ROV Maker Competition skal motivere flere unge til at rette deres uddannelse og karriere mod den maritime sektor.
I denne uge dyster erhvervselever fra skolerne TEC og NEXT om at bygge den bedste ROV (Remotely Operated underwater Vehicle) i den første ROV Maker Competition.
Eleverne har brugt de første dage på at samle deres ROV og i morgen skal de dyste imod hinanden.
Hele forløbet bliver afviklet hos Søværnets Dykkerskole på Holmen,
i dykkerskolens bassin, hvor der er indrettet en forhindringsbane som eleverne skal styre deres undervandsdroner igennem på tid, hvorefter vinderholdet kåres.
Bassinet er 6 meter dybt, og der vinduer på siden af tanken, så man kan følge konkurrencen under vandet tørskoet.
Projektet engagerer unge erhvervsskoleelever i praksisnært innovationsarbejde rettet mod Det Blå Danmark. Det er håbet, at projektet kan inspirere dem til at vælge en uddannelse rettet mod det maritime – fx ved at læse videre på en af KEA’s tekniske uddannelser.
”Meningen er at gøre undervisningen mere virkelighedsnær og motivere eleverne til at rette blikket mod den maritime branche, der har et stærkt og stigende behov for faglærte medarbejdere i de kommende mange år, som for eksempel automatiktekniker, elektriker, smed eller industritekniker,” siger projektleder Lars Ole Frederiksen, NEXT København.
Mandag blev eleverne introduceret til konkurrencen og undervist i teknologien. I dag tirsdag fik de udleveret undervandsdronekits, som de skulle samle til en drone på størrelse med en mælkekasse. Og i morgen er så store konkurrence-dag. Torsdag viser eleverne hinanden, hvad de har lært, og der bliver udpeget en vinder af onsdagens undervandsbaneløb.
Undervandsdroner, de såkaldte ROV’er (Remotely Operated underwater Vehicle), er en forholdsvis ny teknologi, der har et stort globalt udviklings- og forretningspotentiale i de kommende år.
”Teknologien er stadig spæd, selv om vi har danske virksomheder, der har dyrket undervandsdroner fra starten og specialiseret sig. Potentialet betyder samtidig et behov for dygtige håndværkere på den lange bane. Derfor er vi gået sammen med erhvervsskolerne om at anvende undervandsdroner tidligt i grundskoleforløbet for at motivere eleverne til at se lyset for en fremtid i det maritime,” siger sekretariatschef Cecilie Lykkegaard fra brancheforeningen Danske Maritime.
Dronerne kan anvendes til at inspicere skibe under vandet, mens de er i havn, og udføre servicearbejder, for eksempel fjerne begroninger på skrog og propellere, som har stor betydning for skibenes brændstofforbrug, når de for eksempel sejler over oceanerne. Undervandsdronerne kan også anvendes i forbindelse med havvindmøller, boreplatforme og andre arbejder under vandet, for eksempel ved broer, havne, dæmninger osv.
Projektet ledes af KEA i tæt partnerskab med TEC og NEXT samt Danske Maritime og forløber over to år frem til udgangen af 2018.
Det er planen at konkurrencen skal være en landsdækkende konkurrence i efteråret 2018.
Foruden støtte fra Projekt Fremtidens Maritime Håndværker støttes ROV Maker Competition af Den Danske Maritime Fond.