Byggebranchen bruger hvert år 50.000 tons træ til midlertidige konstruktioner, som bagefter ender på forbrændingen. Bygningskonstruktør-dimittend Sten Bjerre har fundet en løsning, hvor træet genbruges – og som tilmed giver afkast til branchen.
Vil genbruge 50.000 tons byggetræ, som normalt smides ud
Hver gang der bliver bygget et hus eller en ejendom, bliver der også lavet midlertidige konstruktioner som fx trapper og forskalling. Af helt nyt og fuldkommen i orden træ. Alligevel ender de 50.000 tons interimstræ som affald, der smides ud og ofte brændes.
Det er tosset ikke mindst set i lyset af den alarmerende klimakrise, vi står i.
Allerede som bygningskonstruktør-studerende satte Sten Bjerre sig derfor for at ville ændre på det. Sagen er nemlig, at træet sagtens kan genbruges – og faktisk også i de endelige byggerier.
Og det er vigtigere end nogensinde. Byggebranchen står nemlig for 40 procent af alt affald i Danmark, og mængden er steget med 20 procent på fem år. Det går altså den forkerte vej.
”Materialer kan for en stor dels vedkommende håndteres anderledes og i stedet blive til nye ressourcer for byggebranchen, hvor hver 5. virksomhed i Danmark ønsker genbrugte materialer. Desværre har man ikke systematisk upcycling på byggepladserne, kun affaldssortering,” siger Sten Bjerre, som i sommeren 2019 arbejdede for en entreprenør, hvor han så, hvordan byggematerialer blev smidt ud i stort omfang.
Indsamlede 25 tons på én byggeplads
I 2020 kom han i forbindelse med Bygningskonstruktøruddannelsen på KEA i praktik hos entreprenørvirksomheden Adserballe & Knudsen, hvor han fik mulighed for at gøre noget ved problemstillingen, og startede et upcyclingsprojekt på en af deres byggesager.
”Jeg ville vise, at upcycling af affaldsmaterialer er en reel mulighed, og at de danske byggepladser har et kæmpe potentiale for at være mere bæredygtige med den rette vejledning.”
Alene på én byggeplads hos Adserballe & Knudsen blev der på fire måneder indsamlet cirka 25 tons materialer.
Det var uden sammenligning træ, der udgjorde den største andel med næsten 20 tons.
Til at begynde med rakte Sten Bjerre ud i lokalsamfundet for at se, om der var aftagere til materialerne. Og det var der. Blandt andre en børnehave og SFO hentede træ til deres selvbygger legeplads, og de kunne også udbygge og renovere deres legeplads, ligesom der blandt andet er blevet bygget et bolsjekogeri til børnene.
Også sprøjtemalervirksomheden Maler Krossing hentede materialer, nærmere bestemt 40 paller over periode på fire måneder.
”Der kan hvert år bygges over 900 en-families råhuse af upcyclet træ. Og den samlede værdi af CLT-elementer, som kan produceres af affaldstræet, har en værdi af over 350 millioner kroner,” siger Sten Bjerre. Og det er vel at mærke før de aktuelle prisstigninger på træ.
Hvis det altså var lovligt.
Lovgivningen halter bagefter
”Den politiske vilje til systematisk upcycling af byggematerialer er for lille i Danmark, og det står i skærende kontrast til målsætningen om 70 procent Co2 reduktion i 2030. På trods af, at byggebranchen ønsker ændrede regler og lovgivning på området,” siger Sten Bjerre.
Som det er nu, må træet ikke bruges til fremtidigt varigt bærende byggeri.
Men i sin afsluttende opgave på KEA, påviste Sten Bjerre, at det teknisk, statisk og konstruktionsmæssigt godt kan lade sig gøre at anvende upcyclet træ til CLT-produktion og samtidig overholde de krav, der er til nybyggeri.
”Det forestående arbejde ligger i, at der skal ske ændringer for gældende standarder, styrketest eftervisninger og bygningsreglementet på området. Og det vil både være i byggeriets, samfundets og den enkelte ressourcebevidste borgers interesse,” siger Sten Bjerre, som i dag er byggeleder hos Adserballe & Knudsen.
Studietiden er ideel til nye ideer
Han eksemplificerer, at allerede på studiet kan man bidrage og gøre en forskel.
”Min tilgang har aldrig været 12-taller, men at finde noget, jeg troede på, og som jeg var passioneret omkring. Og netop fordi jeg var studerende, kendte jeg ikke faldgruber og ’plejer’, men jeg kendte målet – jeg ville gerne skabe mere bæredygtighed,” siger Sten Bjerre.
Han er også beviset på, at man kan få en ide, blive hjulpet på vej af sine undervisere, få opbakning af en virksomhed og så gå hen og vinde prisen 'Den cirkulære byggeplads'.
”De gode ideer blev født inde på KEA. Og det er det studietiden kan,” siger Sten Bjerre, som taler varmt om sine undervisere ikke mindst Toben Vind:
”Han har været afgørende. En god underviser er dem, der tænder en ild – og man kunne altid ringe til Torben, og han havde altid et råd. Det var også Torben, der sagde, at hvis I videndeler, så bliver I dygtigere. Alle bliver dygtigere. Og den kultur har jeg holdt fast i,” siger Sten Bjerre.
”I må tage alt, I vil, fra min opgave, jeg føler intet ejerskab og skal ikke kapitalisere på mine opdagelser. Ingen taber, hvis vi kan få mere bæredygtighed, vi kan kun vinde.
Jeg kunne også godt tænke mig at sende projektet tilbage til KEA igen og få de nye studerendes øjne på det nuværende og skabe endnu mere udvikling. Vi er den grønne omstilling – det er ikke dem, der har siddet ude i virksomhederne i 25 år.”
Men samtidig er Sten Bjerre meget bevidst om, at man nødt til at have fat i de store spillere, fordi de er de eneste, der kan skubbe til lovgivningen.
Og det er ikke urealistisk.
”Carl Ras og Enemærke & Petersen har lige købt sig ind i Genbyg, fordi de ved, at det er her fremtidens forretning ligger. Det cirkulære er fremtiden.”