Studerende på Smykker, Teknologi & Business har startet seks smykkebrands, som led i deres entreprenørskabsundervisning. En proces som involverer ikoner, genbrugs-grublerier, hårde erkendelser og en mor.
Værdifulde iværksætter-erfaringer

Er prissætningen rigtig, hænger det sammen med materialeforbruget og hvordan får jeg overhovedet folk til at opdage mine ting?
Dét får de studerende på Smykker, Teknologi & Business erfaring med allerede på studiet, når de på modulet i Entreprenørskab skal skabe bæredygtige smykker med inspiration fra en ikonisk person.
Bæredygtige smykker
De studerende er inddelt i seks grupper, som har startet egen smykkevirksomhed – eller i hvert fald forestillet sig, at de gør. Med alt hvad det indebærer af målgruppeforståelse, forretningsmodeller og prissætningsstrategier samt selvfølgelig produktudvikling, lancering og minimum to salgskanaler.
En bunden del af opgaven er også bæredygtighed. En selvfølgelighed for de studerende, som de er meget insisterende omkring. Men som projekterne skred frem måtte de også sande, at selvom bæredygtighed er indiskutabelt godt, er det ikke nødvendigvis nemt eller realistisk, så snart man kaster sig ud i at producere ting, som skal sælges - helst med et overskud.
Æsker fra DBA
På KEAs smykkeuddannelse arbejder de studerende kun med genbrugssølv, og selvom KEA bruger en af de mest bæredygtige former for forgyldning, er det stadig en giftig proces, og der er da også kun én af grupperne, der har valgt at inkludere forgyldte dele i deres kollektion. Alle grupper har også undladt at bruge ædelsten og krystaller, da udvindelsen af dem, er noget af det mest ødelæggende for vores planet.
Alle grupper har valgt genbrugt emballage. Satine i form af et parti æsker fundet på DBA, som deres feminine – men ikke nødvendigvis kvindelige – smykker, med inspiration fra Vivienne Westwood, pakkes i.


Tidskrævende genbrug
Hver æske havde en uønsket sløjfe på låget, som skulle pilles af én for én. Det var dog ingenting i forhold til de mange timer Slightly Fey endte med at bruge på gamle tobaksdåser i metal, som først skulle renses, siden spraymales og derefter have påmalet et logo.
Et tidskrævende arbejde, som faktisk ikke er helt bæredygtigt heller og slet ikke rentabelt i ligningen tidsforbrug-indtægter.
Men det er ”et ærligt forsøg, som udspringer af de bedste intentioner” som en studerende sagde. Og som i hvert fald giver en masse værdifuld erfaring.
En mor med japansk snor
Volume har til gengæld fundet en win-win løsning på emballage til deres smykker: det er nemlig en af gruppemedlemmernes mor, der syer de små unikke stofposer med japansk snor – alt sammen materialer fundet i genbrugsbutikker.
Det er tidskrævende, men moderen synes, ”det er hyggeligt og elsker at hver kunde får en håndsyet pose med.”
Volume hedder, som de gør, fordi smykkerne fylder, og fordi det skal være okay at fylde som menneske med alt det, der er – også de mindre fede versioner af en selv på de mindre fede dage.

Du er inviteret
Et helt afgørende aspekt af projektet er salgsdelen, som udover emballage også involverer markedsføringsstrategier, prissætning og salgskanaler. Og i den forbindelse har alle grupperne arrangeret en række pop-up-events, som du er inviteret til.
Så kom og støt op om de studerende og se deres fine smykker:

Pop-up-events
17. maj
Panache X Mesa
Location: Guldbar
Kl. 14:00-22:00
Volume X Djune
Location: Res Res
18.maj
Satine
Location: Bar pasta
Kl. 13:00-18:00
Djune
Location: Nordvest ølbar
Kl. 14:00- 18:00
22.maj
Panache X Satine
Location: Rust
24.maj
Mesa
Location: H9
Djune
Location: Hospitalsvej 3, Frederiksberg
Kl. 17:00-?
25.maj
Panache
Location: Sigurds CPH
29.+30. maj
Volume
Location: Villa kultur
Om forfatteren
