Bæredygtighed kan være andet og mere end økologisk bomuld. Domantas Smaizys fra KEA blev særskilt hædret af dommerpanelet ved Designer’s Nest for sine smukke kreationer, der retænker bæredygtighed.
Materialerne til Domantas Smaizys kreationer er håndmalede i Afrika, men det, der for alvor gør hans designs anderledes, er, at det er syet og designet på en måde, så slid kun øger skønheden, og de bliver ved med at holde.
I stedet for kun at tænke i for eksempel økologisk tekstil, og at produkterne skal kunne nedbrydes, har Domantas Smaizys tilgang været at producere noget, der rent faktisk holder og kan rumme slid. Som ikke bliver grimmere over tid, men har et langt liv, så vi ikke ender i møllen med at forbruge og nedbryde, forbruge og nedbryde.
På KEA er Domantas Smaizys blevet undervist i en gammel japansk filosofi kaldet Wabi Sabi. Traditionen hylder langsommelighed, det tilfældige og håndlavede. Her er det uperfekte objekt, det skønneste. Den indeholder også en patchwork-teknik kaldet Boro, hvor man ikke prøver at skjule reparationer, men tænker, at produktet bliver smukkere og træder i karakter ved slid.
”Slid og lapper rummer en storytelling, som gør både beklædningsgenstanden og mennesket, der bærer det, mere interessant. Der er noget klasse over det – det kræver stil at kunne vælge rigtigt og købe lækre ting, der holder i stedet for at drøne i H&M. Det handler om at skabe og købe noget, som har en (udtryksmæssig) holdbarhed, der kun øger dets værdi med tiden,” siger Kristine Harper, der underviser i Sustainable Fashion på KEA.
Hun understreger, at det på ingen måde er en undskyldning for at hjerne igennem med kemikalier og dårlig produktion.
”Der skal være en vis standard som udgangspunktet, og det kræver gode og typisk naturlige materialer. Syntetisk polyester slides bare ikke særlig kønt. Men god bomuld kan blive helt silke-agtig, og en læderjakke bliver som bekendt kun flottere med tiden,” siger Kristine Harper.
I det ligger der også slow fashion i stedet for den endeløse løben efter trends
“Det handler om at folk skal købe færre, men bedre produkter, der slides smukt, og som er æstetisk holdbare, så vi netop ikke behøver at smide dem ud.”
Og det var lige præcis, hvad der imponerede dommerne ved Domantas Smaizys’ design, og som ledte til, at han blev hædret med en pris ved dette års modeuge, overrakt af Kronprinsesse Mary.
Æstetisk bæredygtighed er et af en bred vifte af fokusområder på KEA.