I ’Danmarks næste tøjdesigner’ kæmper Mathilde for sin unikke bæredygtige stil. Hun tror på en modebranche med flere nichedesignere og mindre masseproduktion.
”Jeg tror på niche og bæredygtighed”
Spoiler alert: indhold fra afsnit 3 af 'Danmarks næste tøjdesigner' afsløres i denne artikel.
”Jeg river begge ben af mig selv, hvis jeg ser mere sammensyet denim.” Sådan siger designer Søren Le Schmidt til audition i ’Danmarks næste tøjdesigner’. Men så kommer Mathilde Mortensen og præsenterer sine design i rigtig meget sammensyet denim, og får dommerne til at skifte mening på stedet. For Mathilde kan noget særligt.
”Du er noget helt andet, end det vi ellers har set i dag, så du skal videre.” Og meddommer Anja Camilla Alajdi er enig:
”Du har virkelig noget godt kørende - der er så meget rød tråd. Du får også et ja fra mig.”
Og lige præcis Mathildes helt særegne stil blev et tema - både for dommer Anja Camilla Alajdi, men også for Mathilde.
”At være med i ’Danmarks næste tøjdesigner’ fik mig virkelig til at kigge indad endnu engang, selvom jeg følte, jeg allerede havde fundet mig selv rigtig godt i designbranchen,” siger Mathilde Mortensen og uddyber:
”Jeg har altid været rimelig sikker i min stil, som er lidt skør og skæv og legende, men vi blev fortalt rimelig ofte, at det skulle være kommercielt, og det er ikke et ord, jeg normalt forholder mig så meget til.”
Bæredygtig forretning
Er det vigtigst at være kommerciel, eller arbejde med det man tror på? Svaret er i sidste ende begge dele for Mathilde:
”Jeg er endt med at holde fast i min mavefornemmelse – og jeg tror på, at der er kunder derude, der godt kan spejle sig i det, jeg laver. Jeg tror på en modebranche med flere nichedesignere, der har et specifikt udtryk, fremfor store giganter der producerer en masse, der skal ramme bredt. Den yngre generation af designere har en mere bæredygtig tilgang med hver vores særlige stil,” siger Mathilde Mortensen, der er ved at færdiggøre sin uddannelse i Sustainable Fashion Tech på KEA, og undervejs har været i praktik hos Helmstedt.
”Jeg har fået sindssygt meget erhvervserfaring. Som KEA-studerende er man godt rustet til at komme ud i branchen, og du får en bæredygtig praksis allerede fra start, fordi bæredygtighed er det udgangspunkt, vi arbejder med i alle vores projekter,” siger Mathilde Mortensen, som selv arbejder med kasserede tekstiler og ansvarlige materialer, hvilket vil sige 100 procent naturlige fibre, så materialet kan genbruges, men ”helst materialer, der allerede eksisterer.”
Omvendt har konfrontationen med det meget kommercielle syn også fået Mathilde til at overveje sine materialevalg en ekstra gang:
”Hvis jeg skal kunne leve af mit brand Åt Kotyre, så skal jeg også have noget, der kan skaleres en smule, og der kan kasserede materialer være en udfordring. Så derfor arbejder jeg med begge dele – unika i kasserede materiale, og det skalerbare i rene naturlige materialer.”
Ligeså smukt på indersiden
Og også her sender Mathilde en kærlig tanke til KEA:
”Vi bliver udfordrede i, hvad det vil sige at skabe ny mode og får samtidig virkelig gode værktøjer til både at gå ud og få et job og at starte selv som iværksættere.”
I det tredje afsnit af ’Danmarks næste tøjdesigner’ skal designerne skabe en jakke eller frakke med et budskab.
”Det er svært at formulere sit budskab gennem jakken, uden at det bliver sygt corny,” siger Mathilde, men finder alligevel en løsning, helt i tråd med hendes egen stil. Det er nemlig meget vigtigt for Mathilde, at det ikke kun er ydersiden, men også indersiden af hendes kreationer, der er smukke Derfor broderer hun ’Embrace the mess’ inde i jakken.
”Vi skal minimere vores spild i den her branche og omfavne det uperfekte.”
Undervejs har alle deltagerne en samtale med ’deres’ dommer, og her beder Anja Camilla Alajdi Mathilde om at skrue ned for detaljerne. Hvilket Mathilde gør.
Chokeret Jens forsvarer Mathilde
Alligevel ender Anja Camilla Alajdi, som er usikker på sit valg til det sidste, med at sende Mathilde ud af konkurrencen.
Jens Skov Østergaard, som i samme afsnit bliver fremhævet af dommerne, er chokeret:
”Mathilde er fucking dygtig. Jeg går i skole med hende, og hun inspirerer mig hver dag. Jeg ved, hvor højt hendes niveau er, hvor teknisk dygtig, hun er, og hvor meget, hun vil det.”
”Det er jeg slet ikke i tvivl om,” siger Anja Camilla Alajdi.
Mathilde lægger ikke skjul på, hvor ked af det, hun er.
”Jeg er et kæmpe konkurrence-menneske, så jeg er fucking ked af ikke at vinde hele lortet.”
Men også fordi det betød enden på en ”helt vildt sjov, spændende og udfordrende oplevelse med dejlige mennesker”:
”Det var fedt at møde så mange ligesindede mennesker, som går lige så meget op i det, de laver, som en selv.”
Udover Mathilde Mortensen er Jens Skov Østergaard og Thelma Steimann også fra KEA.
DU KAN SE TREDJE AFSNIT AF ’DANMARKS NÆSTE TØJDESIGNER’ HER. Og læse et INTERVIEW MED JENS SKOV ØSTERGAARD samt THELMA STEIMANN.