Vibeke Lenskjær lagde sin fysikbaggrund på hylden, da hun begyndte på uddannelsen til automationsteknolog. I praktikken hos ingeniørvirksomheden Struers har hun fået ny inspiration til at kombinere sine fagligheder og arbejde mere kreativt indenfor sit felt.
Vibekes praktik var en faglig øjenåbner
Et kæmpe held i uheld.
Sådan beskriver Vibeke Lenskjær sin praktik hos ingeniørvirksomheden Struers.
Det var nemlig slet ikke meningen, at hun skulle starte hos Struers. Faktisk havde hun en praktikaftale med en helt anden virksomhed, hvor hun skulle beskæftige sig med drift og optimering af produktion af medicin. Men en uge før opstart fik hun at vide, at virksomheden alligevel ikke kunne tilbyde hende en praktikplads.
Uden praktik, men med masser af panik, som Vibeke selv udtrykker det, begyndte hun at ringe rundt til virksomheder. Heldet ville, at Struers havde en ledig plads - og under en uge efter, at hendes praktikaftale gik i vasken, stod der skrivebord, computer og udstyr klar hos Struers i Ballerup.
Hun læser til automationsteknolog på KEA, og er del af Struers Research & Development-afdeling, hvor man arbejder med at udvikle nye maskiner til teknisk komplekse opgaver i forbindelse med produktion.
Og det har vist sig at være det helt rigtige match. I en sådan grad, at hun har indstillet Struers til Årets KEA-praktik. For udover stor fleksibilitet, lægger Vibeke vægt på, at hun hurtigt har fået lov til at være kreativ, blive inddraget i beslutninger og selv får lov at løbe med bolden på projekter.
“Som automationsteknolog kan man arbejde med et væld af opgaver. Jeg vil ikke sige, at jeg har været helt uden idéer om, hvad jeg gerne ville, men min praktikplads har givet mig et meget klarere billede af, hvad jeg godt kan lide at arbejde med,” siger hun og fortsætter:
“Jeg er kommet på et projekt, hvor der skal udvikles en ny maskine, og deltager i udviklingsmøderne, hvor jeg bidrager med test af sensorer og motor, og undersøger, hvad der kan lade sig gøre med vores udstyr ift. kravsspecifikationerne. Og som det ser ud nu, så kan mine opgaver bruges og skal bygges videre på. Det med at få lov at lave noget, hvor projektet afhænger af det jeg laver, det er bare virkelig sjovt, og jeg følger virkelig, at jeg får lov til at bruge min faglighed på den fede måde.“
En særlig faglighed
Hos Struers har man ikke tidligere haft en studerende fra hverken automationsteknologuddannelsen eller fra KEA i det hele taget.
Ifølge Kasper Vikkelsø Seidler, der er Global SW & HW Manager hos Struers og har ansvar for Vibekes praktik, kan man godt mærke, at Vibeke bringer en anden faglighed med sig end den typiske studerende, der har været i praktik hos Struers. Særligt bider han mærke i, at Vibeke også kommer med en naturvidenskabelig baggrund, da hun tidligere har læst fysik.
“Vi har været meget heldige, at Vibeke ringede på det rigtige tidspunkt. Hos os er det vigtigt, at man kan stille de rigtige spørgsmål, fordi vi udvikler nye processer. Vi arbejder bl.a. med sensorer i vakuum, og der hjælper det klart at have en god forståelse for fysik og naturvidenskabelige processer. I kombination med hendes uddannelse, har hun kendskab til mange forskellige områder - og er god til at koble det på rigtig gode måder,” siger Kasper Seidler.
Han fortæller, at han har været imponeret over hendes gåpåmod, når hun har fået nye opgaver. Også når det har været på områder, hun ikke umiddelbart har arbejdet med før, men som hun alligevel har taget imod med strakt arm.
“Jeg synes, hun har været vildt god til at tage ejerskab. Hun er ikke bange for at tage ansvar – og det er bare fedt, når attituden er: ‘Det kan godt være, jeg er udfordret, men jeg vil gerne.’ Det er enormt vigtigt, hvis man skal lykkes – og det har Vibeke gjort med stor overbevisning,” siger han.
Opfinderfølelsen
For Vibeke har praktikken hos Struers været lidt af en øjenåbner. At hun kunne bringe sin fysikbaggrund i spil i kombination med automationsteknologuddannelsen, var ikke en del af jobovervejelserne, før hun søgte praktik – men det er det blevet, fortæller hun.
“De samme algoritmer, jeg før ville bruge på stjerners lyskurver på fysikstudiet, kan jeg nu bruge på data fra en ultralydssensor, så jeg kan hjælpe med at automatisere en proces. Det er virkelig sjovt at være et sted, hvor jeg får lov at kombinere de forskellige sider af min faglighed. Det giver opfinderfølelsen, når jeg skal være kreativ og løse problemer for at skabe noget nyt. Og det vil jeg klart gerne arbejde mere med.”
Udover hvordan hun kan kombinere sine forskellige fagligheder, har hun hos Struers også fået mere forståelse for alt det, der er udenom produktionen. Og det har ifølge Vibeke været næsten lige så vigtigt:
“Noget af det vigtigste, jeg tager med mig, er den grundlæggende forståelse af, hvordan en virksomhed som Struers hænger sammen. De har været gode til at tage mig igennem, hvad vi skal med de forskellige maskiner og dele – men også de store sammenhænge, som hvordan de forskellige samarbejder fungerer, og hvordan de arbejder med forsyningskæder og sourcing. Det har jeg fået virkelig meget ud af.”
Fakta om Årets KEA-praktik
Det er de studerende, der indstiller deres praktiksted. Praktikopholdet vurderes ud fra tre kriterier:
- Evnen til at forvandle viden til værdi
- Personlig og faglig udvikling
- Den sociale oplevelse
Vinderen af årets KEA-praktik kåres af en jury den 8. maj 2024. Vinderen går videre til den nationale konkurrence den 23. maj, hvor der findes én samlet vinder for alle erhvervsakademier i Danmark. Vinderen får 10.000 kr.