Studerende på Entreprenørskab & Design har skabt nye innovative lamper af allerede eksisterende materialer fx vanddunke fra tandlægen. En stor del af læringen handler om værdien i at fejle.
Skrald forvandlet til lamper
Det ligner en sky af krøllet glimmerstof, changerende fra guld til lyseblå. Men det er en brugt vanddunk fra en tandlægeklinik, som har været udsat for en varmepistol og derefter er monteret på en fatning med en varm pære.
Og så er den resultatet af utrolig mange forsøg, fejl og sidespor som alle var helt nødvendige for det poetiske resultat.
Loop Light er skabt af Emma og Laura, som går på 3.semster på Entreprenørskab & Design. I forbindelse med valgfaget, der gør brug af Sustainable business toolbox, har de studerende forvandlet affald til bæredygtige lamper.
En glimrende fejl
Mange af de studerende eksperimenterede med at lave et nyt materiale ud af forskellige former for skrald - fx frugtlæder ud af kasseret frugt.
I sidste ende valgte Emma og Laura at bruge et helt affaldsprodukt, nærmere bestemt de store vanddunke, som læger og tandlæger bruger i deres klinikker, og som ikke er en del af et pantsystem, men sorteres som plast.
Der var mange forsøg (bioplast, æggebakker, plastikposer, gammelt papir etc.) inden de nåede frem til vanddunkene.
I stedet for at omsmelte og lave et nyt materiale ud af dunkene, som kan være en ressourcekrævende proces, valgte de istedet at ændre på udtrykket, og dermed give dunkene et længere liv som lampeskærm. Laura og Emma testede med blandt andet bunsenbrænder, bagning i ovn, kogende vand og sidst men ikke mindst varmepistol.
”Vi testede på 2-liters flasker, hvor varmepistolen gav det bedste udtryk. Men da vi så gik over til at gøre det på de store dunke, reagerede materialet helt anderledes og fik et gnistret udtryk, som egentlig var en fejl, men virkelig flot.”
Trygge fejl fremmer innovation
De studerende er ikke vandt til at være i en læringssammenhæng, hvor materialer kan rådne, kollapse og brænde af, men også vise sig at overraske, fungere og holde.
En del af trygheden kommer fra arbejdet med procesbogen, hvor de studerende noterer alle de skridt, de tager, og resultaterne af dem.
Dermed lærer de studerende også at lære, fordi tryghed til at eksperimentere og tage chancer er et vigtigt grundlag for læring.
”Vejen til at få materialer, processer og teori til at fungere, kræver at man tør stille sig helt derud, hvor det ikke lykkes første gang, man prøver. Eksperimenter, tillid og tiltro til egen kunnen er en del af processen, som vi lægger stor vægt på modulet,” fortæller underviserne Carralina Svenningsen og Nikolaj Storm og fortsætter:
"Vi var jo fuldstændigt blæst bagover med de studerendes gode ideer, som havde et højt fagligt niveau og nye cirkulære tiltag.”
Cirkulær business
Fx gruppen bag Housefill som satte fokus på tekstilaffald, der hober sig op som landfill, ved at bringe tekstilet ind over spisebordet - både som en æstetisk lampe, men også et samtaleemne om vores forbrugskultur.
Og Elskår som har arbejdet med interaktivt design til vinbarer for at genanvende en vinflaske flere gange, inden den omsmeltes – hvilket kræver et højt energiforbrug.
Gruppen er inspireret af teknologi fra USA, hvor man har glasflasker, der genanvendes op til 50 gange, inden de omsmeltes. Elskårs vinflasker sættes ind i et vintønde-bord, som også er en lampe, når kunden har drukket den. Når tønden er fyldt, tømmes den, flaskerne renses og kommer tilbage i cirkulation igen.
”Projektet er et godt eksempel på, hvordan lab-strategi, praksis og teori spiller sammen med KEAs pejlemærker forretning, bæredygtighed og teknologi,” siger underviserne Carralina Svenningsen og Nikolaj Storm og fortsætter:
”Formålet er at introducere de studerende for, hvordan man genererer bæredygtige produkter/prototyper. De skal lære at forstå materialer, og materialernes belastning i henhold til Co2 aftryk. Men også hvad det kræver at gå fra prototype til masseproduktion, at forholde sig til lampe, lys og design generelt. Samt få en indsigt i test og marked, og udføre de kreative processer, der forbundet med formgivning af en prototype.”