Vil du være leder, rådgiver eller selvstændig i VVS- & teknikbranchen? Bliv autoriseret!

VVS-installatør er en 2-årig uddannelse, hvor du lærer om sanitetsteknik, varmeteknik, gasteknik, indeklimateknik samt automatik og styring.
Du får styr på installationstekniske basiselementer som kommunikation, teknisk dokumentation, matematik og informationsteknik og mere generelle virksomhedsfag såsom projektledelse, virksomhedsdrift, organisation og ledelse samt kvalitet, sikkerhed og miljø.
Opnå VVS-autorisation på deltid
Vidste du, at du også kan blive kvalificeret til at opnå VVS-autorisation, mens du er i arbejde?
Studiets indhold og opbygning
På VVS-installatør-uddannelsen vil du bl.a. få undervisning i Teknologi og Projektering, Indeklima og Ventilation, Gasteknik og meget mere.
VVS-installatør er en erhvervsakademiuddannelse, der varer 4 semestre (2 år). Uddannelsen udgør i alt 120 ECTS-point.
Undervisning på uddannelsen
Under uddannelsen får du undervisning i følgende:
-
Teknologi og projektering
Teknologi og projektering indeholder indeklima/ventilation 1, varme 1 og 2 samt sanitetsteknik 1 og 2.
Her får du en grundig indføring og kommer i dybden med indeklima, varme- og sanitetsteknik. Du lærer at projektere og dimensionere de forskellige installationer ud fra energibesparende, lovmæssige, miljømæssige og funktionsmæssige hensyn.
-
Installationstekniske basiselementer
Her lærer du om sproglig kommunikation, teknisk dokumentation, matematik og informationsteknik.
-
Virksomhed
Her lærer du om projektledelse og entreprisestyring, økonomi og virksomhedsdrift, organisation og ledelse samt kvalitet, sikkerhed og miljø.
-
Indeklima/ventilation 2
Her kommer du i dybden med ventilation. Du lærer at projektere ventilationssystemer ud fra det atmosfæriske og termiske indeklima og i forhold til lovmæssige, miljømæssige og funktionsmæssige hensyn.
-
Gasteknik (teori)
Her gennemgås det lovgivningsmæssige for alle tre gasfamilier, projektering og dimensionering af gastekniske anlæg, herunder røranlæg og ventilationsforhold, el-lære, forbrændings-, kedel- og brænderteknik.
-
Gasteknik (praktik)
Her arbejder du i praksis på forskellige gasforbrugene apparater og kobler den teoretiske gasteknik til praksis.
Du afslutter med en praktisk censorbedømt eksamen til opnåelse af gasautorisation.
Mere information
Hvis du vil vide mere i detaljer om uddannelsen og fagene, kan du læse om det i studieordningen.
Praktik
Du skal i praktik i løbet af din uddannelse for at afprøve det du lærer på studiet. Praktik er en vigtig del af uddannelsen til VVS-installatør og foregår i en relevant virksomhed. Praktikforløbet varer 10 uger og ligger på 4. semester.
KEA har en praktikkoordinator knyttet til alle studerende, der hjælper dig med praktiske spørgsmål omkring den praktikplads, som du selv skal hjælpe med at finde. Der er aktuelt et stort udbud af praktikvirksomheder.
Valgfag
På 1. og 2. semester er der en række valgfrie kurser, bl.a. Molio beskrivelsesværktøj samt emner inden for vedvarende energi. Valgfag følger valgfagskataloget.
AFGANGSPROJEKT
Uddannelsen afsluttes med et projekt, hvor du enten laver et udbudsprojekt til VVS-installation eller specialiserer dig inden for et bestemt emne. Projektet ligger i forlængelse af praktikopholdet, som typisk vil danne grundlag for det afsluttende projekt.
Labs og værksteder
På KEA finder du labs med masser af maskiner og udstyr, du kan bruge i løbet af din uddannelse. Her er 3d-printere, CNC-fræsere, podcast-studie, VR-briller og meget mere.
Energi og Teknik Lab
Energi og Teknik Lab er et lab for KEAs undervisere og studerende indenfor energi, el og VVS til brug i den daglige undervisning. I Energi og Teknik Lab kan du efterprøve og udfordre den teoretiske undervisning indenfor vand, varme, ventilation, styring og regulering i praksis.
Labbet er dynamisk og indrettet med både stationære og mobile øvelsesstande, der kan tilpasses den aktuelle undervisning.
Hvis du er interesseret i at læse mere om Energi og Teknik Lab, kan du blive klogere på vores intranet for studerende mit.kea.dk.
Labs for alle studerende på KEA
-
Circular Lab
Circular Lab arbejder med materialer og nye forretningsideer med et cirkulært mindset.
Circular Lab er et nyt lab på KEA og er under udvikling.
Som en del af Circular Lab finder du Material ConneXion. I Material ConneXion finder du fysiske prøver, udvikling og information om de nyeste materialer.
-
Lab 16
Lab 16 er et prototypeværksted indenfor AM/3D print og SMD Elektronik.
Lab 16 specialiserer sig i AM/3D print og SMD Elektronik, men har også en bred vifte af prototype/produktionsmaskiner som laser cutter, CNC-fræsere, sprøjte støber og printer cutter.
Lab 16 er for studerende, alumner og samarbejdspartnere.
UDSTYR OG MASKINER
I Lab 16 kan du fx finde:
- Air Brush
- 3D printere
- 3D scanner
- Sticker printer
-
Maker Lab
Maker Lab er et prototypeværksted for KEAs studerende, undervisere og medlemmer af samarbejdende institutioner.
Studerende på KEA kan bruge Maker Lab i samspil med projekter og aktiviteter i løbet af deres uddannelse.
UDSTYR OG MASKINER
I Maker Lab kan du fx finde maskiner til:
- Laserskæring
- 3D print
- CNC fræsning
- Digital tekstilprint
- Serigrafi
- Folieprint/-skæring
-
Tech & Story Lab
Tech & Story Lab er et lab med fokus på ny teknologi for KEAs studerende, undervisere og øvrige ansatte.
I Tech & Story Lab kan du eksperimentere med ny teknologi og på egen hånd lære at arbejde med forskelligt udstyr. Vi har alt lige fra kameraer, mikrofoner og lysudstyr til VR-gear, AI-teknologier, RaspberryPi’s og meget mere.
Derudover har Tech & Story Lab et podcast studie og mange andre spændende faciliteter på vej.
UDSTYR OG MASKINER
I Tech & Story Lab kan du fx finde udstyr indenfor:
- Foto/Lyd/Video
- Kunstig intelligens
- Virtual Reality
- IoT (Internet of Things)
- Computere og mobile enheder
Studieform
På uddannelsen til VVS-installatør vil du både møde klasseundervisning, gruppearbejde og vejlederbaseret undervisning.
Undervisningen er baseret på projekter, der giver et godt grundlag for at forstå praksis. Opgaver løses normalt i grupper.
Klasseundervisningen bliver gradvist afløst af vejlederbaseret undervisning. Projektopgaverne og især afgangsprojektet er selvstændige opgaver, som du løser på baggrund af den teori, du har lært. Så vidt muligt bygger projekterne på cases fra konkrete virksomheder. Undervejs får du gode råd og konstruktiv kritik.
Du skal være indstillet på at yde en selvstændig indsats og på at samarbejde med dine medstuderende. Undervisningsformen giver dig en erfaring, som du kan bruge til at løse både kendte og nye problemstillinger.
Hvad kræver det at gå på KEA?
En uddannelse er mere end bare at møde op til og deltage i undervisningen. Studieaktivitetsmodellen viser dig, hvad der som minimum forventes af dig som studerende på KEA.
Uddannelserne på KEA er fuldtidsuddannelser, hvilket betyder, at du skal regne med i snit at bruge ca. 43 timer om ugen på din uddannelse. Den tid er delt op i forskellige aktiviteter, som fx undervisning og forberedelse.
Det er vigtigt at vide, at man ikke behøver at være en Einstein for at starte på uddannelsen. Ja, det kræver hårdt arbejde, men så er det heller ikke værre.
Læs mere om studieaktivitetsmodellen
På denne side kan du også få tips til at planlægge din tid, mens du studerer på KEA.
Samarbejde med erhvervslivet
På uddannelsen til VVS-installatør har du mulighed for at komme helt tæt på den branche, du skal arbejde i efter endt uddannelse. Udover din praktiktid, har du også mulighed for at samarbejde med erhvervslivet i forbindelse med dit afsluttende projekt.
Der vil også være besøg fra virksomheder og mulige ekskursioner til virksomheder under uddannelsen.
Stærkt kammeratskab og godt netværk i branchen
På VVS-installatøruddannelsen går vi op i, at du får et rigtig godt kammeratskab i din klasse. Er du ikke så god til matematik, hjælper dine kammerater dig igennem. På samme måde kan du give din erfaring og det, du er god til, videre til de andre, så I lærer af hinanden. Og for de fleste fortsætter kammeratskabet efter uddannelsen ude i branchen.
Du har også rig mulighed for at få et godt netværk med andre fagområder, som du måske vil møde på f.eks. byggepladsen. Vi har et godt studiemiljø med fredagsbarer og andre sociale aktiviteter, hvor du kan møde studerende fra vores andre uddannelser. Og har du lyst til at være med til at gøre en direkte forskel for andre studerende, har vi foreninger, du kan melde dig ind i.
Nyheder om VVS-installatør
Karriere og fremtid
Som færdiguddannet VVS-installatør har du gode muligheder for at starte eget firma, blive overmontør eller VVS-teknisk rådgiver. Du kan også vælge at læse videre på en top-up-uddannelse, der tager 1½ år.
Som færdiguddannet VVS-installatør er du kvalificeret til at etablere egen installatørvirksomhed.
Du kan også blive ansat i en større virksomhed som fx:
- Projektleder
- Overmontør i en VVS-virksomhed
- Sælger eller repræsentant i en leverandør- eller grossistvirksomhed
- VVS-tekniker i en rådgivende virksomhed
- Beregner
Uddannelsen tager sigte på ansættelse i nationale såvel som internationale virksomheder, offentlige såvel som private. Uddannelsen er udviklet i samarbejde med erhvervslivet, og det betyder, at den er meget målrettet i forhold til de krav, virksomhederne stiller i dag.

Læs videre
Som VVS-installatør kan du tage en top-up-uddannelse, der varer halvandet år, så du får en professionsbachelor (PBA). Du kan tage top-up-uddannelser flere steder på Sjælland - på KEA eller hos andre erhvervsakademier.
Energimanagement
Produktudvikling og teknisk integration
PBA Innovation og Entrepreneurship
- Læs mere på ug.dk
- Læs på CPH Business
- Læs på Zealand
Du kan kontakte studie- og karrierevejlederen, hvis du ønsker vejledning omkring opbygningen af det danske uddannelsessystem og omkring generelle muligheder for videre- og efteruddannelse.
Tag din uddannelse på KEA, fordi vi tilbyder...
Autorisationskvalificerende uddannelse
Rigtig gode jobmuligheder efter endt uddannelse
At du kan vælge at læse på fuldtid eller deltid
Tæt samarbejde med erhvervslivet
Godt kammeratskab og godt fagligt netværk
Kompetente undervisere med stærk brancheerfaring
Gode videreuddannelsesmuligheder til fx Energimanagement, professionsbachelor og diplomuddannelser




Adgangskrav
Vil du søge ind på VVS-installatør-uddannelsen, skal du opfylde vores adgangskrav. Du kan læse nærmere om, hvilke krav der er i punkterne nedenfor.
ADGANGSKRAV FOR OPTAGELSE PÅ KEA
-
Adgang via relevant erhvervsuddannelse
Hvis du har en af følgende erhvervsuddannelser, kan du komme ind på uddannelsen:
- Smed (med specialer og trin 2)
- VVS-energiuddannelsen med specialer
- VVS-uddannelsen
-
Optagelse med særlig tilladelse
Hvis du ikke opfylder de formelle adgangskrav, kan du søge om optagelse med særlig tilladelse på baggrund af en individuel konkret vurdering (IKV).
I en IKV vurderer KEA, om dine samlede kompetencer kan sidestilles med opfyldelse af de formelle adgangskrav til uddannelsen. Du skal dokumentere kompetencer, der kan sidestilles med opfyldelse af de formelle adgangskrav, og du skal dokumentere, at du opfylder de specifikke adgangskrav.
Hvis du ønsker at søge om optagelse med særlig tilladelse, skal du overholde følgende ansøgningsfrister:
- Sommeroptag: 15. marts kl. 12.00
Nedenfor kan du læse mere om ansøgningsprocessen samt finde ansøgningsskemaet til IKV:
Studiestart på uddannelsen
Der er studiestart på uddannelsen d. 26. august 2024.
Optagelse
Hvis du vil søge ind på VVS-installatør, kan du læse mere om hvordan du ansøger og hvad processen er nedenfor.
KRITERIER FOR OPTAGELSE PÅ KEA
-
Sådan ansøger du
SOMMEROPTAG
Uddannelsen er tilsluttet den Koordinerede Tilmelding (KOT). Du kan søge optagelse i kvote 2 til og med den 15. marts kl. 12.00.
Alle kvote 2-aktiviteter skal dokumenteres med relevante bilag. Du kan læse mere om de uddannelsesspecifikke kriterier for kvote 2 under "Kvote 2-kriterier".
Du skal søge elektronisk på www.optagelse.dk
Alle bilag til din ansøgning skal indsendes samtidig med ansøgningen og senest på dagen for ansøgningsfristen.
Optagelsesområdets nr.: 75015
-
Ansøgningsfrist
Du kan søge ind fra 1. februar.
NB: Søger du optagelse med særlig tilladelse/IKV er ansøgningsfristen 15. marts kl. 12.
Alle ansøgere skal ansøge online på www.optagelse.dk. Alle bilag til din ansøgning skal indsendes samtidig med ansøgningen og senest på dagen for ansøgningsfristen.
Vi åbner op for ledige studiepladser fra den 28. juli 2022.
-
Adgangskvotient
Alle optaget (2023)
-
Hvad er kvote 1
Kvote 1 er for dig, der har en gymnasial eksamen og opfylder eventuelle specifikke adgangskrav til den søgte uddannelse. Kravene skal være opfyldt enten som en del af den gymnasiale uddannelse eller ved efterfølgende supplering.
I kvote 1 bliver du optaget efter dit karaktergennemsnit fra den gymnasiale eksamen.
For at kunne søge gennem kvote 1 skal du have en af følgende eksamener:
- STX
- HF (fuldt bevis)
- HHX
- HTX
- EUX
- EUX 1. del (merkantil)
- GIF
- Gymnasial eksamen fra Færøerne eller Grønland
- Eksamen fra Duborg-Skolen og A. P. Møller Skolen
Du skal altså have en fuld gymnasial eksamen med et samlet karaktergennemsnit.
-
Hvad er kvote 2
I kvote 2 optages du med et andet adgangsgrundlag end en gymnasial eksamen.
Du kan søge ind i kvote 2 hvis du:
- Har en erhvervsuddannelse
- Har en udenlandsk adgangsgivende eksamen
- Har Steiner eksamensbevis
- Har adgangskursus til ingeniøruddannelserne
- Søger dispensation fra kandidatreglen
- Søger optagelse med særlig tilladelse
- Søger genindskrivning/genoptagelse
Du kan også søge i kvote 2 selvom du har en gymnasial eksamen og gerne vil vurderes på mere end dit eksamensgennemsnit.
I kvote 2 fordeles pladserne på baggrund af enten optagelsesprøve (kun på designuddannelser) eller efter samlet antal kvote 2 point.
-
Kvote 2 kriterier
I kvote 2 bliver du optaget på dine samlede kvalifikationer udover din erhvervsuddannelse.
Der lægges vægt på følgende kvalifikationer (udover din adgangsgivende uddannelse):
- Erhvervserfaring op til et år, dog mindst tre måneder, og med minimum 30 timer pr. uge - herunder også værnepligt og praktik. Praktikken må ikke være en del af den adgangsgivende uddannelse. Dokumentationen kan være ansættelseskontrakter, lønsedler eller ATP-udskrifter.
- Andre aktiviteter i minimum 3 måneder, som fx højskoleophold eller udlandsophold (ikke ferie). Frivilligt arbejde svarende til mindst 3 måneders fuldtidsbeskæftigelse kan også indgå i vurderingen. Dokumentationen kan være beviser, kontrakter, flybilletter, rejseplan, udtalelser m.v.
- Du skal ikke skrive en motiveret ansøgning. Det er dine dokumenterede aktiviteter, der tæller i kvote-2.
Alle kvote 2-aktiviteter skal dokumenteres med relevante bilag.
-
Kandidatreglen
Hvis du har gennemført en kandidatuddannelse, kan du kun optages på en erhvervsakademi- eller professionsbacheloruddannelse, hvis der er ledige pladser. Dette gælder, uanset om der er tale om en dansk eller en udenlandsk kandidatuddannelse.
Du kan søge om dispensation for kandidatreglen, hvis der foreligger usædvanlige forhold.
Fristen for at søge om dispensation for kandidatreglen er 15. marts kl. 12.00 (sommeroptag)
-
genoptagelse/genindskrivning
Såfremt du tidligere har været indskrevet på en uddannelse – enten på KEA eller et andet erhvervsakademi – og ønsker at fortsætte på den samme uddannelse, gælder der særlige procedurer, afhængigt af din situation.
Læs mere her
Vil du vide mere?
Hvis du vil vide mere om, hvordan du søger ind, merit, overflytning til KEA m.m., så kan du blive klogere på Ansøgning og optagelse
Overvejer du at søge ind?
Vi holder altid åbent hus den sidste onsdag i februar og den første onsdag i november.
Kontakt
Har du spørgsmål til uddannelsens indhold, kan du kontakte vores studievejledere. Er dine spørgsmål af mere praktisk karakter omkring fx ansøgning og optagelse, så sidder KEA Optag klar til at hjælpe dig.
Spørgsmål om optagelse og ansøgning
Kontakt Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller ring på 46 46 07 00.
Du kan ringe mandag-fredag kl. 10-12.
Spørgsmål om studievalg, studieforløb og karrierevalg
Kontakt studievejledningens callcenter på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller ring på 46 46 00 62 i telefontiden: mandag, tirsdag, torsdag og fredag mellem kl. 10 og 12. Vær opmærksom på, at studievejlederne varetager telefonen på skift i callcenteret, og det er derfor ikke sikkert, at du kan få fat i en specifik studievejleder samme dag.

Få svar i vores FAQ
Hvis du har generelle spørgsmål om at læse på KEA, kan du måske finde svar i vores FAQ. Der findes svar på de mest stillede spørgsmål om ansøgningsfrist, optagelse, studieforløb m.m.
Praktisk information
Her har vi samlet en masse praktiske informationer om uddannelsen til VVS-installatør.
Praktisk info om uddannelsen
-
Sprog
Uddannelsen udbydes på dansk.
-
Studiested
Undervisningen på uddannelsen foregår på:
Lygten 16
2400 København NV -
Studiestart
Der er studiestart på uddannelsen i slutningen af august.
Du kan altid se den præcise dato under Studiestart på uddannelsen.
-
Økonomi
Uddannelsen er SU-berettiget.
-
Udgifter
Du skal under studiet forvente nogle udgifter til køb af bøger, lommeregner m.v. i beløbsstørrelsen kr. 4000 - 6000. Bogliste vil blive uploadet på en hjemmeside, som du vil få adgang til før studiestart.
Det anbefales, at du venter med indkøb til efter studiestart, da der herved vil være mulighed for at foretage "fællesindkøb" med rabatter.
-
Krav til PC
Du vil på studiet ikke kunne undvære en bærbar PC, tablet eller lignende. Hvis du ikke allerede har en computer og skal ud og købe en ny, anbefaler vi dette som minimum:
- Intel® i-Series, Xeon®, AMD® Ryzen, Ryzen Threadripper PRO. 2.5GHz or Higher. Highest CPU GHz recommended
- 30 GB free disk space
- 8 GB RAM
- 1920 × 1080 pixels grafik
- 64-bit Microsoft® Windows® 10 or Windows 11
- 5 GHz trådløst netkort (tilslutning til KEAs trådløse netværk)
- VGA-port HDMI eller adapter (til KEAs projektorer)
Hvis du vælger at købe en Mac-computer, skal du sikre dig, at der kan installeres et Windows operativsystem på den. Der vil på studiet blive arbejdet med programmer, der ikke er udviklet til Mac. Herunder kan der være vanskeligheder ved anvendelse af AutoCad samt Revit tegneprogrammer på Mac.
Du skal sørge for at have Office-pakken installeret på din computer. Har du ikke Office-pakken installeret i forvejen, kan du evt. vente med at købe pakken til studiestart, hvor I på holdet muligvis kan spare penge, hvis I køber sammen.
Du vil som studerende få adgang til de fleste af Microsofts produkter, uden at det koster dig noget. KEA har indgået aftaler med Microsoft om gratis licenser, som er gældende, så længe du er studerende. Undtaget for denne aftale er dog Office-pakken.
-
Studieordning
Se tidligere studieordninger
Du kan finde tidligere studieordninger i vores arkiv over studieordninger
-
Ordensregler
KEA har et sæt overordnede regler for adfærd, som gælder for alle.
-
Diploma Supplement
KEA udsteder automatisk Diploma Supplement som tillæg til eksamensbeviset for alle afsluttede uddannelser fra KEA.
Diploma Supplement er et engelsksproget tillæg til eksamensbeviser for videregående uddannelser.
Diploma Supplementet skal fremme den internationale mobilitet og uddannelsernes gennemsigtighed ved at give færdiguddannede fyldestgørende dokumentation for den uddannelse, de har gennemgået, herunder oplysninger om indhold, omfang, niveau og erhvervsmæssige sigte.
Desuden indeholder Diploma Supplement en beskrivelse af KEA og det danske uddannelsessystem.