KEA Charrette er en intens interdisciplinær workshop, hvor studerende og undervisere fra 10 forskellige lande og fagligheder i løbet af én uge løser real life udfordringer med regenerativt design, biomimicry og urbane fællesskaber.
Studerende fra hele verden mødtes på KEA
Efter et par vilde år med virtuelle og hybride versioner var KEA Charrette igen 100 procent fysisk - til stor glæde for de 85 studerende og 30 vejleder fra blandt andet USA, Brasilien, Canada og en række europæiske lande.
KEA Charrette er en intensiv projektuge om regenerativt design på tværs af generationer. De studerende skal i interdisciplinære teams arbejde sammen med en lokal virksomhed om at udvikle et innovativt koncept, som til sidst bliver præsenteret for den lokale virksomhed og en jury.
I år mundede det blandt andet ud i husbådskontorer, trædesti med indbygget hoppesten til børn, en community-opskriftsopslagstavle, re-design af Bispebjerg lokaludvalgs logo, møbler bygget som bikuber, kontor med flytbare plantevægge og meget mere.
Naboer, ja tak
Alle grupper blev i forløbet konfronteret med det svære valg imellem at løse den udfordring, som de lokale aktører havde stillet, eller det, som gruppen synes var vigtigt. Og endnu sværere – hvordan man kan gøre begge dele.
Juryen besluttede, at den gruppe, som havde haft overskuddet til at re-frame spørgsmålet, også havde lavet det bedste koncept.
Gruppen skulle have lavet et design til Lundtoftegades nye områdehus, men designede i stedet et koncept, der hjælper naboer med at tale sammen. Ud fra devisen at et områdehus først har værdi, hvis det bruges af de socialt svage beboere, lavede de konceptet ’Nabo, ja tak’, hvor beboere bl.a. kan sætte et klistermærke på deres dør, hvis de er åbne for social interaktion med deres naboer.
Toronto kan lære af KEA-tilgangen
En af de besøgende professorer fra Toronto sendte efterfølgende denne besked:
”Eleverne fra Humber var begejstrerede, og de snakkede alle om, hvor livsændrende denne oplevelse var.
Emnet samfundsengagement var super relevant, da mine elever i øjeblikket er involveret i et community outreach design-projekt. Det var interessant at arbejde med denne type projekter i København vs. Nordamerika. Ens og så alligevel unikke udfordringer. Den tværfaglige designtilgang tilføjer et fyldigt lag til projektet. Det forsøger vi også selv at gøre, men vi kan lære af KEA-tilgangen.”
Også Anne Dibbern, som er projektleder på KEA Charretten, var begejstret:
”Det er fantastisk at være fysisk tilbage. Da det var online sad folk i mange forskellige situationer, men i år var vi samlet igen, og der kommer en anden og mere intens fællesskabsfølelse, når man er så meget sammen i løbet af en uge. Og de studerende kunne gå ud på Nørrebro og ved selvsyn iagttage tingene og snakke med folk. De studerende brugte meget tid på at finde inspiration i området og interviewe lokale beboere.”
Alle grupper skulle lave en lille video om processen samt kreere en fysisk præsentation af deres koncept, så der var travlhed i KEAs Tech & Story Lab samt MakerLab i løbet af ugen.