Et nyt EU-direktiv forbyder afbrændning af tekstiler, men hvad skal der så ske med dem? KEA-dimittend Louise L skaber bæredygtige produkter af kasserede tekstiler fra blandt andet IKEA i samarbejde med en socialøkonomisk virksomhed.
Slut med afbrænding af tekstiler
Du har måske set eller hørt, hvordan blandt andre store modefirmaer brænder de gigantiske mængder af tøj og tekstiler af, de ikke får solgt. Men et nyt EU-direktiv forbyder fra 2025 al afbrænding af tekstiler. I Danmark er det forbudt fra næste år.
Men allerede nu er der kreative kræfter såsom Louise L, der er uddannet designteknolog på KEA og står bag ARVESTYKKE, der forvandler aflagte tekstiler til lampeskærme, puder, gardiner og rumdelere.
Og det er ikke kun tekstilerne, der på den måde indgår i et cirkulært og bæredygtigt kredsløb, også produktionen er bæredygtig – Louise L har nemlig indgået et samarbejde med den socialøkonomiske virksomhed Huset Venture:
”Jeg ville gerne holde produktionen lokalt i Danmark og være med til at støtte og promovere en virksomhed, der gør en forskel. Op til 95 procent af de ansatte i Huset Venture er enten i flex eller skånejob,” siger Louise L. Arvestykke er hendes måde at gøre ord til handling:
”På KEA har jeg lært meget i forhold til at tage initiativ og samarbejde. Jeg har ikke alle svarene, men jeg eksperimenterer med at finde løsninger. Arvestykke er et æstetisk projekt, som viser, hvad genbrug også kan være.”
Louise L og Huset Venture udstillede på ’ Circular Furniture days’ på Design Museum Danmark, og her kom der mange repræsentanter fra virksomheder hen til hende for at høre nærmere om et eventuelt samarbejde.
”De gav mig deres visitkort, og spurgte om jeg kunne hjælpe. De har en masse tekstiler, de er desperate og ved ikke, hvad de skal gøre. Det er ikke alle virksomheder, der er opmærksomme på loven, og de virksomheder vil få store udfordringer, hvis ikke de allerede nu begynder at tænke i alternativer, muligheder og genanvendelige designs.”
IKEA er allerede i gang
En af dem, der allerede er i gang, er IKEA. I Gentofte sælger de nogle af deres aflagte tekstiler i butikken CIRKULÆR, som er en ’butik’ i varehuset. Det kan være et returneret betræk, som er i stykker eller ikke kan genpakkes. Et sofabetræk, hvor de kun har noget af stoffet, men ikke hele produktet, eller hvis en kunde har vasket noget og returneret det. Men det er langt fra alt, der kan sælges i Cirkulær-butikken:
”Vi stod lokalt her i varehuset med en masse tekstiler, som vi ikke kunne finde genanvendelsesmuligheder for, hvilket var vildt ærgerligt, men så fandt vi Huset Venture, og indledte vores første faste samarbejde, hvilket på alle måder er godt,” siger Charlotte Dahl, Sustainability project leader i IKEA Gentofte.
Tekstilerne fra IKEA bliver blandt andet brugt i samarbejdet med Louise L, men Huset Venture syer også bæredygtige muleposer for IKEA, som så sælges i varehusene.
Mens en del virksomheder formentlig har sved på panden med udsigten til det kommende afbrændingsforbud, så vækker det begejstring i IKEA-koncernen:
”Vores partnerskaber med HUSET VENTURE og REUSE i Aarhus er begge eksempler på, hvordan vi søger at finde gode løsninger i forhold til at forebygge tekstilspild. Vi ser frem til den kommende lovgivning, der vil kræve sortering og genanvendelse af tekstilaffald. For os er det endnu et vigtigt skridt i den rigtige retning. Vi vil fortsætte med at arbejde hårdt på at forhindre, at vi skaber affald i første omgang, mens vi arbejder hen imod vores mål om at blive cirkulær og klimapositiv i 2030,” siger Sustainability Manager Monica Keaney.
Den nye lov, som gør det ulovligt at brænde tekstiler i hele EU fra 2025 skulle være indført allerede i 2022 i Danmark, men er nu rykket til 2023.
En lov der med al sandsynlighed kommer til at ændre hele den måde, vi designer, producerer og markedsfører beklædning på.
På KEAs designuddannelser arbejdes der med et cirkulært mindset på alle valgfag, og sådan har det været i flere år:
”Allerede inden du går i gang med at designe et produkt, skal du vide, hvordan du tager det tilbage igen. Vi arbejder med cirkulær økonomi, men også med fx 3D produktion, som kan mindske eller helt minimere tekstilspild, vi arbejder med fibre, og hvordan vi bedst genanvender dem, hvordan vi kan få tøjet til at sidde bedre, længere levetid og en generel omstilling af forbrugerne,” siger Annette Havkær, Uddannelseschef på KEA Design og refererer til, at vi grundlæggende køber for meget og for dårligt tøj.
Danmark og danskerne er faktisk nogle af dem, der køber og smider allermest tøj ud. Spørger du Louise L, så er en del af løsningen på det problem at knytte flere følelser til vores tøj og tekstiler:
”Hvis vi kan knytte følelser til tøjet, bliver det noget, vi passer på og reparerer i stedet for at smide ud. Mit projekt startede med, at jeg arvede et stykke tekstil af min mormor, som jeg syede en rumdeler af og lagde på Instagram. Der var flere der skrev, om jeg kunne lave en til dem, og Alt for damerne opdagede det,” siger Louise L, som også syer gardiner og skjorter og kjoler ud af gamle duge, hun finder i genbrugsforretninger.
Louise var månedens alumne i september. Læs mere om, hvad hun synes om hun har fået ud af at læse på KEA, og hvordan det har hjulpet hende med karrieren her: MÅNEDENS ALUMNE SEPTEMBER
Her kan du se og læse mere om: ARVESTYKKE