Alt for meget tøj bruges alt for lidt – især hos kvinder – og det ressourcespild vil to unge iværksættere mindske med den nye tøjdelingsplatform Closay. Ambitionen er at skabe en Airbnb for kvinders klædeskabe.
Har du prøvet at købe et dyrt stykke tøj, som du ikke fik brugt så meget som du troede? Ellers har du formentligt en kæreste eller kone, der har. En undersøgelse fra The Wall Street Journal viser nemlig, at den gennemsnitlige forbruger kun bruger 20 procent af tøjet i sin garderobe jævnligt.
Det vil Alexander Langhede og Mikkel Hansen, to 22-årige iværksættere fra København, ændre på. De står bag hjemmesiden Closay.dk, hvor kvinder kan udleje og leje tøj af hinanden. Men også sko, tasker og smykker.
Tøj som en ekstra indtægt
Dyre festkjoler kan lejes ud til op mod 300-500 kr. pr. dag. Og hvis du har et par stykker af dem i din garderobe, kan tøjudleje med andre ord hurtigt blive til en god ekstraindtægt. Når en kjole eller taske bestilles, aftaler de to parter selv mødetidspunkt og sted for aflevering.
Der er ingen besværlige mellemled, og det er ifølge de to iværksættere rigtig let og hurtigt at komme i gang som udlejer.
”Idéen med Closay er at udleje det tøj, som man i perioder ikke får brugt nok, men stadig er rigtig glad for og derfor ikke vil skille sig af med. Så kan man tjene penge på det i en periode og selv gå med det i andre perioder,” siger Alexander Langhede, den ene medstifter af Closay.dk.
Lej kjolen til nytårsaften
De to unge fyre ser også markante fordele for lejerne på hjemmesiden. For det er jo egentlig ret irrationelt, at vi alle går ud og køber nyt dyrt tøj, hver gang vi skal til stor fest eller bryllup.
”I dag er det ret almindeligt at spendere flere tusinde kroner på en kjole eller et par stiletter, der er så fine, at de kun kan bruges meget sjældent. Hvorfor ikke leje kjolen for et par hundrede kroner, i stedet for at købe den samme kjole for 8-10 gange så meget. Og så giver det også mulighed for at leje en ny kjole næste gang,” siger Mikkel Hansen, der studerer e-design (Entrepreneurship & Design) på KEA.
Alexander supplerer:
”Vi håber, at det med tiden vil blive en almindelig hverdagsting at leje tøj. Ikke noget jakkesæt, der passer? Pyt, jeg lejer bare et i nabolaget og henter det på vej til arbejde. Deling af ressourcer er til gavn for alle.”
Grøn udvikling
Closay.dk er blot det nyeste skud på stammen af startups, der bygger på deleøkonomi og en grønnere tilgang til vores ressourceforbrug. Andre kendte deleøkonomi-tjenester inkluderer Airbnb og GoMore.
Deleøkonomi går ud på, at folk deler varer og services med hinanden. Det kan være alt fra storbylejligheder til biler, sejlbåde og cykler – og nu også tøj.
Hvorfor bliver deleøkonomi mere og mere udbredt? Fordi det er win-win for både udlejere og lejere:
”Alle både sparer og tjener penge,” siger Mikkel Hansen.
Platformen er oppe at køre og du kan tjekke den ud på closay.dk