Med udgangspunkt i svenske og danske erfaringer er KEA, DTU og Lunds Universitet gået sammen i et treårigt projekt, der vil skabe flere succesfulde unge iværksættere - med stærke faglige og tekniske baggrunde, der arbejder på tværs af Øresundsregionen. Projektet fik i sidste uge tildelt 9 millioner kr. fra EU's fond Interreg.
Både Sverige og Danmark har masser af tilbud, inkubationsmiljøer og erhvervsfremmende systemer til nystartede virksomheder. Men på trods af disse gode betingelser og innovative kræfter producerer regionen ikke nok succesfulde iværksættere, når man benchmarker mod andre lande.
Projektets partnere er derfor gået sammen om at skabe bedre sammenhæng og synergi mellem iværksætterenes behov og tilbuddene.
På Øresundsregionens uddannelsesinstitutioner er der et stort antal studerende med ambitioner om at iværksætte egen virksomhed, ikke mindst på KEA - siden 2012 har andelen af KEAs studerende, der overvejer at starte egen virksomhed, ligget på omkring 68 procent.
Tal fra Danmarks statistik viser, at iværksættere med videregående uddannelser skaber flest job pr. virksomhed. Partnerskabets studerende har desuden med deres stærke faglige og tekniske baggrunde potentiale til at iværksætte den type virksomheder, der skaber mange arbejdspladser.
Projektet vil støtte studenteriværksættere på to fronter i det grænseoverskridende Nordic Entrepreneurship Hub:
- nem adgang til en større palet af værksteder, kontorpladser, faciliteter, netværk og rådgivning i Danmark og Sverige
- unikke start-up og vækstpakker udbudt på tværs af Sverige og Danmark
For det som ikke er muligt i Danmark, kan være muligt i Sverige og omvendt.
Målet er, at der kommer et mere entreprenant miljø i regionen og hermed flere nye levedygtige virksomheder og arbejdspladser.
”Målet er, at der kommer et mere entreprenant miljø i regionen og hermed flere nye levedygtige virksomheder og arbejdspladser. Såvel DTU som Lunds universitet er virkelig stærke inden for iværksætteri og innovation, og i fællesskab kan vi bidrage til at øge sammenhængskraften og beskæftigelsen i Øresundsregionen, ” siger Ingo Østerskov, rektor på KEA – Københavns Erhvervsakademi.
I takt med at uddannelsesinstitutioner i højere grad skal medvirke til at opbygge et samfund med stor innovationskapacitet og iværksætterkraft, er der kommet fokus på, at videregående uddannelsesinstitutioner spiller en central rolle i at få flere studerende til at tage springet og blive iværksættere.
KEA har siden 2011 haft entreprenørskab som strategisk indsatsområde ved blandt andet at etablere et videncenter med iværksætteri som fokusområde. Som Erhvervsakademi arbejder KEA med praksisnær innovation og samarbejder tæt med erhvervslivet i alle deres uddannelsesforløb.
I EU har der desuden i længere tid været en omfattende diskussion af uddannelsesinstitutioners rolle ift. at fremme vækst, iværksætteri og innovation. Diskussionen går bl.a. på behovet for at fremme de studerendes entreprenante kapacitet. Og selvom der er blevet igangsat mange initiativer med den hensigt, så mangler der evidensbaseret viden om, hvilke modeller der virker bedst. Projektet indebærer derfor en stor andel af forskning gennem såkaldte følgeforsknings-aktiviteter for at dokumentere de erfaringer og den viden, som skabes i projektet.
Flere iværksættere blandt indvandrere
Tilgængelighed er et nøgleord, når vi taler om ikke-diskrimination og lige muligheder, og projektet vil undersøge de nuværende miljøers tilgængelighed for minoriteter (etnicitet og religion, race, alder, handicap m.m.). Forskningen vil også behandle spørgsmålet om hvorfor en højere andel af indvandrere bliver iværksættere i Danmark og Sverige, og om svarene herpå kan bruges til at skabe endnu flere iværksættere uanset baggrund.
Projektet arbejder også med aldersperspektiver og lige muligheder, da undersøgelser viser, at iværksættere generelt er ældre, når de begynder deres virke (midt 30erne), og at yngre iværksættere oftere ikke lykkes - både i Danmark og Sverige.
Forventede resultater ved projektafslutning i 2019:
Minimum 200 studenteriværksættere vil have benyttet Nordic Entrepreneurship Hubs faciliteter, ekspertiser og/eller rådgivning
Minimum 40 studenteriværksættere vil have haft kontorplads (inkubation) på den anden side af sundet Minimum 120 studenteriværksættere vil have taget del i start-up- og vækstpakkerne.
Med disse resultater bidrager Nordic Entrepreneurship Hubs til, at et øget antal studenteriværksættere får etableret kontakter på tværs af Sverige og Danmark, og at de bliver bevidste om og udnytter de udvidede muligheder Øresundsregionens iværksættermiljøer og markeder tilbyder.
Projektledelsen er forankret hos KEA i Forskning og Innovation, hos Lunds i universitets innovationssystem LU Innovation, VentureLab, samt hos Sten K. Johnson Centre for Entrepreneurship og hos DTU er projektledelsen forankret hos DTU Skylab.
Hele projektbudgettet er på 18millioner kroner, men med 50 procent medfinansiering.
For mere information om projektet og samarbejdet kontakt da venligst KEAs projektleder Clarissa Berg, 61657932 eller