Rapport: Bæredygtighed fylder meget i de københavnske virksomheder, viser et stort pilotprojekt, der sætter fokus på arbejdet med bæredygtighed og hvilke tendenser og dilemmaer, virksomhederne oplever.
Bæredygtighed i københavnske virksomheder
I rapporten kan du læse om et pilotprojekt, der har undersøgt:
- Hvordan virksomheder i Region Hovedstaden kommunikerer om deres bæredygtighedstiltag
- Hvilke barrierer og dilemmaer virksomheder oplever i deres arbejde med bæredygtighed
Ambitionen med projektet er at give et overblik over et ellers uoverskueligt landskab af tilgange til bæredygtighed og at lære af de udfordringer, virksomheder oplever.
Den viden, der skabes i projektet, skal hjælpe fagfolk og virksomheder med at træffe bedre beslutninger i deres bæredygtighedsarbejde: hvilke tilgange skal vi bruge? Hvilke certifikater skal vi satse på? Hvordan kan vi håndtere dilemmaer andre har stået i?
Rapporten formidler de foreløbige resultater af projektet og diskuterer samtidig, hvordan en næste undersøgelse kunne se ud, så der løbende (årligt) bygges oven på den viden, der er skabt for 2024.
Kontakt
Har du spørgsmål til rapporten eller vil du bare vide mere, er du velkommen til at kontakte:
Jesper Balslev, docent,
Kasper Sørensen, konsulent,
Kortlagte temaer i de foreløbige resultater
Ud fra en analyse af data fra 331 virksomheder og 7 interviews, peger de foreløbige resultater på følgende temaer:
Bæredygtighedsrapportering (CSRD / ESG) fylder
Det nye EU-direktiv ‘Corporate Sustainability Reporting Directive’ (CSRD) og ESG (Environment, Social, Governance) er et dominerende tema hos virksomheder på tværs af brancher. Særligt mindre virksomheder oplever rapporteringskrav som udfordrende og uoverskuelige.
Greenhushing vs. Greenwashing
Flere virksomheder, særligt inden for mode- og tekstil, oplever dilemmaer i at kommunikere om bæredygtighedstiltag, især med et skærpet fokus på dokumentation af påstande fra forbrugerombudsmanden.
Kan bæredygtighed betale sig?
Økonomien fylder i overvejelser. På den ene side kan bæredygtighed ses som et konkurrenceparameter man kan tiltrække kunder på - samtidig kan det virke afskrækkende, hvis et produkt koster mere.
Dilemmaer om energi-optimering
Inden for den teknisk/industrielle branche er der stort fokus på at hjælpe andre med at energi-optimere som bæredygtighedstiltag. I det store billede er det dog uklart om optimering bidrager til yderligere vækst og energiforbrug.
Er du forsker?
I projektet har vi samlet alle vores kilder i et kildehåndteringsprogram. Du er velkommen til at downloade hele samlingen nedenfor, eller dele af den – til fx brug i Mendeley eller Zotero. Udover referencer på dokumenterne som vi citerer, så indeholder samlingerne (zip-filerne) også screenshots af hjemmesider, og der hvor det har været muligt: pdf-rapporterne selv.
Alle kilder:
Fra kapitlet ”Sådan er undersøgelsen lavet”
Fra kapitlet ”Mønster på tværs/perspektivering”
Fra kapitlet ”Erhverslivets rolle i forhold til bæredygtighed”
Fra kapitlet om byggeområdet
- Byg.zip (40 mb)
- Byg uden rapporter.rdf
Fra kapitlet om Digital
Fra kapitlet om Mode & Tekstil
Fra kapitlet om Teknik-industri
Fra Leksikon
- Leksikon.zip (32 mb)
- Leksikon uden rapporter.rdf
- Definitioner på Bæredygtighed.zip (6 mb)
- Definitioner på Bæredygtighed uden rapporter.rdf
Fra Certifikater