Hackerangreb og stigende it-kriminalitet giver desperat mangel på it-sikkerhedsspecialister. Nu udbyder KEA Danmarks første uddannelse dedikeret til it-sikkerhed.
Der er It i alt fra køleskabe til biler og store finansielle systemer, så sikkerhed er noget flere og flere virksomheder er nødt til at forholde sig til. It gør mange ting lettere og smartere, men det gør os også sårbare. Eksemplerne på Cyber Crime strækker sig fra indblanding i valgkampen i USA til kommuner i Danmark, der oplever at få deres data låst med krav om løsesum, såkaldt Ransomware.
It er blevet et våben på lige fod med andre våben. Og det stiller helt nye krav til beskyttelse.
En rapport fra Erhvervsstyrelsen slår fast, at i 2030 vil Danmark mangle 19.000 it-specialister. Og allerede i 2015 kunne danske virksomheder ikke finde ansatte til 16 procent af de stillinger, hvor de søgte specialister i it-sikkerhed.
Nu kan KEA endelig offentliggøre, at man allerede fra denne sommer kan tage en uddannelse i it-sikkerhed, som bliver Danmarks første dedikeret til bekæmpelsen af hackere, randsomware (digital kidnapning), DDOS-angreb etc.
Udover ovenstående kommer de studerende også til at beskæftige sig med governance - altså de gode procedurer for at undgå angreb. Samt forensic - altså hvordan man opklarer og dokumenterer angreb bagefter, så man kan slæbe fok i retten.
Uddannelsen starter både på fuldtid og deltid til august. Og der er allerede nu hårdt brug for uddannede.
”I øjeblikket ser vi en voldsom stigning i antallet og omfanget af hackerangreb, og på verdensplan er der et digitalt våbenkapløb i gang, så det kan ikke gå for hurtigt med at få uddannet flere specialister,” siger studielektor Dorthe Bach Nyemann fra Forsvarsakademiet til Politiken.
Og Rasmus Theede, formand for Rådet for Digital Sikkerhed, istemmer:
”Vi har en katastrofal mangel på sikkerhedsspecialister. Både private virksomheder og den offentlige sektor har rekrutteringsproblemer.
Den nye fuldtidsuddannelse er en såkaldt top-op, og man opnår en professions bachelorgrad i it-sikkerhed.
For at søge, skal man have en uddannelse som Datamatiker, it-teknolog eller tilsvarende.
Er du interesseret i fuldtidsuddannelsen kan du læse mere og søge om optagelse her.
KEA udbyder også en diplomuddannelse til efteruddannelsesmarkedet i form af kurser, man kan tage løbende, mens man passer et fuldtidsarbejde. Her vil man typisk tage et kursus til 10 ECTS-point pr. semester, og samlet set skal der 60 ECTS-point til at tage deltidsstudiet – fuldtidsstudiet er på 90 ECTS-point.”Hensigten med at skabe denne nye uddannelse, er at bidrage til, at det fremtidige digitale samfund bliver mere sikkert, samtidig med at vi bidrager til at sikre virksomhederne en hårdt efterspurgt arbejdskraft. Lidt populært kan man sige, at vi forsøger at sikre fremtiden – både for de, der vil have en uddannelse indenfor dette felt og for IT industrien” siger uddannelseschef på KEA Digital Jesper Nordentoft.
Har man en anden uddannelse end de nævnte, kan man altid rette henvendelse og høre, om det er muligt at få godskrevet de kurser og den erfaring man har via en realkompetencevurdering (RKV).
For deltid skal du skrive til Karina Onsberg Torstensen