De digitale teknologier og sociale platforme har ændret vores virkelighed, og den måde vi handler og opfører os på. Og så udgør de et miljø domineret af kommercielle interesser. Forudsætningen for at vi kan bruge teknologierne til vores fordel, er at vi forstår dem.

Det er ikke kun i forhold til Corona, at der er en tendens til at bashe unge mennesker. De får også skyld for at være skærmafhængige og distraherede.

”Men det er ikke deres skyld. Det er vores skyld,” siger Jesper Balslev lektor og ph.d på KEA.

Jesper Balslev”De studerende er overladt til et miljø, hvis mekanismer de færreste kan gennemskue. Og i stedet for at skælde ud på dem, skal vi tage ansvar for, at de studerende får de værktøjer, der skal til for at kunne fokusere deres opmærksomhed i online miljøer. Det kræver en særlig form for rådgivning og støtte.”

Derfor har Jesper Balslev og KEA Bibliotek lavet fire videoer, der støtter underviserne og de studerende i at skabe et studiefokuseret digitalt liv, som både øger bevidstheden og giver konkrete værktøjer til at beskytte sig selv og sine data.

Videoerne giver blandt andet indsigt i de logikker, der driver udviklingen af algoritmer, og hvad det betyder for din og min ubevidste adfærd. 

”Der er de færre børn eller unge, der er glade for at være distraherede. De ville ønske det var anderledes. Det er noget, vi alle sammen oplever, og som får os til at udvise en irrationel adfærd, som vi aldrig ville udvise i den analoge verden, og som er svært for de fleste af gennemskue årsagerne til,” siger Jesper Balslev.

Han mener, der er en tendens til, at problemerne med distraktion bliver individualiserede.

”Men det er ikke et individuelt problem, det er et institutionelt og samfundsmæssigt problem, som vi på KEA tager hånd om ved at skabe optimale rammer for god læring til de studerende – i øvrigt i tråd med det arbejde, som foregår på mange uddannelsesinstitutioner p.t., der handler om at give unge teknologiforståelse og digital myndiggørelse,” siger Jesper Balslev og slår fast, at det netop er sådan innovation og fremtidens produkter og services opstår: 

”Det er kun ved at forholde os kritisk og analytisk til de her teknologier, at vi kan komme med forslag til nye produkter og nye løsninger.”

Kritisk sans giver business

Han nævner David Krippendorf, der udviklede en lille boks med tidslås, hvor man kan lægge sin mobil ned i og på den måde hjælpes til at holde pause fra den. Og som nu er en stor og sund virksomhed.

”Det kunne han, fordi han forstod teknologiens negative konsekvenser fra et kritisk blik i stedet for blot at fokusere på at tilpasse sig ’den nye virkelighed’.”

Skærmbillede 2020 09 22 kl. 13.12.05Det samme gælder udviklerne af et lille script, som sørger for at fortælle dig, hvem der får det at vide, når du surfer rundt på nettet. Fx at når du besøger Politikens hjemmeside, så er der et antal reklamenetværk, der får data på din adfærd på websitet. Det lille script bevidstgør os som brugere og kan samtidig hjælpe med at gå ind og lukke for delingen af dine data, så ens browsing opleves lettere. 

”Udviklerne solgte scriptet til en tysk virksomhed, og det er en stor forretning nu. Og igen: en forretning som kun er blevet til i kraft af et kritisk blik på teknologierne og de digitale platforme,” siger Jesper Balslev. 

De fire videoer om at navigere i en digital virkelighed planlægges at blive fulgt op af en række videoer om blandt andet kritisk tænkning og kreativitet – såkaldte 21st century skills. Som Jesper Balslev i øvrigt er ved at skrive en bog om – selvfølgelig med et kritisk blik.

SE VIDEOERNE HER

Du kan også blive klogere på, hvordan internettet virker, når du f.eks. bruger tjenester som Trace my shadow .