Søgningen til dette års kvote 2 stiger med 11 procent flere ansøgere end sidste år – som endda var et rekord-år for KEA. Uddannelser som Produktionsteknolog og Bygningskonstruktør brager frem.

60.718 unge har søgt ind på en videregående uddannelse via kvote 2 i år. Det er det højeste antal nogensinde og en stigning på 6 procent i forhold til sidste år. Men den stigning slår KEA altså med en stigning på 11 procent:

”Den store stigning viser, at rigtig mange unge mennesker vil de uddannelser, vi har på KEA, og at de vil KEA og den måde vi uddanner på med fokus på bæredygtighed, teknologi og forretning og et studiemiljø båret af handlekraft og diversitet,” siger Katja Munch Thorsen, uddannelsesdirektør for blandt andet Produktionsteknolog, som går frem med 47 procent, og Produktudvikling og Teknisk Integration som går frem med hele 160 procent.

To uddannelser som kombinerer design, teknologi, produktudvikling og produktion – ikke mindst bæredygtig produktion, hvilket der er kæmpe interesse for ude i virksomhederne.

”Tidligere har søgningen ikke helt kunne følge trop med efterspørgslen, så det er en rigtig positiv udvikling. Det er uddannelser, hvor de unge nok ikke har vidst, hvor spændende de er, og hvor mange forskellige jobs de kan lede til. Det har vi gjort en indsats for at gøre opmærksom på, så det er fedt, at interessen nu er der – for det er behovet og de spændende jobs i høj grad også,” siger uddannelsesdirektør Katja Munch Thorsen og fremhæver, at STEM-uddannelser er ekstra vigtige, fordi de bidrager til væksten og er afgørende for fremtidens arbejdsmarked.

En anden af KEAs STEM-uddannelser, der går markant frem, er Bygningskonstruktøruddannelsen, der går frem med 14 procent, mens Byggetekniker stiger med 62 procent.

”Det er helt vildt flotte tal, og vi kommer heldigvis til at indfri endnu flere ansøgeres ønske om en plads i kraft af de ekstra Corona-pladser på STEM-uddannelserne,” siger Kristina Østergaard Kristoffersen, som er uddannelsesdirektør for blandt andet KEAs byggeuddannelser.

Interessen for byggebranchen handler ikke bare om jobsikkerhed, men om at arbejde med bæredygtighed og gøre en forskel. Folketinget har lige vedtaget en ny national strategi for bæredygtigt byggeri, og de unge vil gerne være med til at skabe et bedre Danmark.

”De unge og deres netværk ved godt, at det er en branche, hvor der er arbejde at få, men det er også en branche med nye dagsordener i form af digitalisering og bæredygtighed, og hvor man kan gøre en forskel i verden, hvilket formentlig er med til at tiltrække andre og flere studerende,” siger Kristina Østergaard Kristoffersen.

”Dansk byggeri er også en international spiller. Verden har øje på Danmark, når det handler om byggeri, og vi er for eksempel førende på BIM.”

KEA har i alt modtaget 6.480 kvote 2-ansøgninger i 2021. Ansøgere der har KEA som 1. prioritet er steget med 11 procent i forhold til sidste år, som satte rekord.

”KEAs ansøgertal er meget opmuntrende i en knap så opmuntrende tid. Det viser, at de unge fokuserer på fremtiden. Og vi glæder os til at kunne tage imod dem til efteråret i et – med al sandsynlighed – genåbnet Danmark,” siger rektor Steen Enemark Kildesgaard.

Og det er også beskeden fra uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen:

”Jeg er glad for, at så mange unge søger mod videregående uddannelse på trods af uvante og svære tider. En ting er nemlig sikkert: Uanset hvordan fremtiden former sig, så er uddannelse altid en af de bedste investeringer, man kan foretage her i livet. Det viser også, at det var den rigtige beslutning, da et enigt Folketing allerede sidst år afsatte penge til 2.000 ekstra studiepladser til det kommende optag.”

Bliv klogere på KEAs mange forskellige uddannelser her.