i kontakt med overrottefængeren i Københavns Kommune, og vi bruger genbrugsflasker i sokkelmodulet, og det kan de ikke komme igennem. Derudover har vi beklædt hele huset med volierenet, som er rottesikkert. Nettet er det eneste, som ikke er nedbrydeligt, men når folk ikke længere vil have hønsehuset, kan de kontakte os, og så genburger vi nettet på nye huse”.
Et andet forbehold er, at høns skider over det hele. Men høns skider, på den pind, hvor de sover.
”Høns kan godt lide at sove på firkantede pinde, og den er bygget ind i vores huse. Vores hønsehus er rundt, og man kan sætte en udmugningspartel i, som man blot drejer rundt og dermed skraber al lorten sammen, som man så enten kan smide ud eller bruge som gødning. Hvor ofte det skal gøres kommer an på, hvor mange høns man har – nogle muger ud en gang om måneden, andre en gang om ugen.”
Men er det så ikke noget med, at de larmer?
”Det kan de godt finde på. Især hvis man har en hane. Hønerne går mest og klukker. Haner er kun nødvendige, hvis man vil have kyllinger.”
Se mere her: http://if-only-what-if-then-what.dk/