Studieprojekt blev til eget firma, der sælger bølgende smykker i genanvendt guld. Målet er, at smykkerne går i arv og kan være et alternativ til fast fashion smykker.

Uanset hvordan man vender og drejer det, så bliver det aldrig bæredygtigt at producere luksusvarer, som vi strengt taget ikke har brug for. Og det er de tre kvinder bag AKVA fuldt bevidste om:

0T5A2212 kopier”Man kan vel godt sige, at den største udfordring i at lave bæredygtige smykker er, at det ikke er bæredygtigt at producere smykker. Derfor omtaler vi vores produktion som ‘bevidst’ fremfor bæredygtig. Vi er bevidste i hele vores produktionskæde,” siger Cecilie som har grundlagt AKVA Jewellery sammen med to medstuderende, Olivia og Tascha, på Jewellery, Technology and Business på KEA.

Udover at bruge genanvendt guld og sølv, får de deres smykker støbt i Tyskland, hvilket sikrer den højeste kvalitet af støb. Derudover har de et minimalt lager i kraft af, at smykkerne laves made-to-order. 

”Vi har truffet et bevidst valg om, at vores produktion skal være så tæt på Danmark som muligt, derfor støber vi alle vores smykker hos Kalman Hafner i Tyskland, hvor vi får det bedste produkt og samtidig sikrer europæiske produktionsstandarder. Vores smykkeæsker, indpakning og papir er altid svanemærket eller FSC certificeret.”

Virksomheden startede som et studieprojekt på linjen Jewellery, Technology and Business i 2018, hvor formålet var at starte eget firma ud fra et af FN's 17 verdensmål. De tre kvinder følte – og føler - en stærk forbindelse til havet. Og en sorg over havenes tilstand. Så de besluttede at designe smykker inspireret af havet – som skal minde bæreren om havets skønhed, ”som vi i fællesskab  og skal bevare og passe på”.

De tre studerende fortsatte firmaet efter projektets afslutning, og holdt det kørende sideløbende med studier, praktik og udlandsophold. I begyndelsen af 2020 – og midt under Corona – dimitterede de tre kvinder og byttede KEA ud med eget kontor, værksted og showroom. Og i august udkom de med deres anden kollektion i massiv 14 karat genavendt guld og sølv. 

”Vi har valgt at sætte barren højt, og det er afgørende for os i AKVA, at vi kan stå ved vores produktion, kvalitet og transport, selvom vi er oppe imod en forbrugskultur, der er vant til fast fashion og billig produktion. Men vi vil hellere være medskabere af en kultur, der tror på holdbarhed frem for fast fashion.”

0T5A2033 kopierDerfor laver AKVA højkvalitets smykker i ædle metaller med et tidløst design.

”Formålet med vores designs er at skabe et tidløst udtryk og en følelsesmæssig relation mellem bæreren og smykket. Vi vil være med til at skabe en bevidst forbrugskultur. Drømmen er, at AKVA-smykker går i arv gennem generationer sammen med tankerne og handlingerne bag.”

AKVA jewellery har fokus æstetisk bæredygtighed. Målet med æstetisk bæredygtighed er at skabe objekter, der bliver opfattet som interessante og smukke, og som derfor bliver langtidsholdbare:

”Vi indtænker æstetisk bæredygtighed i designprocessen af vores smykker, hvor vi blandt andet tester og inkluderer vores målgruppe for at sikre, at det smukke og interessante er til stede i vores produkter.”