Der findes meget frygt og mange fordomme om ’ghettoer’ som Mjølnerparken. Shuaib er digital leder på et kunstprojekt, hvor du kommer på en sensorisk rejse og får et indblik i unges tanker og oplevelser med at vokse op i Mjølnerparken.

’Unges fortællinger fra Mjølnerparken’ er sensorisk teater. Du bliver mødt af en ung, der byder dig velkommen. Han skal være din guide og tage dig og syv andre med på en rejse gennem Mjølnerparken. Du går ind i den første gård, hvor der er en gruppe unge, som danser. Og hvis du følger efter dem, kommer du hen til Ahmet, som leder dig op i en af lejlighederne.

Sensorisk teater er et teatersprog, der arbejder ud fra sanseoplevelser og publikums egen aktive deltagelse i mødet med en given situation. Teaterlabyrinten er en forestillingsform, der bygger på alle publikums sanser og en dramaturgi, der opleves af publikum, når de ’rejser’ gennem forestillingen.

Vi vil meget bevidst tale til hjertet, for det er jo netop det, kunst kan: nå om bag barrierer

 

Det gør det muligt i endnu højere grad at kunne sætte sig i andres sted og på et dybere plan erfare andres virkelighed.

”Vi vil meget bevidst tale til hjertet, for det er jo netop det, kunst kan: nå om bag alle de barrierer, vi kan have som mennesker. Det giver samtidig den unge mulighed for at udtrykke sig på en meget varieret og mangfoldig måde. De kan fortælle deres historie gennem et kunstværk, et indrettet rum mm. Ved efterfølgende at have udstilling og event på Statens Museum for Kunst er vi også med til at bryde barrierer ned - for publikum og for de unge, som lige pludselig er hovedpersonerne på et stort museum,” lyder det fra projektleder Dina Lindgren og Shuaib Hirsi, som er dimittend fra Digital Konceptudvikling på KEA.

Shuaib”Jeg kommer til lave fortællinger nede i kælderen, hvor publikum vil blive behandlet, som de var min familie. Det er en åben mulighed for enten at nyde og være passiv eller medvirke aktivt i fortællingen,” siger Shuaib, som bruger mange af de kompetencer, han fik på uddannelsen i sit professionelle virke i ”denne konkurrenceprægede digitale æra”.

I projektet med identitetsskabende kunst har Shuaib lavet digitale materialer fra video til billede, grafik, plakater, flyer og logo.

”Min uddannelse har givet mig kendskab til en masse muligheder, som jeg ikke ville have forståelse for, hvis jeg ikke havde gået på KEA.”

’Unges fortællinger fra Mjølnerparken’ løber over fire dage, og det er gratis at deltage, men der er et begrænset antal billetter (reserver på Billetto).

Vil bygge selvværd og positiv identitet

I medierne og på sociale medier florerer stærke fortællinger om utryghed i udsatte boligområder. Det er historier om overfald, tyveri eller en bilafbrænding. Episoder der præger vores aktuelle tryghedsoplevelse af området, selvom episoden måske fandt sted for flere år siden.

”For mange af de unge, som er vokset op i et udsat boligområde, har det stor indflydelse på deres selvforståelse og identitet. Vi vil hjælpe de unge i Mjølnerparken i deres identitetsdannelse og udvikling af deres selvværd gennem deres egen fortælling. Gøre dem til aktive kulturelle medborgere, der får indflydelse på såvel eget liv, som udviklingen af det område, de er vokset op i.”

Blåstempling fra SMK og andre store spillere

De unge arbejder sammen med professionelle kunstnere fra blandt andet Teater Grob.

Selvom udgangspunktet er de unge, kommer det mange flere til gode – de øvrige beboere i Mjølnerparken, lokalområdet og publikum, som kan få et nyt indblik i et liv set indefra.

Kunstprojektet hører under Be Free og en række samarbejdspartnere - lokale klubber, biblioteket, Nørrebrohallen, Teater Grob og World Dance Academy blandt andre.

”Vi er stolte over den diversitet og spændvidde vores partnere repræsenterer, lige fra en lokalforankret international kunstner som Rasmus Balstrøm, der vil løfte den billedkunstlige side, til store spillere som SMK, C:ntact, Teatre de los Sentidos og CeFU som er med til at inspirere og løfte det samlede projekt,” siger Dina Lindgren og Shuaib Hirsi, som selv er Mjølnerparken og selv repræsenterer en historie om mønsterbrydning og aktivt medborgerskab til gavn for de mange.

Væk fra gaden

’Unges fortællinger fra Mjølnerparken’ og Be Free arbejder med unge mellem 15 - 25 år, som bor eller har tilhørsforhold til Mjølnerparken. Mange af de unge befinder sig i et krydspres mellem forældrenes hjemkultur og det danske samfund, som de vokser op i:

”Der er mange af de unge, som ikke har noget tilholdssted, fordi der ikke er plads derhjemme i små lejligheder med store familier. De tilbringer derfor rigtig mange timer rundt om i gadebilledet, hvilket desværre ofte skaber utryghed. Derfor er det så vigtigt, at de får et alternativ, får andre rollemodeller, og nogle som også går med dem og viser hvordan man gebærder sig i samfundet.”

Be Free Nørrebro er et 3-årigt projekt med unge i Mjølnerparken og 20 samarbejdspartnere.

’Unges fortællinger fra Mjølnerparken - en rejse i de unges fodspor’ løber over fire dage.

Der er to forestillinger hver dag kl. 16 og kl.18.
Man vil blive sendt afsted på rejsen i mindre grupper.

Du kan reservere billet på Billetto her.