Studerende fra Smykker, Teknologi og Business har skabt vidt forskellige smykker som, udover at være smukke, også gør brug af ny teknologi såsom GPS og Bluetooth med det formål at yde en støtte i forskellige stadier af kvinders liv.

Vi befinder os i en altid tændt/altid tilgængelig verden, hvilket har stor indflydelse på, hvordan vi lever vores liv. Teknologien har også indflydelse på smykker, og som smykkedesignere i ​det 21. århundrede er det vigtigere end nogensinde at udvikle en bevidst holdning til teknologi. Derfor fik de studerende på 6.semester til opgave at designe et digitalt smykke fra et poetisk perspektiv. At bruge teknologien på en måde, der sætter fokus på eftertanke, opmærksomhed og det der betyder noget for os hver især.

Skærmbillede 2023 06 01 kl. 10.57.23Temaet for dette års JEWELLERY OF TOMORROW var 'Changes in womanhood through the stages of life' og med det tekniske benspænd lys.

Det har ledt til vidt forskellige smykker - fra en helt konkret løsning på problemet med drugging i nattelivet i form af Bloomtect. Halskædens medaljon indeholder SipChips, som med få dråber fra din drink kan afgøre, om der er kommet stoffer i. Efter et par sekunder lyser medaljonen op og viser resultatet af testen. Men målet er også, at medaljonen skal fungere præventivt – at når man ser den, ved man, at der bliver holdt øje.

Sten og stjernehimmel

Pedra er en smuk broche med et emotionelt perspektiv. Brochen tager sin inspiration fra den tidløse skønhed af en sten, der er skyllet op af havet. ’Stenen’ i midten af brochen kan tages ud og holdes i hånden.

Skærmbillede 2023 06 01 kl. 10.56.51"Mange mennesker samler en sten op og bærer den i hånden eller lægger den i lommen. Vægten, formen og teksturen i vores hænder forbinder os til fortiden og giver en følelse af en universel kilde. Den smukt formede sten skyllet op af havet er et symbol på kontinuitet.” Men ’stenen’ kan også lyse gennem den perforerede overflade og minde om en stjernehimmel, når du vender den mod retningen af dit hjem. Den indbyggede GPS-teknologi kan altså følge dine bevægelser og lede dig på vej, hvis du vandrer i naturen, men kan også være en kærlig reminder, hvis du opholder dig i udlandet og længes hjem.

Eleonora Caponnetto, som er en del af gruppen bag Pedra, er selv fra Italien og kender til at savne sine kære. Men humøret fejler nu ikke noget:

”Det har været fantastisk at arbejde på det her projekt! Både i forhold til det teknologiske, men også fordi vi havde fuldstændig frie rammer og kunne slippe kreativiteten fri. Vores uddannelse hedder Smykker, teknologi og business, og normalt fylder penge-delen en del, forstået på den måde, at smykkerne også skal være en god forretning. Her kunne vi lægge penge-aspektet til side for en stund og give den fuld gas på kreativitet og ideer. Og der har virkelig været mange gode ideer oppe at vende i grupperne undervejs, hvilket har været super inspirerende.”

Diskret babyalarm

En af de ideer der blev fulgt til dørs er CarryMe. En ring, der også fungerer som babyalarm. Så i stedet for at rende rundt med en stor og klodset tingest om halsen, er moderen forbundet til babyalarmen via en smuk ring, som lyser og vibrerer i henhold til intensiteten af babyens lyde og bevægelser.

Skærmbillede 2023 06 01 kl. 10.57.58CarryMe er designet så den diskret informerer moderen uden at genere andre. Men fordi den vibrerer, vil moderen også bemærke babyens lyde, selv hvis hun opholder sig et sted med meget larm, som ellers godt kan overdøve de traditionelle babyalarmer.   

Som en ekstra bonus kan ringen fange og gemme særlige minder. I årene efter vil ringen lyse gennem stenen på disse særlige dage og minde om øjeblikke med barnet i de første år.

Som altid har de studerende på 6.semester på Smykker, teknologi og business samarbejdet med studerende fra Produktudvikling & Teknisk Integration.

Alle gruppernes digitale smykker kan lige nu opleves i  Konferencesalen på KEA Guldbergsgade.