Kan Sokrates forklare Snapchat? Har Aristoteles en mening om kunstig intelligens?
Hvordan ville Platon eller Aristoteles have reageret på Snapchat og Instagram, og hvad ville den samfundskritiske filosof Michel Foucault have at sige om Facebook?
ENIGMA – Museum for post, tele & kommunikation samt Dagbladet Information inviterer til futuristisk hjernegymnastik i form af en række månedlige debatsaloner i efteråret.
Det er KEAs egen Jesper Balslev, som pt skriver på en spændende ph.d. om netop moderne teknologier, der fandt på ideen:
”Der er en stor underholdningsværdi i at bringe to mennesker sammen, der normalt ALDRIG taler sammen, og måske endda er fyldt med fordomme om den anden. Vi prøvede det af på Folkemødet med Thomas Mygdal Madsen, og det var altså en fed og underholdende kombi,” siger Jesper Balslev.
Det handler om at forene tænkning og iværksætteri - som normalt castes som hinandens modsætninger.
”Jeg har læst så mange fantastiske bøger og afhandlinger, som jeg ville ønske, nogen havde præsenteret mig for i min 12-årige karriere som digital iværksætter,” siger Jesper Balslev.
Nu er turen så kommet til København, hvor teknologiens frontløbere møder det filosofiske blik.
Sander Kronborg Brouer har siden juni været i praktik og med i et udviklingsteam hos ENIGMA:
"Med min baggrund som communication designer har min primære opgave været at foretage målgruppeanalyser og efterfølgende udvikle en markedsføringsstrategi for Old Greeks vs. New Geeks. Jeg har udviklet et Facebook site til konceptet og været med til at sætte rammerne for identiteten og 'tone-of-voice'."
Sander Kronborg Brouer har også deltaget i forskellige idéfaser og lavet grafik til præsentationer, storyboards og plakater:
"Fordi museet er fondstøttet og har et stramt budget, har jeg generelt haft en del ansvar, som har gjort mig stærkere og klogere på arbejdslivet."
Deltagelse er gratis for studerende og koster 50 kr. for øvrige gæster (25 kr. for Informations abonnenter.)
Salon #1:”Filosofien møder den digitale virkelighed”
Tid: Torsdag d. 15. september 2016 kl. 16:30-18
Sted: ENIGMA - Museum for post, tele & kommunikation, Øster Allé 1, 2100 København Ø
Teknologifilosof Søren Riis er ”The Old Greek”, der bliver udfordret af ”The New Geek”, digital analytiker Annette Pedersen. De åbner debatten om, hvorvidt de digitale medier og teknologier ændrer noget grundlæggende i forhold til de måder, vi tænker, lever, elsker og dør på? Hvad kan vi lære af historien og gamle filosoffer som Sokrates, Locke og Heidegger? Har de gjort sig nogen tanker omkring ”nye medier” og deres betydning for os som samfund og sociale dyr? Og hvordan ville Platon eller Aristoteles have reageret på Snapchat, Instagram eller Google Books?
Salon #2: ”Foucault on Facebook – overvågning og frigørelse via sociale medier”
Tid: Torsdag d. 13. oktober 2016 kl. 16:30-18
Sted: Dagbladet Information, Store Kongensgade 40C, 1264 København
Historiker og ”Old Greek”, Laura Skouvig, tager sammen med forfatter og ”New Geek”, Natascha Friis Saxberg, et realitetstjek på de sociale medier og hvilken retning, de bevæger sig i. Er vi blevet skænket muligheden for fri selvrealisering, eller er vi underlagt overvågede kontrolmekanismer? Og hvad ville den samfundskritiske filosof Michel Foucault have at sige om Facebook?
Salon #3: ”At være menneske i et Internet-of-Things”
Tid: Torsdag d. 17. november 2016 kl. 16:30-18
Sted: Dagbladet Information, Store Kongensgade 40C, 1264 København
Teknologiforsker og ”Old Greek” Brit Ross Winthereik, står overfor innovationsarkitekt og ”New Geek” Kim Escherich i denne futuristiske debat om det bizarre fænomen, som bliver kaldt Internet-of-Things: Det netværk af internetopkoblede dimser, fra babyalarmer til biler, der er ved at infiltrere vores dagligdag. Tidligere livløse ting i vores omgivelser begynder at opføre sig intelligent og rejser spørgsmål om grænser og etik. Kan en dørstopper være intelligent? Bør den være det? Hvad gør disse nye ikke-menneskelige aktører ved menneskets opfattelse af ansvar, handlefrihed og forestillingen om, hvad det vil sige at være et kompetent og dannet menneske?
Salon #4: ”Jeg oplader, derfor er jeg – A.I. vs. The Human Mind”
Tid: Torsdag d. 15. december 2016 kl. 16:30-18
Sted: ENIGMA - Museum for post, tele & kommunikation, Øster Allé 1, 2100 København Ø
Filosof og ”Old Greek”, Adam Didrichsen, møder digital trendanalytiker og ”New Geek”, Anders Hvid, til en diskussion om kunstig intelligens i nutiden, fremtiden og måske også fortiden. Det spås, at vores mobiltelefoner i nær fremtid vil kunne vejlede os til at træffe objektive, rigtige beslutninger i økonomiske, sociale og endda etiske spørgsmål. Det vil kræve oplysninger om personlige vaner og kropslig data indsamlet via kropssensorer, men hvordan programmerer man kunstig intelligens til at give os det, vi ikke vidste, vi begærede? Og kan kunstig intelligens være bevidst om sig selv og sin egen eksistens?
Arrangementerne vil skiftevis foregå på ENIGMA og Information, og deltageregistreringen, der er begrænset til 150 personer for hvert arrangement, er at finde på butik.information.dk