130 KEA studerende har den seneste uge arbejdet på tværs af fag og uddannelser for sammen at skabe smartere løsninger til affaldshåndtering.
Tekst og tekst: Ditte Frisk Hansen
Alene i København produceres der næsten 1 million ton affald om året, hvilket svarer til omtrent 5 kg affald om dagen pr. indbygger. Og det er ikke blot vejen til affaldscontaineren, der efterlader sine spor. For at producere en gængs mobiltelefon, dannes der ca. 75 kg affald i produktionsprocessen. Stort set alle varer, vi køber, er med til at belaste miljøet, i produktionsfasen, brugsfasen og slutfasen. Forbrugere, producenter og designere, alle har vi et ansvar for at producere mindst mulig affald. Et budskab, som KEA studerende fra henholdsvis Architectural Technology and Construction Management, Produktudvikling og Teknisk Integration, Living Design, Sustainable Communication, Sustainable Fashion og Sustainable Purchasing tager med sig efter deltagelsen i projektet Design, Sustainabality and Waste Management, et samarbejde mellem KEA og Vestforbrænding i Glostrup
Efter en intens uge med faglige oplæg, besøg på Vestforbrænding´s Waste Lab, empiriske undersøgelser og hands on eksperimenter blev de mange løsningsforslag præsenteret for et dommerpanel bestående af undervisere fra KEA og eksperter fra Vestforbrænding. De studerende leverede et imponerende stykke arbejde, hvor samtlige aspekter inden for affaldshåndtering var tænkt ind. Aspekter der alle har til hensigt at nytænke og re-designe affaldshåndteringen og fokusere på, hvordan nye ideer og koncepter kan ændre indsamlings- og håndterings- og genanvendelsesmuligheder, så der skabes mindre spild.
Håraffald kan bekæmpe ukrudt
”I min gruppe har vi arbejdet med naturligt affald fra forskellige kilder, eksempelvis restauranter, skoler m.m. Vi blev sat til at eksperimentere med affaldsproduktet for at undersøge dets styrker og svagheder. Til mit individuelle arbejde valgte jeg at indsamle hår fra frisørsaloner. Og ja, det lyder ikke så lækkert, men det har faktisk vist sig at være et fantastisk materiale til miljøvenlig bekæmpelse af ukrudt. Og så har jeg også fået skabt en prototype på en nedbrydelig urtepotte af selvsamme materiale”, fortæller Hans Christian Skaarup fra Living Design.
Miljøbevidsthed i børnehøjde
”Projektet har virkelig fået mig til at tænke over min egen rolle som kommende bygningskonstruktør. Det byggede miljø har en stor, og ikke altid positiv indvirkning på miljøet. Det er derfor vigtigt, at vi under uddannelse bliver klædt på til at håndtere denne udfordring, så vi kan medvirke til at gøre mindst mulig skade på miljøet”, fortæller Stefania Dinea fra Architectural Technology and Construction Management. Stefania har med sin tværfaglige gruppe arbejdet med affaldshåndteringen ud fra et læringsperspektiv. Gruppen har skabt forskellige digitale spil, bl.a. en interaktiv globe, til undervisningsbrug målrettet børn i et besøgscenter. Her går leg og læring hånd i hånd.
Fortsat samarbejde mellem KEA og Vestforbrænding om praktik og undervisning
”Det har været en fornøjelse at møde KEA´s mange studerende. De har vist et stort engagement under hele forløbet og de mange løsningsforslag, skabt på tværs af fagligheder, har bidraget med nye perspektiver til håndteringen af affaldsudfordringen”, siger specialkonsulent fra Vestforbrænding Flemming Sjølin Bauer, der er meget tilfreds med resultaterne.
Flemming Sjølin Bauer vil derfor gerne fremover indgå samarbejde med KEA studerende i form af praktikpladser og konkrete projekter. Endvidere håber han, at undervisningsforløbene bliver en fast del af KEA’s uddannelser. Det vil klæde fremtidens designere, producenter og rådgivere på i forhold til at forebygge dannelsen af affald og designe med tanke på miljøet og dermed os selv.
Faktaboks
Projektet ” DESIGN, SUSTAINABILITY AND WASTE MANAGEMENT ” er et interdisciplinært samarbejde mellem KEA og Vestforbrænding i Glostrup
Projektet er støttet af det nationale netværk for uddannelse for bæredygtig udvikling (RCE Danmark).
For yderligere information
Om projektet kontakt projektleder Eva Valcke (
Kilde:http://www.kk.dk/Borger/Miljoe/Affald/Affaldsforebyggelse.aspx