I dag åbner den store designmesse Maison et Objet i Paris. Den danske stand har bæredygtighed som tema, og KEA er repræsenteret med to projekter: smukt broderede puder og tasker fremstillet af genanvendte jeans og læder.
Gamle jeans lavet om til cool tasker. Det er designer af Alexandra Winther Høgh, der står bag Naked Society og taskerne, men med hjælp fra hele fire KEA-studerende, herunder Johanne Stenstrup, det har været inde over processen fra at tegne mønsterdelene og sy prøver op, finde de helt rigtige nitter og produktionssted.
”Men det fedeste har faktisk været indsamlingsdelen på skoler i Københavns-området, fordi jeg fik lov at formidle genanvendelsestanken til lærere, elever og ansatte og gøre dem hooked på, at tekstil kan bruges til andet end affald og Røde Kors – som for eksempel ikke vil have tøjet, hvis der er et lille hul,” siger Johanne Stenstrup, der lige er blevet færdig med 3. semester på Designteknolog på KEA.
Hun skal ikke med på messen i Paris, da Naked Society lancerer en webshop lige om lidt. Her kan man selvfølgelig også købe taskerne, som formentlig kommer til at koste mellem 500 og 1.500 kr.
Projektet har bekræftet Johanne Stenstrup i, at hun skal arbejde med bæredygtighed, når hun er færdig på KEA:
”Der er ikke nogen anden vej for mig en bæredygtig mode. Jeg er slet ikke i tvivl om, at det er der fremtiden ligger.” Derfor har hun også startet en blog om bæredygtig mode, bedremode.nu.
Hver taske består af slidstærkt denim fra flere kasserede jeans, der er indsamlet i Danmark. De indsamlede jeans udgør et kalejdoskop af historier om de mennesker, der ejede dem - mænd og kvinder, rige og fattige, unge og gamle. Over tid vil læderet på taskerne også patinere og således tilføje et nyt kapitel til historien.
Walk the talk
Regitze Nehammer underviser i design på designteknolog og fortæller, hvor vigtigt det er, at de studerende bliver en del af reelle projekter med bæredygtighed:
”På den måde er det ikke bare et ord, man bruger, men noget de rent faktisk arbejder med – og hvor vores studerende kan levere varen og få det ud i den store verden.”
I tråd med verden, som udstiller puder med broderier af fugle og huse, er også et KEA-projekt. I Tråd Med Verden er et netværk, som udgøres af flygtninge- og indvandrerkvinder, hvoraf mange aldrig har været på det danske arbejdsmarked før. Formålet er at fremme kvindernes sociale, kulturelle og økonomiske integration i det danske samfund – gennem kvindernes indenfor håndarbejde og design. Det er startet på initiativ af KEA, og både vores undervisere og studerende er involverede.
”I tråd med verden giver de studerende en social bevidsthed. Deres faglighed kommer i spil, men det gøre deres menneskelighed og evne til at kommunikere også. Omvendt får de studerende meget ud af kvindernes store faglighed indenfor for eksempel hækling,” siger Regitze Nehammer.
Puderne som I tråd med verden udstiller på Meson et Objet er broderet af Fatma Kizilkaya, Eleni Bounas og Zahida Pervez. Og kvinderne fra I tråd med verden syer faktisk også for Naked Society. Ligesom Naked Societys hæklede denim poufs bliver produceret i samarbejde med ITMV.
Maison et Objet finder sted i Paris fra 5.-9. September.