Hvordan bryder man ensomheden blandt ældre i en Corona-tid – den udfordring er studerende på Entreprenørskab & Design kommet med spændende løsninger på til Fucking Flink og Københavns Kommune.

Corona har virkelig ikke gjort noget godt for ensomheden blandt ældre. Men at afhjælpe ensomhed i en tid hvor alt handler om at holde afstand er lidt af et benspænd, så Københavns Kommune og Fucking Flink bad de studerende på Entreprenørskab & Design om hjælp til at løse opgaven.

”Det er ikke første gang, vi samarbejder med KEA-studerede, og hver eneste gang bliver vi slået af den store entusiasme, og hvor god og kreativ energi de studerende byder ind med. Det har været et fremragende samarbejde,” siger Lars AP som er stifter og partner i Fucking flink.

41EA29E5 0D57 4CCF 97A4 052156DEF2FE 1Målet var at skabe en bevægelse, der skal afhjælpe ensomhed blandt ældre ved at aktivere andre aldersgrupper end ældre. De studerende på 3. semester blev inddelt i fem teams, som i løbet af en uge kørte design sprints, med indlejrede besøg fra Fucking Flink, der resulterede i testede koncepter.

”At man på fem dage går fra nul til en masse ideer og et testet koncept er en gave. Der er meget kort fra tanke til handling med KEA-studerende, og det er ekstremt berigende at få deres øjne på problematikker, vi har siddet med i årevis,” siger Lars AP.

Gruppe 3 arbejdede med at fjerne det akavede i at tage kontakt til en fremmed:

“Kan vi gøre det naturligt at snakke med sine naboer, når man møder dem? Og kan vi ændre unges adfærd, så det er en selvfølge at tænke på at være flinke overfor andre/ældre, som måske er ensomme?”

IMG 2488Gruppe 1 skabte en Hej Nabo-Automat. En visuelt spændende maskine, der skal skabe nysgerrighed og som kræver interaktion fra nabolagets beboere. Når man hiver i automatens håndtag, kommer der et klistermærke ud, hvor der står en udfordring, som også er en god gerning, for eksempel “Sig goddag og smil til den næste gråhårede du møder”.

Bagpå klistermærket står evidensbaseret fakta a la ”At være flink kan sænke dit irritationsniveau med 29 procent.”

Udover at opfordre til en flink adfærd kan klistermærket sættes steder, hvor andre også kan se det.

Gruppe 5 kom frem til et Blå Bog-koncept, som laves på hver lejlighed i en opgang, så man på den måde lærer hinanden bedre at kende og har noget at snakke om – det kunne fx være fotos, fun facts, husdyr, fødeby, beskæftigelse, hobby, livret og “du kan altid spørge mig/os om hjælp til”.

Hos Fucking Flink var de begejstrede for gruppernes forslag:

”Vi kommer helt sikkert til at bruge noget af det – hvad vi præcist bruger, er vi stadig i afklaring omkring. Et af koncepterne har vi præsenteret som en mulig retning at gå, i en opgave vi har i Brøndby kommune,” siger Lars AP.

”Den begejstring de studerende havde for at arbejde for en sag og gøre verden til et lidt bedre sted, det var dejligt at mærke. Unge mennesker der har idealismen i behold, det så jeg gerne mere af på arbejdsmarkedet, hvor jeg synes, der er et for stort fokus på bundlinje og knap så meget, om man er med til at gøre verden til et bedre sted.”