Vil du være el-ingeniør, projektleder eller selvstændig i el- & teknikbranchen? Bliv el-installatør.
El-installatør-uddannelsen er for dig, der vil bygge videre på din erhvervsuddannelse og blive fx el-ingeniør, projektleder eller selvstændig inden for el- og teknikbranchen. Uddannelsen fører til, at du kan opnå el-autorisation, da du i undervisningen bliver klædt på til at gennemføre Sikkerhedsstyrelsens el-autorisationsprøve. Uddannelsen varer 2 år.
Ledigheden som el-installatør ligger på 1 %, så med El-installatøruddannelsen er der rigtig gode muligheder for job. Startlønnen for en nyuddannet ligger ifølge UddannelsesZoom på 34.900-44.200 afhængig af erhvervserfaring.
Vi har fokus på både teori og praksis og gør meget ud af at bringe dine erfaringer i spil.
Studiets indhold og opbygning
På uddannelsen til el-installatør kommer du blandt andet til at arbejde med installationer, anlæg, virksomhedsledelse og dokumentation. Du bliver også forberedt til el-autorisationsprøven.
El-installatør er en erhvervsakademiuddannelse, der varer 4 semestre (2 år). Uddannelsen udgør i alt 120 ECTS-point.
Undervisning
På uddannelsen får du undervisning indenfor følgende områder:
-
Installationer og anlæg
Elektriske installationer i bolig og industri fylder meget på uddannelsen. Her lærer du at beregne, dimensionere og projektere ud fra gældende love, regler og standarder. Du lærer også om bygningsautomation.
Som el-installatør skal du kunne udføre og dokumentere elsikkerhedsmæssige og energirigtige elektriske installationer. Det lærer du her. Vi begynder med fokus på bolig og arbejder derefter videre med industri.
Her arbejder vi også med elforsyningsanlæg, hvor du lærer at foretage beregninger på lav- og mellemspændingsnettet.
-
Virksomhed
Mange el-installatører får job som eltekniske ledere, overmontører eller projektledere, ligesom flere vælger at starte egen autoriseret el-installatørvirksomhed.
I virksomhedsfagene bliver du klædt på til at lede projekter og samarbejde på tværs af faggrupper.
Du lærer om økonomi og drift, så du kan styre økonomi, budgetter og tidsplaner på projekter samt bliver klar til at starte og styre din egen virksomhed.
Du lærer også om kommunikation med bl.a. samarbejdspartnere, kunder og andre virksomheder, ligesom du lærer om KLS og virksomhedsledelse.
-
Teknik og dokumentation
På studiet og som el-installatør skal du kunne bruge forskellige softwareprogrammer og beregningsmetoder til at dimensionere og projektere samt dokumentere dine el-tekniske løsninger. Teknik og dokumentation er derfor også en vigtig del af el-installatøruddannelsen.
Sidst men ikke mindst lærer du også helt grundlæggende om det at studere. Vi giver dig værktøjer til læseteknik og til at søge ny viden, så du kommer sikkert og trygt i gang med uddannelsen.
-
Forberedelse til el-autorisationsprøven
En særlig del af undervisningen i elektriske installationer og anlæg er dedikeret til forberedelse til el-autorisationsprøven.
Du skal ud over at bestå uddannelsen have bestået Sikkerhedsstyrelsens autorisationsprøve, hvis du vil drive eller være faglig ansvarlig i din egen eller andres el-installatørvirksomhed.
I faget Bekendtgørelser og Standarder arbejder vi intensivt med teori, metoder, beregninger og lovgrundlag, som kvalificerer dig til at gå til el-autorisationsprøven
Praktik
I de første 10 uger af 4. semester skal du i praktik som el-installatør i en relevant virksomhed. Her vælger du selv, hvilken type job du gerne vil prøve af i praksis. Du kan fx vælge at være i praktik som projektleder eller som rådgiver. Mange af vores studerende får efterfølgende job, hvor de har været i praktik.
Hvis du drømmer om at starte selvstændigt, så kan du også søge om at komme i praktik som iværksætter. Her bruger du din praktik på at få startet din virksomhed godt op, hvor du deltager i KEAs workshops om iværksætteri, og hvor du får unik sparring og rådgivning.
Du har selv ansvar for at finde din praktikplads, men KEAs praktikkoordinator står klar til at hjælpe dig med praktiske spørgsmål.
Afgangsprojekt
Som afslutning på uddannelsen skal du skrive dit afgangsprojekt. Her er emnet valgfrit inden for uddannelsens fagområder, og mange bruger derfor afgangsprojektet til at specialisere sig i det, de gerne vil arbejde videre med efter endt uddannelse.
Nogen specialiserer sig f.eks. i elforsyningsanlæg, brandinstallationer, kvalitetsledelse, personaleledelse eller markedsføring af egen autoriserede el-installatørvirksomhed. Mulighederne er mange.
Mere information
Hvis du vil vide mere i detaljer om uddannelsen og fagene, kan du læse om det i studieordningen.
EL-Autorisationsprøve
Vidste du, at El-installatøruddannelsen forbereder dig til at kunne bestå el-autorisationsprøven, men at selve prøven er en landsdækkende prøve, som er godkendt af Sikkerhedsstyrelsen?
På KEA udbyder vi prøven til KEA-studerende alene. Det vil sige, at du skal være studerende på KEA og have gennemført 1. årsprøven, før du kan tage el-autorisationsprøven, der foregår på KEA. Du har op til to gratis forsøg til at bestå.
Labs og værksteder
På KEA finder du labs med masser af maskiner og udstyr, du kan bruge i løbet af din uddannelse. Her er 3d-printere, CNC-fræsere, podcast-studie, VR-briller og meget mere.
Energi og Teknik Lab
Energi og Teknik Lab er et lab for KEAs undervisere og studerende indenfor energi, el og VVS til brug i den daglige undervisning. I Energi og Teknik Lab kan du efterprøve og udfordre den teoretiske undervisning indenfor vand, varme, ventilation, styring og regulering i praksis.
Labbet er dynamisk og indrettet med både stationære og mobile øvelsesstande, der kan tilpasses den aktuelle undervisning.
Hvis du er interesseret i at læse mere om Energi og Teknik Lab, kan du blive klogere på vores intranet for studerende mit.kea.dk.
Labs for alle studerende på KEA
-
Circular Lab
Circular Lab arbejder med materialer og nye forretningsideer med et cirkulært mindset.
Circular Lab er et nyt lab på KEA og er under udvikling.
Som en del af Circular Lab finder du Material ConneXion. I Material ConneXion finder du fysiske prøver, udvikling og information om de nyeste materialer.
-
Lab 16
Lab 16 er et prototypeværksted indenfor AM/3D print og SMD Elektronik.
Lab 16 specialiserer sig i AM/3D print og SMD Elektronik, men har også en bred vifte af prototype/produktionsmaskiner som laser cutter, CNC-fræsere, sprøjte støber og printer cutter.
Lab 16 er for studerende, alumner og samarbejdspartnere.
UDSTYR OG MASKINER
I Lab 16 kan du fx finde:
- Air Brush
- 3D printere
- 3D scanner
- Sticker printer
-
Maker Lab
Maker Lab er et prototypeværksted for KEAs studerende, undervisere og medlemmer af samarbejdende institutioner.
Studerende på KEA kan bruge Maker Lab i samspil med projekter og aktiviteter i løbet af deres uddannelse.
UDSTYR OG MASKINER
I Maker Lab kan du fx finde maskiner til:
- Laserskæring
- 3D print
- CNC fræsning
- Digital tekstilprint
- Serigrafi
- Folieprint/-skæring
-
Tech & Story Lab
Tech & Story Lab er et lab med fokus på ny teknologi for KEAs studerende, undervisere og øvrige ansatte.
I Tech & Story Lab kan du eksperimentere med ny teknologi og på egen hånd lære at arbejde med forskelligt udstyr. Vi har alt lige fra kameraer, mikrofoner og lysudstyr til VR-gear, AI-teknologier, RaspberryPi’s og meget mere.
Derudover har Tech & Story Lab et podcast studie og mange andre spændende faciliteter på vej.
UDSTYR OG MASKINER
I Tech & Story Lab kan du fx finde udstyr indenfor:
- Foto/Lyd/Video
- Kunstig intelligens
- Virtual Reality
- IoT (Internet of Things)
- Computere og mobile enheder
Studieform
Undervisningen på uddannelsen er praksisnær og er en blanding af klasseundervisning og gruppearbejde.
Undervisningen bygger på praksisnære cases og projekter, som vi arbejder med på tværs af fagene, så der er en tydelig rød tråd i uddannelsen.
Arbejdet foregår i studiegrupper, hvor I høster af hinandens erfaringer. Grupperne skifter undervejs. Underviserne sætter studiegrupperne i starten af uddannelsen, så du når at arbejde sammen med flere forskellige og finder ud af, hvem du arbejder bedst sammen med, til når du selv skal danne din egen gruppe.
Undervisningen foregår typisk sådan, at der bliver gennemgået teori, hvorefter du skal arbejde med teorien i forhold til praksis sammen med din studiegruppe.
Jo længere hen du kommer i studiet, jo mere bliver der stillet krav til din selvstændighed. Der vil ikke være retteblade, som du kender det fra teknisk skole. Du skal selv kunne vurdere kvaliteten af dit arbejde og stille kritiske spørgsmål til dit arbejde, og det lærer vi dig også.
Hvad kræver det at gå på KEA?
En uddannelse er mere end bare at møde op til og deltage i undervisningen. Studieaktivitetsmodellen viser dig, hvad der som minimum forventes af dig som studerende på KEA.
Uddannelserne på KEA er fuldtidsuddannelser, hvilket betyder, at du skal regne med i snit at bruge ca. 43 timer om ugen på din uddannelse. Den tid er delt op i forskellige aktiviteter, som fx undervisning og forberedelse.
Læs mere om studieaktivitetsmodellen
På denne side kan du også få tips til at planlægge din tid, mens du studerer på KEA.
Samarbejde med erhvervslivet
De fleste opgaver og projekter på uddannelsen bygger på virkelige projekter fra erhvervslivet.
Derudover får vi besøg af gæsteforelæsere fra erhvervslivet, som giver et indblik i fx praktiske værktøjer eller i jobmuligheder i deres virksomhed.
Bliv El-installatør på deltid
Vidste du, at vi også har en uddannelse i El-installation på deltid?
Se mere om hvad forskellen er på at læse på fuldtid og på deltid
KEA ER EN LEGEPLADS, ET FÆLLESSKAB OG MASSER AF ANSVAR
Du har uendeligt mange muligheder som studerende på KEA.
Værksteder med alt fra CNC-fræsere over de vildeste 3D printere til overflod af digitalt isenkram. Vi har nordens største materialebibliotek. Vi har hyggekroge, bibliotek, møderum, tagterrasser, cafeer og barer.
På KEA er der en ny udfordring rundt om hvert eneste hjørne.
Vi håber, du vil bruge løs af alle mulighederne for kreativitet, fordybelse, udvikling og samvær
Nyheder om El-installatøruddannelsen
Karriere og fremtid
Som færdiguddannet el-installatør kan du blive selvstændig eller fx få arbejde som el-teknisk leder, projektleder, overmontør, rådgiver og lignende.
Størstedelen af de el-installatører, vi uddanner, vælger en karriere inden for bygge- og anlægsbranchen enten som el-ingeniører eller projektleder hos entreprenørerne eller hos rådgiver.
Der er også flere, der vælger at gå ledelsesvejen; enten som overmontører, afdelingsledere, tekniske entrepriseledere eller som selvstændige autoriserede el-installatører.
Enkelte vælger også at arbejde med salg hos en leverandør eller i grossistvirksomheder.
Løn og ledighed
Du kan finde information omkring løn og ledighedstal for nyuddannede fra El-installatør på UDDANNELSESZOOM.DK.
Uddannelseszoom har også mange andre interessante informationer omkring uddannelsen og jobmulighederne, og du kan sammenligne uddannelsen med andre uddannelser.
Læs videre
Efter El-installatøruddannelsen kan du læse videre med en såkaldt top-up-uddannelse og specialisere dig yderligere inden for fx energirigtige løsninger eller produktudvikling. En top-up varer 1½ år.
Du kan tage top-up-uddannelser flere steder på Sjælland - på KEA eller hos andre erhvervsakademier.
Energimanagement
Produktudvikling og teknisk integration
PBA Innovation og Entrepreneurship
- Læs mere på ug.dk
- Læs på Cphbusiness
- Læs på Zealand
Du kan kontakte studie- og karrierevejlederen, hvis du ønsker vejledning omkring opbygningen af det danske uddannelsessystem og omkring generelle muligheder for videre- og efteruddannelse.
Adgangskrav
Vil du søge ind på El-installatøruddannelsen, skal du opfylde vores adgangskrav. Du kan læse nærmere om, hvilke krav der er i punkterne nedenfor.
ADGANGSKRAV FOR OPTAGELSE PÅ KEA
-
Adgang via relevant erhvervsuddannelse
Hvis du har en af følgende erhvervsuddannelser, kan du komme ind på uddannelsen:
- Automatik- og procesuddannelsen (med specialer og trin 2)
- Elektrikeruddannelsen (med specialer)
- Elektronik- og svagstrømsuddannelsen
-
Optagelse med særlig tilladelse
Hvis du ikke opfylder de formelle adgangskrav, kan du søge om optagelse med særlig tilladelse på baggrund af en individuel konkret vurdering (IKV).
I en IKV vurderer KEA, om dine samlede kompetencer kan sidestilles med opfyldelse af de formelle adgangskrav til uddannelsen. Du skal dokumentere kompetencer, der kan sidestilles med opfyldelse af de formelle adgangskrav, og du skal dokumentere, at du opfylder de specifikke adgangskrav.
Hvis du ønsker at søge om optagelse med særlig tilladelse, skal du overholde følgende ansøgningsfrister:
- Sommeroptag: 15. marts kl. 12.00
- Vinteroptag: 15. oktober kl. 12.00
Nedenfor kan du læse mere om ansøgningsprocessen samt finde ansøgningsskemaet til IKV:
Studiestart på uddannelsen
Der er studiestart på uddannelsen d. 26. august 2024 og d. 27. januar 2025.
Optagelse
Hvis du vil søge ind på El-installatøruddannelsen, kan du læse mere om, hvordan du ansøger og hvad processen er nedenfor.
Kriterier for optagelse på KEA
-
Sådan ansøger du
Sommeroptag
Uddannelsen er tilsluttet den Koordinerede Tilmelding (KOT). Du kan søge optagelse i kvote 2, og fristen for ansøgning til El-installatør er d. 5. juli kl. 12:00.
Alle kvote 2-aktiviteter skal dokumenteres med relevante bilag. Du kan læse mere om de uddannelsesspecifikke kriterier for kvote 2 under "Kvote 2-kriterier".
Du skal søge elektronisk på www.optagelse.dk
Alle bilag til din ansøgning skal indsendes samtidig med ansøgningen og senest på dagen for ansøgningsfristen.
Optagelsesområdets nr.: 75010
Vinteroptag
Søger du om optagelse på uddannelsen om vinteren, skal du søge direkte til KEA.
Du kan søge ind fra 15. september. Der er ansøgningsfrist d. 1. december kl. 12.
Du får svar på din ansøgning senest d. 22. december.
Du skal søge online på kea.dk. Husk at indsende alle relevante bilag med din ansøgning.
-
Ansøgningsfrist
Sommeroptag
Du kan søge ind fra 1. februar til 5. juli kl. 12:00.
NB: Søger du optagelse med særlig tilladelse/IKV er ansøgningsfristen 15. marts kl. 12.
Alle ansøgere skal ansøge online på www.optagelse.dk. Alle bilag til din ansøgning skal indsendes samtidig med ansøgningen og senest på dagen for ansøgningsfristen.
Vinteroptag
Du kan søge ind fra 15. september.
Ansøgningsfristen er den 1. december kl. 12.
NB: Søger du optagelse med særlig tilladelse/IKV er ansøgningsfristen 15. oktober kl. 12.
Endeligt svar: 22. december.
Alle ansøgere skal ansøge online på www.kea.dk. Ansøgningsskemaet kan udfyldes her på siden fra 15. september.
-
Adgangskvotient
Alle optaget (sommer 2023)
Alle optaget (vinter 2024)
-
Hvad er kvote 1
Kvote 1 er for dig, der har en gymnasial eksamen og opfylder eventuelle specifikke adgangskrav til den søgte uddannelse. Kravene skal være opfyldt enten som en del af den gymnasiale uddannelse eller ved efterfølgende supplering.
I kvote 1 bliver du optaget efter dit karaktergennemsnit fra den gymnasiale eksamen.
For at kunne søge gennem kvote 1 skal du have en af følgende eksamener:
- STX
- HF (fuldt bevis)
- HHX
- HTX
- EUX
- EUX 1. del (merkantil
- GIF
- Gymnasial eksamen fra Færøerne eller Grønland
- Eksamen fra Duborg-Skolen og A. P. Møller Skolen
Du skal altså have en fuld gymnasial eksamen med et samlet karaktergennemsnit.
-
Hvad er kvote 2
I kvote 2 optages du med et andet adgangsgrundlag end en gymnasial eksamen.
Du kan søge ind i kvote 2 hvis du:
- Har en erhvervsuddannelse
- Har en udenlandsk adgangsgivende eksamen
- Har Steiner eksamensbevis
- Har adgangskursus til ingeniøruddannelserne
- Søger dispensation fra kandidatreglen
- Søger optagelse med særlig tilladelse
- Søger genindskrivning/genoptagelse
Du kan også søge i kvote 2 selvom du har en gymnasial eksamen og gerne vil vurderes på mere end dit eksamensgennemsnit.
I kvote 2 fordeles pladserne på baggrund af enten optagelsesprøve (kun på designuddannelser) eller efter samlet antal kvote 2 point.
-
Kvote 2-kriterier
I kvote 2 bliver du optaget på dine samlede kvalifikationer.
Der lægges vægt på følgende kvalifikationer (udover din adgangsgivende uddannelse):
- Erhvervserfaring op til et år, dog mindst tre måneder, og med minimum 30 timer pr. uge - herunder også værnepligt og praktik. Praktikken må ikke være en del af den adgangsgivende uddannelse. Dokumentationen kan være ansættelseskontrakter, lønsedler eller ATP-udskrifter.
- Andre aktiviteter i minimum 3 måneder, som fx højskoleophold eller udlandsophold (ikke ferie). Frivilligt arbejde svarende til mindst 3 måneders fuldtidsbeskæftigelse kan også indgå i vurderingen. Dokumentationen kan være beviser, kontrakter, flybilletter, rejseplan, udtalelser m.v.
- Du skal ikke skrive en motiveret ansøgning. Det er dine dokumenterede aktiviteter, der tæller i kvote 2.
Alle kvote 2-aktiviteter skal dokumenteres med relevante bilag, når du søger ind på uddannelsen.
-
Kandidatreglen
Hvis du har gennemført en kandidatuddannelse, kan du kun optages på en erhvervsakademi- eller professionsbacheloruddannelse, hvis der er ledige pladser. Dette gælder, uanset om der er tale om en dansk eller en udenlandsk kandidatuddannelse.
Du kan søge om dispensation for kandidatreglen, hvis der foreligger usædvanlige forhold.
Fristen for at søge om dispensation for kandidatreglen er 15. marts kl. 12.00 (sommeroptag) og 15. oktober. kl. 12.00 (vinteroptag)
-
Genoptagelse/genindskrivning
Såfremt du tidligere har været indskrevet på en uddannelse – enten på KEA eller et andet erhvervsakademi – og ønsker at fortsætte på den samme uddannelse, gælder der særlige procedurer, afhængigt af din situation.
Læs mere her
Få besked om ledige studiepladser på uddannelsen
Tilmeld dig her og få besked ca. 30. juli, hvis der er ledige pladser på uddannelsen efter ansøgningsfristen 5. juli. Studiestart er 26. august. Alle kvalificerede kan søge ind (se adgangskrav ovenfor).
Vil du vide mere?
Hvis du vil vide mere om, hvordan du søger ind, merit, overflytning til KEA m.m., så kan du blive klogere på Ansøgning og optagelse
Overvejer du at søge ind?
Vi holder altid åbent hus den sidste onsdag i februar og den første onsdag i november.
Kontakt
Har du spørgsmål til uddannelsens indhold, kan du kontakte vores studievejledere. Er dine spørgsmål af mere praktisk karakter omkring fx ansøgning og optagelse, så sidder KEA Optag klar til at hjælpe dig.
Spørgsmål om optagelse og ansøgning
Kontakt Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller ring på 46 46 07 00.
Du kan ringe mandag-fredag kl. 10-12.
Spørgsmål om studievalg, studieforløb og karrierevalg
Kontakt studie- og karrierevejledningens callcenter på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller ring på 46 46 00 62 i telefontiden: mandag, tirsdag, torsdag og fredag mellem kl. 10 og 12. Vær opmærksom på, at studie- og karrierevejlederne varetager telefonen på skift i callcenteret, og det er derfor ikke sikkert, at du kan få fat i en specifik studie- og karrierevejleder samme dag.
Få svar i vores FAQ
Hvis du har generelle spørgsmål om at læse på KEA, kan du måske finde svar i vores FAQ. Der findes svar på de mest stillede spørgsmål om ansøgningsfrist, optagelse, studieforløb m.m.
Praktisk information
Her har vi samlet en masse praktiske informationer om El-installatøruddannelsen
Praktisk info om uddannelsen
-
Sprog
Uddannelsen udbydes på dansk.
-
Studiested
Undervisningen på uddannelsen foregår på:
Lygten 16
2400 København NV -
Studiestart
Der er studiestart på uddannelsen i august og januar.
Du kan altid finde den præcise dato under Studiestart på uddannelsen.
-
Økonomi
Uddannelsen er SU-berettiget.
-
Udgifter
Du skal under studiet forvente nogle udgifter til køb af bøger i beløbsstørrelsen kr. 4000 - 6000. Bogliste vil blive uploadet på en hjemmeside, som du vil få adgang til før studiestart.
Du skal dertil bruge en lommeregner, hvor vi anbefaler Texas TI Nspire CX CAS. Om du vil købe lommeregneren fysisk eller anskaffe dig onlinelicensen er op til dig.
På studiet skal du dertil bruge en computer, der skal leve op til følgende minimumskrav:
- Intel©Core i5-3320M 3.3GHz eller bedre
- 8 GB RAM
- 1920 × 1080 pixels grafik
- 64 bit operativsystem
- 5 GHz trådløst netkort (tilslutning til KEAs trådløse netværk)
- VGA-port eller adapter (til KEAs projektorer)
- Ethernet RJ45-port eller adapter (anvendes i fagene i bygningsautomatik)
Hvis du vælger at købe en Mac-computer, skal du sikre dig, at der kan installeres et Windows operativsystem på den. Der vil på studiet blive arbejdet med programmer, der ikke er udviklet til Mac.
Du vil som studerende få adgang til de fleste af Microsofts produkter, uden at det koster dig noget. KEA har indgået aftaler med Microsoft om gratis licenser, som er gældende, så længe du er studerende.
-
Studieordning
Se tidligere studieordninger
Du kan finde tidligere studieordninger i vores arkiv over studieordninger
-
Ordensregler
KEA har et sæt overordnede regler for adfærd, som gælder for alle.
-
Diploma Supplement
KEA udsteder automatisk Diploma Supplement som tillæg til eksamensbeviset for alle afsluttede uddannelser fra KEA.
Diploma Supplement er et engelsksproget tillæg til eksamensbeviser for videregående uddannelser.
Diploma Supplementet skal fremme den internationale mobilitet og uddannelsernes gennemsigtighed ved at give færdiguddannede fyldestgørende dokumentation for den uddannelse, de har gennemgået, herunder oplysninger om indhold, omfang, niveau og erhvervsmæssige sigte.
Desuden indeholder Diploma Supplement en beskrivelse af KEA og det danske uddannelsessystem.